Rafael Blasco

L’ex-conseller de Solidaritat i ex-portaveu del PP a les Corts, Rafael Blasco, ha reconegut que ell i la seva cúpula al capdavant del departament es van quedar diners que anaven destinats a subvencionar ONG i el projecte fallit de construir un hospital a Haití. Entre els set acusats del cas Cooperació que han signat un pacte de conformitat amb el fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco hi ha Blasco, la seva ex-secretària general, Tina Sanjuán; l’ex-director general José María Felip; l’ex-cap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares; els empresaris Augusto César i Arturo Tauroni; el president de l’ONG Esperanza Sin Fronteras, Fernando Darder; a més d’Alina Indiekina Lysenko i María Isabel Castillo.

Tots ells han corroborat davant el tribunal que acceptaven els fets relatats per Anticorrupció en l’escrit d’acusació i, per tant, que reconeixien els delictes que els imputaven. Això permet de rebaixar la petició de presó de la fiscalia, de setze anys, a dos i mig. En el moment que han estat cridats, la majoria dels processats s’ha limitat a acollir-se al dret de no declarar.

El fiscal ha explicat que apreciava circumstàncies atenuants en aquests casos, com la de confessió tardana o reparació total o parcial del dany a conseqüència de l’aportació de quantitats en metàl·lic o dació en pagament de béns immobles que cadascun d’ells havia fet.

Per la seva banda, l’advocacia de la Generalitat ha mostrat la seva ‘disconformitat’ amb aquest acord per la responsabilitat penal que preveu i perquè ‘no se satisfan els greus perjudicis causats’, per la qual cosa han sol·licitat que continuï el judici i la pràctica de prova.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.