Receptes d’estiu: Canelons freds d’espinacs amb salsa de tomàquet

  • VilaWeb publica una sèrie de receptes d'estiu de la nutricionista Dolors Borau

VilaWeb
Dolors Borau
08.08.2018 - 01:50

Avui farem un plat fred amb una verdura exquisida: els espinacs. És una hortalissa que fa honor al nom genèric de ‘verdura’ que es dóna als productes de l’hort, perquè té un color verd molt intens. D’espinacs, en podem trobar diversos mesos de l’any, però la bona època és la tardor. En època de calor els haurem de comprar congelats. Pot semblar paradoxal que inclogui aquest plat com una recepta d’estiu, però els beneficis de menjar aquesta verdura ho justifiquen.

Aprofito per dir que les hortalisses congelades mantenen i guarden totes les vitamines i minerals perquè es congelen quan són molt fresques i estan en el seu millor moment. Es pot dir que passen del camp al fred en un procés molt ben controlat que assegura que en conservin totes les propietats.

La millor manera de cuinar-los és bullint-los 3 minuts, i després caldrà escórrer bé l’aigua. No són adients per a cuinar-los al vapor però, en canvi, si són frescos, també es poden posar directament a la paella amb un raig d’oli perquè perdin l’aigua i anar-los remenant fins que el líquid s’evapori.

Propietats dels espinacs
Els espinacs, com totes les verdures, tenen unes propietats dietèticament molt interessants:
—Contenen una gran quantitat d’aigua, per la qual cosa hidraten l’organisme i tenen efectes diürètics.
—Com que el contingut en glúcids és molt baix i no contenen greixos, aporten molt poques quilocalories.
—Són una font d’obtenció de fibra que serveix per a regular el trànsit intestinal, per a donar sensació de plenitud i evitar que es mengi en excés, per a reduir l’absorció dels greixos, per a alentir l’absorció dels sucres i per a reduir la possibilitat de patir un càncer de còlon.

Pel que fa a la seva composició, ens aporten diverses vitamines i minerals, tant si són frescos com congelats:
—Tenen una gran quantitat de carotenoides que l’organisme transformarà en vitamina A, que és essencial per a la conservació de la vista, la pell, els cabells i les mucoses.
—És ric en àcid fòlic, una de les vitamines del grup B, indispensable per a les embarassades i les criatures, perquè intervé en la formació de components de la sang i en el sistema immunitari.
—Són molt rics en potassi, el mineral que competeix amb el sodi, i per això ens ajuden a eliminar el líquid retingut i són molt aconsellables per a reduir la hipertensió arterial.
—També contenen calci, magnesi i fòsfor, però de ferro no tant com es creu.
—No es recomanen a les persones propenses a patir càlculs renals perquè contenen àcids oxàlics que en combinació amb altres minerals poden formar les pedres.

Recepta
Ingredients (per a 2 persones)
Per als canelons
400g d’espinacs (200g per persona)
1 gra d’all
10g de pinyons
10g de panses de Corint
oli d’oliva
unes fulles de julivert
6 plaques de canelons (3 per persona)

Per a la salsa de tomàquet
2-3 tomàquets madurs
oli d’oliva verge
1 polsim de sal
1 cullerada de sucre

Preparació
Abans de començar a cuinar, poseu les panses en remull. Ho podeu fer amb aigua o, si només en mengen els adults, amb una mica de vi dolç.

Poseu una olla al foc amb aigua, un polsim de sal i un raig d’oli. Quan arrenqui el bull, tireu-hi les plaques de canelons. Poseu-ne 8 per si alguna es trenca. Deixeu que bullin durant 10-12 minuts.

Escorreu les plaques i refredeu-les. Poseu-les sobre un drap de cotó sec i net ben estirades perquè n’absorbeixi l’aigua. Les plaques de canalons no es poden guardar, s’han de fer servir el mateix dia perquè, si no ho feu, s’acartonen.

Mentrestant, ompliu un altre cassó amb aigua i sal i quan bulli hi afegiu els espinacs congelats. Quan s’hagi desfet el bloc congelat i les fulles estiguin soltes, les escorreu i les premeu perquè deixin anar tota l’aigua.

Si els espinacs són frescos, després de rentar-los poseu-los directament a la paella i remeneu fins que hagin perdut l’aigua que deixen anar.

En una paella, hi poseu l’all ben trinxat, després hi afegiu els pinyons i els remeneu vigilant que no es cremin. Sense deixar de remenar hi poseu els espinacs ben escorreguts (si no, tot s’aigualiria).

Després hi afegiu les panses, també escorregudes, i hi doneu un parell de voltes.

Deixeu refredar els espinacs per poder farcir els canelons.

Paral·lelament, mentre bullen les olles, podeu ratllar els tomàquets madurs i posar tot el suc en un cassó amb un raig d’oli d’oliva verge, un polsim de sal i una cullerada de postres de sucre. Si ho poseu en una paella, esquitxarà molt, però el líquid s’evaporarà abans; si ho poseu en un cassó, no esquitxarà, però haureu d’estar atents i anar-ho remenant perquè no s’enganxi.

Quan la salsa de tomàquet agafi un color vermell més pujat, hagi perdut líquid i aconsegueixi una textura més espessa, ja estarà. La deixeu reposar i la poseu a la nevera.

Quan sigui l’hora de dinar, serviu tres canelons per cap i poseu al damunt la salsa de tomàquet freda (que no ha d’haver quedat líquida).

Renteu, eixugueu i piqueu les fulles de julivert i decoreu-ne els canelons.

Suggeriments
Aquest plat també es pot servir calent.

És un primer plat lleuger que combina amb qualsevol segon plat amb proteïna, tant de carn com de peix.

A la tardor i a l’hivern, també es poden fer amb beixamel, en lloc de posar-hi salsa de tomàquet, però la beixamel augmenta molt la quantitat de quilocalories.

Comentaris
És una recepta apta per a dietes vegetarianes i veganes.

Els espinacs són una verdura delicada i cal consumir-los després d’haver-los cuinat. Com a molt, aguantaran un dia a la nevera.

Valoració nutricional
Aquesta recepta té una aportació calòrica molt moderada perquè hi ha pocs glúcids i molta verdura. El fet que la salsa sigui de tomàquet i no hi hagi greixos afegits també fa que els nivells de greixos i de quilocalories siguin baixos. Aporta una bona quantitat de proteïna vegetal i una xifra molt important de fibra. És un primer plat lleuger que ens saciarà la gana perquè conté molta fibra i una mica de glúcids que ens aportaran energia, amb una aportació calòrica que és baixa.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any