clavagueres
El comissari José Villarejo, en una imatge d'arxiu

La capital espanyola viu aquests dies convulsa per les informacions que afecten Juan Carlos I, el rei emèrit. Figura intocable fins no fa tant, diaris com El Español i també Ok Diario publiquen una conversa de l’any 2015 entre el policia José Manuel Villarejo i l’amiga del rei Corinna zu Sayn-Wittgenstein. En aquestes converses, publicades per fascicles, ella diu que el rei Juan Carlos la feia servir de testaferro per a emblanquir diners, aprofitant que tenia residència a Mònegue. També diu que el borbó estava al dia del cas Nóos, i que li havia lliurat un milió de fitxes de persones destacades de l’estat espanyol. (L’AraVot va fer un extens reportatge sobre aquests negocis foscos i Juan Carlos.) Tot plegat ha qüestionat fins a límits poc habituals la monarquia espanyola. La pregunta ara és: qui hi ha darrere d’aquestes filtracions?

Una tesi diu que és el mateix comissari Villarejo. El policia amb qui parlava Corinna és ara un policia empresonat, acusat de delictes econòmics. L’home que fins ara havien fet servir contra el procés català és tancat a la presó, i podria haver decidit de fer xantatge. O m’allibereu de la presó o aixeco la catifa. Aquesta és la tesi del diari Público, que fa molt  temps que informa sobre Villarejo. Els tempos de Público són aclaridors: 6 de novembre de 2017, Villarejo entra a la presó per ordre de la jutge Lamela, acusat de delictes econòmics. 26 de gener de 2018, Público avança el xantatge. I sis mesos després, efectivament, les cintes de Corinna es fan públiques per mitjà d’Ok Diario i Eduardo Inda. Representants tots dos de la dreta espanyola més dura. Perquè la hipòtesi que l’extrema dreta espanyola vulgui fer caure el monarca sempre ha estat damunt la taula.

La segona tesi és la del mateix Villarejo, que per boca del seu advocat ha fet saber que ell no ha filtrat res i que ho ha fet l’administració espanyola, que ja tenia les cintes de l’enregistrament. Volen perjudicar-lo, diu.

La tercera tesi considera que no és únicament una qüestió de xantatge d’un policia empresonat sinó una operació de molta més profunditat. En aquest sentit, ahir, el director d’El Español, Pedro J. Ramírez, escrivia un article en què vinculava Corinna amb Juan Villalonga, amic d’Aznar i ex-director de Telefònica. Segons Ramírez, anys enrere Villalonga li havia explicat els detalls de tot això que ara s’ha sabut. De fet, Vilallonga també apareix a la conversa entre Corina i Villarejo.

Finalment, s’ha de tenir en compte la guerra oberta entre Villarejo i l’actual director del CNI, Sanz Roldán, que ja ha demanat de comparèixer al congrés espanyol per parlar del cas.

Més material?
La biògrafa del rei espanyol, Pilar Urbano, afirmava en aquesta entrevista que diverses mans, començant pel CNI, tenien material compromès per al rei espanyol i vinculat a qüestions com ara els GAL, negocis i el 23-F.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb