Ramentol diu que l’estratègia de Madrid per a contenir la covid ha causat més morts que no la de Catalunya

  • Ha explicat que Salut preveu que el desconfinament sigui asimètric als territoris i s'ha mostrat obert que les farmàcies puguin fer proves d'antígens

VilaWeb
Marc Ramentol, secretari general de Salut, a RAC1
ACN
14.11.2020 - 13:40
Actualització: 15.11.2020 - 12:19

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat l’estratègia de Catalunya per a contenir la covid-19 en comparació amb la que s’ha fet a la Comunitat de Madrid, on no han pres mesures com el tancament de bars i restaurants. En una entrevista a RAC1, Ramentol ha qüestionat que “realment les coses s’estiguin fent bé a Madrid” i ha defensat que a Catalunya s’ha arribat al pic de contagis amb 6.000 casos, 2.000 menys que a Madrid amb un milió més d’habitants. També ha sostingut que l’estratègia de Madrid ha causat més morts.

Ramentol ha assegurat que la realitat epidèmica de Catalunya “no té res a veure” amb la de Madrid, on la segona onada va començar a principi de setembre i va arribar al pic a final del mateix mes amb 8.000 casos al dia. A Catalunya, en canvi, l’increment de casos es comença a notar a mitjan octubre i s’arriba al pic a final del mateix mes, amb 6.000 casos. “En són 2.000 menys, i tenim un milió més de població”, ha dit, “el pic màxim és més baix a Catalunya que no a Madrid perquè apliquem mesures”.

Pel que fa a les morts, el secretari general de Salut ha explicat que, segons dades de Ministeri de Sanitat espanyol, Catalunya ha tingut durant la segona onada “puntualment un pic d’excés de mortalitat la segona quinzena d’octubre”, mentre que “Madrid no té un augment significatiu de mortalitat”.

“Madrid ha fet bé les coses? Quan vam començar a gestionar la pandèmia vam dir que havíem de salvar el màxim de vides possibles“, ha afegit, “des del nostre punt de vista hem complert l’objectiu”. Ramentol ha dit que no pot sentir-se “insatisfet” de com ha gestionat la pandèmia Catalunya, “menys en comparació amb com ho ha fet Madrid”.

Salut analitza l’experiència de la Comunitat de Madrid amb les proves d’antígens, tot i que ha remarcat que “no és gaire diferent” del que ja s’ha fet a Catalunya i es continuarà fent. Ha recordat que hi ha un “creixement exponencial” d’aquestes proves a Catalunya, amb més de 200.000 ja fetes, i que les setmanes vinents es faran servir “molt més” que fins ara.

Pla de desconfinament

Pel que fa al pla de desconfinament de cara al 23 de novembre, Ramentol ha explicat que caldrà tenir en compte “variables” com ara la densitat de població, els moviments poblacionals o la ruralitat, perquè influeixen en la transmissió del virus. Per això, ha previst que hi hagi un desconfinament asimètric per territoris, “adaptat a la realitat de la transmissió del virus en les comunitats”.

Ha dit que cal que es compleixin dos indicadors. D’una banda, que la velocitat de propagació, l’Rt, estigui per sota d’1, fet que Catalunya ja compleix. I de l’altra, que hi hagi més altes que baixes als hospitals. Ramentol preveu que el pic d’hospitalitzacions se sobrepassi aquest cap de setmana.

Ramentol ha reiterat que “els espais a l’aire lliure seran els primers candidats” al desconfinament. “Aprenem constantment, no gestionem la segona onada com la primera, no desconfinarem a la segona onada com ho vam fer a la primera”, ha remarcat.

El secretari general de Salut ha explicat que es parlarà amb els sectors afectats per les restriccions, com ara la restauració o el sector cultural, per a l’elaboració del pla de desescalada.

Participació de les farmàcies

Ramentol ha explicat que s’estudia amb els representants de les oficines de farmàcia per integrar-los “de manera eficaç” en l’estratègia per a la contenció de l’epidèmia. A Catalunya hi ha 3.300 farmàcies i Ramentol creu que és un potencial que no s’ha de menystenir.

S’ha mostrat obert que les farmàcies puguin fer proves d’antígens, “sempre que sigui en un marc d’una estratègia de salut pública i sempre fent servir proves amb una fiabilitat demostrable”.

Vaccins: “Estarem preparats”

El secretari general de Salut també ha garantit que Catalunya estarà “preparada” per a administrar la vacuna quan la primera dosi arribi a Catalunya. Ramentol preveu que la població més vulnerable sigui la primera a rebre-la, tot i remarcar que aquesta és una estratègia que es defineix a escala estatal. “Treballem en l’estratègia d’administració del vaccí per al moment que arribi”, ha dit, tenint en compte que tindrà una “logística complicada”, com ara que caldran ultracongeladors i un sistema de transport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any