Ràbia i desànim de l’espanyolisme per la decisió d’Alemanya sobre Puigdemont

  • PP i Cs han atacat el tribunal de Slesvig-Holstein per haver descartat la rebel·lió · La premsa espanyola ha reaccionat amb desànim a la decisió de la justícia alemanya

VilaWeb
Redacció
12.07.2018 - 14:36
Actualització: 13.07.2018 - 00:17

L’espanyolisme ha reaccionat amb ràbia i desànim a la decisió del tribunal de Slesvig-Holstein sobre Carles Puigdemont. Malgrat que la justícia alemanya ha decidit d’acceptar l’extradició del president per malversació, el fet que hagi descartat el delicte de rebel·lió ha fet enfurismar dirigents polítics com ara Albert Rivera, Juan Carlos Girauta, Rosa Díez, Inés Arrimadas i el PP.

Qui ha reaccionat amb més vehemència ha estat Girauta, diputat de Ciutadans, que ha titllat de ‘bretolada’ la decisió del tribunal i ha afegit: ‘Algun dia s’haurà d’estudiar el què i el perquè.’

En una línia semblant, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que el preocupava el risc ‘que l’euroordre beneficiï els que van fugir’, en referència als exiliats. ‘Els que van donar la cara seran jutjats amb tots els delictes del codi penal i els que van fugir poden tenir un benefici davant la justícia. És un missatge pervers per a l’euroordre i haurem de reflexionar si beneficia els qui fugen i perjudica els qui es queden’, ha afegit.

A més, ha evitat de pronunciar-se sobre el fet que s’hagi descartat el delicte de rebel·lió. S’ha volgut centrar a parlar de la malversació i de la seva guerra amb l’anterior govern espanyol. ‘Alguns ja vam dir que es gastaven els diners per fer un cop d’estat a Espanya, i per això Puigdemont haurà de donar la cara. Això també demostra que el govern anterior no va vigilar prou els diners de la Generalitat’, ha dit.

La reacció més optimista dins Ciutadans ha estat la d’Inés Arrimadas, dirigent de Ciutadans a Catalunya. S’ha centrat a destacar el fet que el tribunal alemany demani l’extradició de Puigdemont per malversació. ‘Puigdemont haurà de venir a Espanya a donar la cara davant la justícia per haver despès els diners de tots a fer un cop contra més de mig Catalunya i contra la democràcia. A més, cap país ni cap institució europea no s’empassa la mentida que puguin ser presos polítics’, ha dit.

El PP també ha lamentat la decisió del tribunal alemany. El portaveu adjunt de la formació al congrés espanyol, Carlos Floriano, ha dit que la decisió no agrada gens al seu grup: ‘A Europa no hi pot haver santuaris polítics per als qui vulneren la llei.’ Ha emplaçat el govern de Pedro Sánchez a promoure una reforma del sistema de l’euroordre per a evitar les ‘zones d’immunitat contràries al sentit de la Unió Europea’.

Més contundent ha estat la reacció de l’eurodiputat del PP Esteban González Pons, que ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que suspengui l’aplicació de l’acord Schengen a l’estat espanyol fins que no ‘s’hagi aclarit si el sistema d’ordres europees de detenció serveix de res o no’.

Per últim, Rosa Díez, fundadora d’UPyD, que va agrair la feina d’Alemanya amb un ‘Danke’ (‘gràcies’) quan Puigdemont va ser detingut, ara qualifica la decisió del tribunal alemany de ‘cop a Europa’ i demana una resposta comuna.

La primera reacció de la premsa espanyola també ha estat de desànim. Tots els diaris han remarcat que la justícia alemanya ha decidit de lliurar el president per malversació i prou i l’únic que ha amagat la notícia en una franja secundària de la portada ha estat El Español. Vegeu ací totes les reaccions:

El País: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont només per malversació

A banda de remarcar que la justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont per malversació de fons públics i prou, el diari afegeix que s’ha desestimat la rebel·lió perquè ‘no va haver-hi la magnitud de violència necessària’ i que la decisió del tribunal no és ferma perquè el president hi pot presentar un recurs.

El Mundo:  La justícia alemanya decideix d’extradir Carles Puigdemont per malversació i prou

Amb un titular idèntic del d’El País, El Mundo afegeix que Puigdemont no pretenia aconseguir la independència, sinó noves negociacions amb el govern espanyol. Argumenta que l’actuació del tribunal regional fa cas omís de la fiscalia alemanya, que demanava l’extradició per rebel·lió i malversació.

ABC: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont per malversació, però no pas per rebel·lió

Aquest diari afegeix que el tribunal refusa el delicte de rebel·lió i que no veu cap inconvenient a extradir Puigdemont. També diu que ha contradit la petició de la fiscalia de retenir-lo en presó preventiva.

El Diario.es: El tribunal alemany decideix d’extradir Puigdemont per malversació i prou i desestima la rebel·lió

Aquest diari destaca que el Tribunal Suprem espanyol no podrà jutjar Puigdemont per rebel·lió, a diferència dels presos polítics. Afegeix que la justícia alemanya ha acabat optant per una posició intermèdia.

Público: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont per malversació i prou

Titula que la justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont per malversació i prou. Afegeix que l’extradició solament es farà efectiva si ho aprova la fiscalia alemanya. Destaca que la justícia d’aquest país no ha satisfet els desigs de Llarena.

El Español: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont però per malversació i prou

Malgrat que aquest diari titula de manera semblant a la resta, és l’únic que ha amagat la notícia i l’ha destacada per sota de les declaracions de Corinna sobre els negocis obscurs de Juan Carlos I.

El Confidencial: Alemanya decideix d’extradir Puigdemont per malversació i prou i no per rebel·lió

Aquest diari també destaca que el tribunal alemany descarta la rebel·lió. Afegeix que Slesvig-Holstein ratifica la seva decisió del 5 d’abril, quan va descartar d’extradir-lo per rebel·lió i el va deixar en llibertat sota fiança de 75.000 euros.

Informació relacionada:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any