Raqs Media Collective reflexiona al Macba sobre els futurs possibles que el present insinua

  • 'Al descobert o d’amagat’ convida a pensar sobre les evidències de l'avenir i el nostre paper en la seva construcció

VilaWeb
Redacció
31.10.2018 - 17:00
Actualització: 01.11.2018 - 21:00

‘Pensem que vivim en el present, però la veritat és que el demà és aquí, i tot allò que ens envolta i que fem ara va creant el futur del demà’. Aquesta és la premissa de l’exposició ‘Al descobert o d’amagat‘ que s’estrena al Macba, obra del col·lectiu d’artistes i curadors Raqs Media Collective. Monica Narula, cofundadora del grup, ens situa en una mostra que, partint de l’art, reflexiona sobre els futurs possibles, alguns de més evidents i alguns altres de latents, i que dependran com els construïm ara, al present. Amb obres d’una trentena d’artistes, inclosa una dels tres membres de Raqs a la façana del Macba, la mostra és un reflex de l’esperit del col·lectiu, que aborda temes com la connectivitat, la temporalitat i la plenitud i se situa en la intersecció entre l’art, la investigació històrica i l’especulació filosòfica.

Es presenten obres de gairebé una trentena d’artistes: Rosa Barba, Jeamin Cha, Hassan Khan, Joe Nishizawa, Cristina Lucas, Dillion Marsh i Santiago Ramon y Cajal, entre més. I també s’hi inclou una intervenció dels membres de Raqs a la rampa del museu, que transforma la llum natural que incideix a l’interior amb una gran lona penjada a la façana.

‘Vivim dient que hi ha un sol món, però tots sabem que no és així, que n’hi ha molts, alguns d’increïblement bonics i alguns altres de fets de poder i de classes. De la mateixa manera, no hi ha un sol futur, sinó una multiplicitat’, argumenta Narula. L’exposició, afegeix, fa que el visitant pari atenció sobre aquesta multiplicitat i valori quin d’aquests futurs tenim més interès d’empènyer, d’endur-nos amb nosaltres. Ho il·lustra amb l’obra de l’artista egipci Hassan Khan Bank Bannister (‘Barana de Banc’). Com el seu nom indica, és una reproducció elegant i luxosa d’una barana real d’una entitat financera del Caire que va fer fallida. ‘Sembla tan elegant i brillant, però el fet és que el banc ja no existeix, i això ens interessa: mostrar a quines coses donem valor i com els valors s’evaporen, i com algunes coses que creiem que són molt estables poden no ser-ho.’

Raqs Media Collective és un col·lectiu fundat l’any 1992 per Jeebesh Bagchi, Monica Narula i Shuddhabrata Sengupta. D’aleshores ençà amb el seu treball abasta formes d’art diverses: crea obres d’art, produeix actuacions, escriu exposicions i en comissaria, com la que presenten al Macba. La seva aportació se situa, a més, en la intersecció entre l’art contemporani, la reflexió filosòfica i la indagació històrica.

 

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any