Radar Covid: què és i com funciona l’aplicació de rastreig de contactes

  • Ja és operativa a les Illes, a començament de setembre ho serà al Principat i no se sap quan funcionarà al País Valencià

VilaWeb
Arnau Lleonart
25.08.2020 - 21:50

Radar Covid és la nova eina de rastreig dels contactes de casos de covid-19, un dels punts més importants per a mantenir sota control el coronavirus abans no hi hagi un vaccí disponible per a tota la població. Fins ara les tècniques més emprades per a aconseguir aquest control han estat la feina de rastrejadors que localitzen els individus que poden haver-se infectat per la proximitat amb un infectat i les proves PCR a gran escala per a detectar i aïllar casos positius asimptomàtics. Ara s’hi ha d’afegir doncs, l’aplicació Radar Covid, que ja és disponible a les Illes i a començament de setembre ho serà a Catalunya. Al País Valencià, en canvi, segons fonts de Sanitat no se sap quan s’hi començarà a fer servir.

Què és?

Radar Covid és una aplicació mòbil de rastreig de contactes dissenyada i dirigida per la secretaria d’estat de Digitalització del govern espanyol. Serveix per a mantenir, amb el telèfon mòbil, un registre automàtic i anònim de tots aquells amb qui hem tingut contacte estret –més de quinze minuts a menys de dos metres– durant els darrers catorze dies. Quan algú surt positiu en covid-19, el sistema avisa tots els contactes que poden haver-se infectat, sense dir-los qui és que s’ha contagiat. Tots aquests contactes s’han de fer una prova.

Com funciona?

El rastreig de contactes es fa amb la tecnologia Bluetooth. Radar Covid genera claus personals aleatòries que es transmeten a uns altres telèfons pròxims que també tinguin instal·lada i activa l’aplicació. D’aquesta manera, es produeix un registre automàtic de tots aquells qui són considerats contacte estret. Aquests codis s’emmagatzemen als telèfons mòbils durant catorze dies i, en acabat, s’esborren. Val a dir que no contenen cap informació personal.

Si no hem estat exposats a cap infectat de covid-19, la plana principal serà de color verd. En aquesta pàgina principal també podem activar i desactivar el Radar Covid. D’entrada, el trobarem activat, i si el desactivem deixarà de comunicar-se amb altres telèfons.

En cas que algú sàpiga que és positiu haurà de pitjar ‘Comunica el meu positiu per covid-19’, perquè el sistema no ho fa automàticament. Per evitar comunicacions falses, s’ha d’introduir un codi que l’administració envia als telèfons en cas d’un diagnòstic positiu. És per això que als territoris on l’aplicació encara no és activa es pot instal·lar, però no és operatiu perquè no es faciliten els codis.

Una vegada introduït el codi, tots els contactes registrats els darrers catorze dies rebran una notificació mòbil en què seran informats que poden haver estat infectats i com han d’actuar a partir d’aquell moment.

Per a funcionar, l’aplicació necessita tenir actiu el Bluetooth i la situació del telèfon, necessària per a les notificacions d’exposició. Si es desactiva, demanarà que es torni a activar. També cal desactivar les configuracions d’estalvi de bateria que impedeixen les aplicacions en segon pla, perquè és justament allò que fa el Radar Covid. Per fer-ho, cal entrar a la configuració sobre la bateria del telèfon.

És respectuosa amb la privadesa?

La qüestió de la privadesa i el tractament de les dades és una de les màximes preocupacions en les aplicacions de rastreig de contactes, per l’ús de control de la població que pot arribar a tenir. Amb aquesta preocupació social de fons, els desenvolupadors han fet una aplicació totalment anònima: no demana ni el nom, ni el telèfon, ni el correu electrònic ni el document d’identitat ni el número de la targeta sanitària. Tot allò que es comparteix són els codis aleatoris, que no permeten d’identificar ni el telèfon mòbil ni l’usuari.

Podeu consultar ací la política de privadesa de Radar Covid.

Com instal·lar-la

Radar Covid és disponible per a la majoria de telèfons Android i iOs. Es pot trobar cercant-la a Google Play i l’App Store, però també s’hi pot entrar fent clic ací si teniu un telèfon Android, o ací si teniu un iPhone. Un cop descarregada i instal·lada, la primera vegada que l’obriu se us mostrarà en castellà; per configurar-la en català heu d’anar al menú desplegable. Quan hàgiu seleccionat l’idioma, us explicarà el compromís amb el tractament de les dades i us demanarà d’acceptar la política de privadesa i les condicions d’ús.

Tot seguit, Radar Covid us explicarà com funciona i demanarà permís per a poder executar l’aplicació en segon pla, accedir al Bluetooth i activar les notificacions d’exposició a la covid-19.

Es pot instal·lar abans de ser activa al vostre territori?

L’aplicació Radar Covid ja és disponible per a tots els telèfons mòbils, però tan sols funcionarà plenament en aquells territoris on ja hagi estat activada per l’administració sanitària. Si s’instal·la abans, servirà per fer el rastreig dels contactes estrets, però per a la funció principal –la comunicació d’un positiu de covid-19– cal tenir el codi de comprovació que facilita l’administració.

Instal·lar-la abans de ser plenament operativa és útil perquè serveix per a enregistrar durant catorze dies els contactes estrets. Si quan s’activa l’aplicació una d’aquestes persones és positiva, podrà avisar els contactes dels dies anteriors, inclosos els dies en què encara no era totalment operativa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any