El president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, han promès als presidents autonòmics del PP –amb qui s’han reunit a la seu del PP de Madrid- que no condonaran part del deute que les CCAA han contret a través del Fons de Liquiditat Autonòmica. Ho han confirmat a la sortida del dinar el president la Junta de Castella-Lleó, Juan Vicente Herrera, i el de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. ‘Si als que no paguen impostos se’ls perdona, els ciutadans estarien en contra de pagar’, ha dit Feijóo per a justificar la decisió.

Francina Armengol, presidenta del govern balear, havia demanat al govern espanyol condonar part del deute de les Illes davant la dificultat de fer-hi front amb ‘l’infrafinançament’ que pateix aquest territori.

Montoro aclareix la qüestió després que la setmana passada obrís la porta a la possibilitat de condonació del deute en unes declaracions on va apuntar que cal veure ‘quina part del deute’ de les comunitats autònomes amb l’estat espanyol ‘correspon a la insuficiència del sistema de finançament’. L’objectiu del ministre espanyol és dur a terme una reestructuració del conjunt del deute que englobi el conjunt dels territoris, no només aquells que han contret més deute amb el FLA, i que podria incloure quitances.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb