Rafael Bengoa, ex-director de Sistemes de Salut de l’OMS: ‘És inevitable un nou confinament d’ací a dues setmanes’

  • Demana que aquest segon confinament sigui d'un mes i que es mantinguin obertes les escoles

VilaWeb
EFE
01.11.2020 - 16:11
Actualització: 01.11.2020 - 21:53

L’ex-director de Sistemes de Salut de l’OMS, Rafael Bengoa, ha dit que, si es mantenien les xifres actuals de la pandèmia a l’estat espanyol i no s’aconseguia que baixessin, seria ‘inevitable, d’ací a una o dues setmanes, quan es vegi que això no funciona, d’arribar a un confinament domiciliari’. ‘Si aconseguíssim baixar els números i rastregéssim, es podria conviure amb el virus, però això ara no funciona i, per tant, és necessari de passar al següent nivell’, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio Bengoa, ex-assessor de Barack Obama i ex-conseller basc de Sanitat. Podeu escoltar ací l’entrevista:

Bengoa ha opinat que aquest segon confinament domiciliari seria més curt, perquè ‘estem parlant d’un mes’, com el que s’han plantejat o es plantegen alguns altres països europeus, permetent els nens d’anar a l’escola, a diferència del que es va viure al març i l’abril. També, a diferència d’aquells mesos, seria important de ‘no raonar com llavors’ i ‘assegurar que, mentre estem confinats, es van muntant tots els sistemes de rastreig i de seguiment’, perquè quan baixin les xifres ‘la infraestructura de control dels brots no se’ns descontroli una altra vegada’.

Ha pronosticat que pròximament ‘potser veurem els hospitals aclaparats amb pacients’ i, donant per fet que el comportament de ciutadans irresponsables no canviarà, creu que un segon confinament a tot l’estat espanyol serà la millor mesura. Segons que ha dit, la segona onada de la covid-19 era previsible i que, si bé la primera va ser ‘una tempesta perfecta’, perquè era impredictible, ‘un no pot deixar-se enxampar per la segona onada de la manera com ens hem deixat enxampar a Europa’.

‘A l’Orient –ha explicat– no s’han deixat enxampar per una segona onada perquè tenien un bon sistema de seguiment i rastreigs muntat. Per tant, és important imitar més a Orient i menys a Occident; ens falta una mica d’humilitat per aprendre dels qui sí que estan controlant les coses’. Ha advertit que ‘no cal pensar en termes de salvar Nadal, perquè això és el que vam fer quan vam dir: “Cal salvar l’estiu, cal obrir el turisme i els bars.” L’estiu ha estat una mena de miratge de normalitat i el que hem de pensar és que, com que no hem utilitzat bé l’estiu per a enfortir els nostres sistemes de rastreig i seguiment, ara cal prendre decisions més severes’.

‘Si tenim un Nadal més o menys normal, òbviament serà un focus de contagi, sobretot sabent que se celebrarà en espais tancats amb poca ventilació’, ha continuat Bengoa, que entén que cal pensar ‘a atacar el virus i no a salvar Nadal’.

Una altra lliçó que les autoritats sanitàries haurien d’assumir és ‘el comportament ciutadà irresponsable, que és de petits grups, però seguirà sent així i hem de tenir uns sistemes de compensació d’aquesta irresponsabilitat’.

En preguntar-li si no seria millor decretar el confinament com més aviat millor, sense esperar dues setmanes, ha dit que hauria estat millor ‘actuar més fort abans, però com que s’han pres aquestes mesures i s’avaluaran en una o dues setmanes, es podrà veure si la tendència és igual i si hem de raonar en termes de confinament a escala nacional’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any