L’escriptor barceloní Ramon Solsona ha guanyat la XVIII edició del Premi Joaquim Amat-Piniella amb l’obra Allò que va passar a Cardós (Proa, 2017). El guardó, convocat per Òmnium Bages i l’Ajuntament de Manresa, reconeix la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre la tardor del 2016 i del 2017.

El lliurament del premi s’ha celebrat aquest vespre a l’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa i ha comptat amb l’escriptor, qui ha recollit la distinció, obra del reconegut escultor manresà Ramon Oms. El jurat, compost per Genís Sinca, Toni Mata, Llorenç Capdevila, Montserrat Caus i Jordi Estrada, n’ha triat l’obra entre les quatre finalistes d’enguany: Argelagues de Gemma Ruiz, La sorra vermella de J N Santaeulàlia, i L’últim passatge de Walter Benjamin d’Enric Umbert.

La novel·la Allò que va passar a Cardós barreja realisme, ironia fina i humor domèstic. Retrata, amb una gran varietat de registres, una vall del Pirineu trasbalsada per la construcció de pantans i galeries subterrànies on l’assassinat d’un guàrdia civil l’hivern de 1965, en ple franquisme, ho remou tot. Ramon Solsona, que ha estat traduït al castellà, al francès i al romanès, és una de les veus consolidades de la narrativa catalana actual amb volums de relats com Llibreta de vacances (1991) i Cementiri de butxaca (2006) i les novel·les Figures de calidoscopi (1989), Les hores detingudes (1993), DG (1998), No tornarem mai més (1999), Línia blava (2004) i L’home de la maleta (2011), amb la qual va guanyar el Premi Sant Jordi.

Com a divulgador de la llengua, és conegut per les seves col·laboracions a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1 i els seus articles al diari Avui. Endemés, ha fet de guionista en sèries com ‘Estació d’enllaç’ (1996). La cerimònia de lliurament s’ha emmarcat dins la Festa de la Llum, que se celebra aquests dies a Manresa coincidint amb què la capital del Bages és enguany la Capital de la Cultura Catalana.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]