
Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
La suspensió cautelar del decret que ajornava les eleccions del 14 de febrer ordenada pel TSJC ha provocat una situació d’incertesa pel que fa a la convocatòria electoral. La suspensió és cautelar mentre estudia la legalitat del decret, però això no vol dir que les eleccions s’acabin fent en aquesta data, però han de continuar els preparatius mentre decideixen sobre el fons de la qüestió.
Budó defensa que Aragonès convoqui eleccions
Budó diu que la proposta d'ajornar les eleccions del 14-F partia del consens de les formacions polítiques tenia com a finalitat garantir el dret de participació ciutadana amb una nova cita electoral, sigui quina sigui la seva situació epidemiològica, i garantir el dret a la salut i la vida.
A banda, defensa la idoneïtat de Pere Aragonès, vice-president del govern amb funcions de president, per a convocar unes noves eleccions, després de l'ajornament de les eleccions convocades per la dissolució del parlament arran de la inhabilitació de Quim Torra. "El senyor Aragonès en aquests moments té les competències i les funcions del president", ha dit. Tot seguit, ha defensat que els serveis jurídics de la Generalitat ha estudiat quines coses pot fer el govern, i diu que la convocatòria d'unes noves eleccions entra dins d'aquestes competències.
El cost de les eleccions
El conseller Solé diu que el govern analitza el cost econòmic que tindria mantenir els preparatius de les eleccions i, a última hora, ajornar-les de nou. "Com no podria ser d'una altra manera, hem de garantir el dret de vot", diu.
Solé diu que, si finalment es fan les eleccions el 14-F, es mantindran les mesures de seguretat previstes per si es feien, però no n'adoptaran de noves. Defensa que, des de processos electorals, han emprès totes les mesures que ens permet la legislació vigent, com el vot electrònic. Amb tot, diu que si Salut creu que en pot adoptar més, ho han de valorar des d'aquest departament.
El vot per correu continua vigent
El conseller Solé diu que el govern ha impulsat una campanya per promocionar el vot per correu i n'ha facilitat la petició, uns tràmits que continuen vigents arran de la decisió del TSJC.
El govern reactiva els preparatius pel 14-F
El conseller Bernat Solé, encarregat dels processos electorals, diu que el decret d'ajornament era "fruit d'una anàlisi tècnica i jurídic" que analitzava la situació epidemiològica i no garantia el procés electoral. Un anàlisi que, recorda, va acompanyada d'un acord unànime de la taula de partits a favor de l'ajornament. A banda, recorda que la suspensió del decret és instrumental fins que el TSJC resolgui de manera definitiva. Per tot això, anuncia que tot el procés electoral queda reactivat a l'espera de la resolució definitiva i diu que es pot començar l'elecció dels membres de les meses electorals.
El govern presentarà al·legacions contra la decisió del TSJC
La portaveu del govern, Meritxell Budó, expressa que l'executiu no comparteix la decisió del TSJC, perquè la decisió es va prendre d'acord amb criteris sanitaris. "El govern de Catalunya defensarem la nostra posició en les al·legacions que presentarem aquesta setmana", diu. Budó es mostra convençuda que podran convèncer el TSJC de l'ajornament i demana celeritat amb la decisió.
El president parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, diu que Illa "ja té el que volia, com amb el 155". "El règim del 78 i la justícia contra la democràcia i la salut dels catalans", afegeix.
El candidat @salvadorilla ja té el que volia, com amb el 155. El règim del 78 i la justícia contra la democràcia i la salut dels catalans.https://t.co/O2ZjdP2EX9
— Sergi Sabrià (@sergisabria) January 19, 2021
Alejandro Fernández, candidat i president del PP, manifesta el seu "respecte absolut als passos que faci la justícia sobre les eleccions a Catalunya". "L'estat de dret consisteix exactament en això", afegeix.
Respeto absoluto a los pasos que dé la Justicia con respecto a las elecciones en Cataluña. El Estado de Derecho consiste exactamente en eso.
