El Govern britànic contempla un Brexit sense fronteres físiques amb Irlanda del Nord

  • Els negociadors britànics temen que la sortida de la UE inflami tensions en una zona on encara perviuen els efectes del conflicte nord-irlandès

VilaWeb
Europa Press
16.08.2017 - 11:17
Actualització: 16.08.2017 - 11:31

El Govern britànic publicarà aquest dimecres un document oficial on explicarà les seves intencions pel que fa a Irlanda del Nord durant i després del procés de sortida de la Unió Europea, i en el qual contempla una divisió ‘sense fronteres físiques o llocs fronterers’.

Diàriament unes 30.000 persones travessen la frontera sense necessitat de controls. No obstant això, els negociadors britànics temen que la sortida de la UE inflami tensions en una zona on encara perviuen els efectes del conflicte nord-irlandès, gairebé 20 anys després dels Acords del Divendres Sant.

‘El que totes dues parts necessiten és una mica de flexibilitat i imaginació en el que es refereix a la frontera nord-irlandesa’, ha declarat una font del govern britànic, que de moment contempla dos tipus d’acords fronterers amb la UE: un sense frontera i un altre amb lleus controls. Per a fonts de Brussel·les, aquesta idea de ‘fronteres invisibles’ és una fantasia, segons l’agència Reuters.

Fonts del Govern britànic, per contra, han reiterat que els seus negociadors parteixen des d”uns principis molt clars: l’absència d’una frontera física, que pugui significar un retorn al passat, i que resulta completament inacceptable’.

Malgrat que els negociadors britànics donen per descartat un acord ‘sense friccions’, el seu desig és el de mantenir en el que el conjunt territorial irlandès es refereix una Zona de Viatge Comuna, de lliure moviment, i sense controls fronterers marítims a les aigües que separen Anglaterra, Gal·les i Escòcia d’Irlanda i Irlanda del Nord, per considerar que ‘no són viables, ni des d’un punt constitucional ni econòmic’.

Sobre el procés de pau, el Govern irlandès ha considerat que es tracta d’un fet crucial que de cap manera ha de convertir-se en una fitxa de negociació, en particular pel que fa a la seva traducció política: la creació de l’assemblea electa multipartida de Belfast.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any