— Alejandro Fernández (@alejandroTGN) January 19, 2021
Laura Ormella, candidata de Primàries, posa l'accent en la necessitat de la independència. "Expliqueu-me com voleu legislar per fer les polítiques socials del 'mentrestant', amb l'actual espoli fiscal i un sistema de justícia que tomba tots els actes de sobirania del Parlament de Catalunya", demana.
Expliqueu-me com voleu legislar per fer les polítiques socials del 'mentrestant', amb l'actual espoli fiscal i un sistema de justicia que tomba tots els actes de sobirania del Parlament de Catalunya.
— Laura Ormella 🔪🔥 (@Ormellix) January 19, 2021
INDEPENDÈNCIA JA. https://t.co/FIao4QIVvo
Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, responsabilitza el govern de la Generalitat de la incertesa electoral:
Seqüència dels fets:
— 🔻Joan Mena (@joanmena) January 19, 2021
Un Govern caducat s'aferra al càrrec fins al 14F. La seva mala gestió sanitària obliga a ajornar 4 mesos més la convocatòria.
Avui, el seu embolic jurídic i la manca de previsió sotmeten a tota Catalunya a una incertesa inacceptable en plena tercera onada.
La CUP creu que el TSJC posa en risc la salut pública i la democràcia amb la decisió de sorprendre l'ajornament de les eleccions. En una publicació a Twitter, els cupaires han defensat que el tribunal genera un "risc" quan obliga 200.000 persones a escollir "entre votar o trencar les mesures sanitàries bàsiques".
El TSJC posa en risc la salut pública i la democràcia, obligant 200.000 a decidir entre votar o trencar les mesures sanitàries bàsiques. https://t.co/akhKj8CKMM
— CUP Països Catalans (@cupnacional) January 19, 2021
El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, diu que "no es pot votar" en un entorn que suposi un risc "per la salut de les persones" i ha demanat al govern de la Generalitat que "modifiqui" allò que faci falta i que "busqui" una fórmula adequada per fer possible aquesta suspensió. Diu que no te cap tipus d'interès "electoralista" com "el PSC", però ha avisat que tampoc permetrà que durant els pròxims mesos l'executiu quedi lliure de "control parlamentari".
⚖️La Justicia ha suspendido temporalmente el aplazamiento de las elecciones.
— Ciudadanos 🇪🇸🇪🇺 (@CiudadanosCs) January 19, 2021
📡@CarrizosaCarlos "Creemos que las elecciones deben realizarse cuando los ciudadanos puedan votar en tranquilidad" #ActualidadCs
Si hay algo que modificar jurídicamente, pedimos al Govern que lo haga pic.twitter.com/9Ijks1cx8R
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet una crida a acatar la decisió del TSJC. En declaracions als periodistes, Iceta ha reclamat a l'executiu que mentre no hi hagi una decisió definitiva de l'alt tribunal es continuï amb els preparatius dels comicis, ja que, segons ha recordat, ara el decret que convoca les eleccions per al 14 de febrer "segueix absolutament vigent". D'altra banda, ha descartat que el PSC presenti un recurs contra l'ajornament electoral després d'haver parlat per telèfon amb el ministre de Sanitat i candidat, Salvador Illa: "En la mesura que hi ha altres recursos presentats, no té sentit que el PSC afegeixi un altre entrebanc. Que ningú pugui pensar que fem res per interès electoral. No és aquest el nostre plantejament i no ho ha estat en cap cas des del primer moment."
🗨️@miqueliceta:
— Socialistes PSC/❤ (@socialistes_cat) January 19, 2021
"No es tracta de posar ni treure raons, es tracta de fer les coses bé.
Si s'haguessin atès els nostres plantejaments, probablement, no ens haguéssim trobat amb l'embolic actual".#PSC/❤️ pic.twitter.com/18XnCZX6Xz
El PDECat demana al conseller Bernat Solé una reunió urgent de la taula de partits per a valorar la resolució dictada pel TSJC.
📝 Acabem d'enviar una carta al conseller @bernatsole reclamant una reunió urgent de la Taula de Partits, per valorar la resolució dictada pel TSJC, que suspèn cautelarment el decret de convocatòria de les eleccions pel #30M.#SiThoPensesPDeCAT pic.twitter.com/3hdjG5fzz9
— PDeCAT - Partit Demòcrata 🎗 (@Pdemocratacat) January 19, 2021
La cap de llista d'ERC per Tarragona, Raquel Sans, es mostra indignada: "Una PANDÈMIA. Una situació excepcional per a la qual es va arribar a un acord polític de TOTS els grups amb representació parlamentària. TOTS. Però sembla que un cop més la sobirania resideix en els jutges que prioritzen interessos electorals per davant de la Salut!"
Una PANDÈMIA.
— Raquel Sans Guerra (@raquelsans) January 19, 2021
Una situació excepcional per a la qual es va arribar a un acord polític de TOTS els grups amb representació parlamentària. TOTS. Però sembla que un cop més la sobirania resideix en els jutges que priorititzen interessos electorals per davant de la Salut! https://t.co/ZE7NwZeueI
Jenn Díaz, número 10 per Barcelona d'ERC, tira d'ironia: "Que presentin el cap de llista, el lema, els cartells i l'spot de campanya, si us plau."
Que presentin el cap de llista, el lema, els cartells i l'spot de campanya, si us plau. https://t.co/cuSvMt0BIT
— Jenn Díaz (@JnnDiaz) January 19, 2021
Eulàlia Reguant, candidata número 3 de la CUP per Barcelona, defineix la situació amb la frase "un cop més: el govern de les togues".
Un cop més: el govern de les togues. https://t.co/vnMzynqo8W
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) January 19, 2021
La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, critica la gestió de les eleccions del govern, però expressa preocupació per la situació hospitalària: "Incomprensible decisió del TSJC. El govern JxCat-ERC no ha fet bé la seva feina, però l'ajornament és de sentit comú, amb UCI col·lapsades i gent que no podrà votar." Amb tot, diu que des dels comuns estan "preparades per votar quan calgui".
Incompresible decisió del TSJC. El Govern JxCat-ERC no ha fet bé la seva feina però l’ajornament és de sentit comú amb UCIS col•lapsades i gent que no podrà votar.
— Jéssica Albiach (@jessicaalbiach) January 19, 2021
Des d’@EnComu_Podem estem preparades per votar quan calgui. Aquestes eleccions seran decisives per a Cat i Espanya https://t.co/XMnRdQoXp0
Jaume Alonso-Cuevillas, candidat de Junts al parlament a la llista de Barcelona, apunta contra Salvador Illa, ministre de Sanitat espanyol i candidat del PSC, incidint en la seva duplicitat de càrrecs: "Suposo que el candidat socialista ho valora molt positivament. El ministre de Sanitat potser no tant." En un segon piulet, incideix en el fet que la decisió d'avui del TSJC és tan sols una decisió cautelar. "És a dir, avui tenim eleccions el 14-F; la propera setmana, ja veurem què passa", diu.
Es desprèn que es tracta d’una suspensió cautelaríssima mentre decideixen si suspenen o no (el Decret convocant el 30M i desconvocant el 14F)
— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) January 19, 2021
És a dir, avui tenim eleccions el 14F; la propera setmana, ja veurem què passa 🤦🏻https://t.co/iKPTdfsLu4
Josep Costa, vice-president del parlament, demana dimissions per la incertesa creada:
Pens que després d’això hauria de dimitir algú: https://t.co/wQkE9Kfs88
— Josep Costa🎗 (@josepcosta) January 19, 2021
El president de la Generalitat Quim Torra, la inhabilitació del qual va desencadenar la convocatòria electoral, diu que el TSJC "continua obstinat a governar Catalunya al marge de les urnes, la democràcia, els drets fonamentals i la voluntat dels ciutadans". "Per vergonya nostra, un cop més", afegeix.
El TSJC continua obstinat a governar Catalunya al marge de les urnes, la democràcia, els drets fonamentals i la voluntat dels ciutadans. Per vergonya nostra, un cop més. https://t.co/5BAQpegcLM
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) January 19, 2021
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits