Què s’hi juga el Barça, a les eleccions?

  • Els comicis de dissabte es van configurant com una batalla entre Joan Laporta i Josep Maria Bartomeu · No es pot perdre de vista el paper d'Agustí Benedito, segon més votat a les eleccions anteriors

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
13.07.2015 - 06:00
Actualització: 18.07.2015 - 18:47

Les eleccions a la presidència del FC Barcelona que es faran dissabte són una batalla oberta entre dos ex-presidents: Josep Maria Bartomeu i Joan Laporta. Però no es pot perdre de vista el paper d’Agustí Benedito. Hi ha un candidat més, Toni Freixa, el que menys signatures va aplegar per poder optar a l’elecció. Les enquestes indiquen una pugna directa entre Laporta i Bartomeu. Tots dos representen estils molt diferenciats. Bartomeu és afavorit pels tres títols aconseguits aquesta temporada passada i un projecte ambiciós: l’Espai Barça. Per una altra banda, té una causa judicial oberta pel cas Neymar, juntament amb Sandro Rosell. L’altre gran favorit, Laporta, vol tornar al capdavant del club per revifar l’esperit catalanista de l’entitat i donar més protagonisme a la Masia, d’on han sortit Xavi, Messi, Iniesta i companyia. El tercer home és Agustí Benedito, que ara com ara no surt a les travesses per a guanyar. Però és molt actiu entre les penyes i a les eleccions del 2010 fou el segon candidat més votat, fets que obliguen a tenir-lo en compte. Insisteix a abandonar el patrocini de Catar i vol que el Barça doni suport al dret de decidir.

Unicef i Catar

Unicef i Catar són dos símbols que representen la filosofia que pregona cada candidat i donen una idea molt clara de la política econòmica que volen seguir. Joan Laporta va impulsar la idea de fer lluir Unicef a la samarreta del Barça l’any 2007 i si surt elegit vol recuperar aquest vincle. Aquest gest va ser aplaudit internacionalment i va reforçar el lema que sempre ha caracteritzat el Barça: ‘Més que un club.’ Cal tenir en compte que era el Barça que pagava Unicef per portar el seu logotip a la samarreta, en concret un 0,7% dels ingressos. ‘Volem un model de club que tingui sensibilitat per les persones que pateixen, especialment pels nens’, deia Laporta a la pre-campanya.

Josep Maria Bartomeu i el seu equip.
Josep Maria Bartomeu i el seu equip.

Per una altra banda, Sandro Rosell i més tard Josep Maria Bartomeu han optat per prioritzar els ingressos econòmics. Per això el 2011 van signar un acord milionari amb Qatar Sports Investment que finalment ha implicat que la firma Qatar Airways sigui el principal patrocinador blau-grana. Gràcies a això, el club ha ingressat 30 milions d’euros per temporada, però aquesta decisió no ha estat gens ben rebuda entre els afeccionats. L’espai de la samarreta és gairebé sagrat per a molts i no s’entén que els diners provinguin d’un país on es vulneren drets humans. Tot amb tot, Bartomeu diu que és la millor oferta que té el club i que, sigui com sigui, ‘no crea cap conflicte ètic’.

Agustí Benedito s’acosta més a la posició de Laporta i s’ha expressat contrari a mantenir el vincle amb Catar. En critica els valors que representa i el negoci que representa per al club, i per això proposa ofertes millors per canviar de patrocinador principal a la samarreta.

El compromís amb la independència

Els punts de vista també divergeixen a l’hora de prendre posició en el procés nacional. Laporta és clarament independentista. Ha passat uns quants anys en el terreny de la política, que l’han portat a ser diputat al Parlament de Catalunya i regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Vol que el Barça tingui un compromís amb el procés d’independència i que es vinculi amb el moment històric que viu el país. Benedito, independentista reconegut, no va tan enllà. Vol que el club defensi el dret de decidir, però no és partidari que el club es converteixi en un actor actiu del procés. Bartomeu, tal com ja va fer Sandro, vol mantenir-se totalment al marge del procés i no arriscar-se a perdre vots: ‘Continuar essent un club independent a escala econòmica, política i mediàtica’, diu al programa.

L’Espai Barça i la Masia: els cavalls de batalla

L’arma electoral de Josep Maria Bartomeu per a les eleccions és sens dubte l’Espai Barça, el projecte amb què preveu de remodelar el Camp Nou i tot l’entorn, inclòs el Palau Blau-grana. Vol que aquest pla urbanístic i esportiu de 600 milions d’euros s’hagi acabat el 2021. El pla va ser avalat pels socis del Barça en un referèndum l’abril del 2014. Laporta no refusa de tirar endavant el projecte, però de primer vol pactar-lo amb les autoritats de Barcelona.

Agustí Benedito
Agustí Benedito

La millor carta que juga Laporta és saber-se envoltar de grans personalitats del passat recent del club. Éric Abidal, Roger Grimau, Enric Masip i més ex-jugadors s’han compromès amb la candidatura. L’últim de fer-ho, el més il·lustre de tots, Johan Cruyff. L’objectiu principal de Laporta és que la Masia torni a agafar embranzida, convertir-la en el pilar del nou període i repetir els models triomfadors de Cruyff i Pep Guardiola, els seus grans valedors.

Amb tot, Benedito també creu que el planter necessita un altre model de gestió. Vol que torni a ser el millor proveïdor de jugadors per al primer equip i té per objectiu l’ascens del filial a segona divisió, després d’haver perdut la categoria aquesta temporada.

Tot seguit, us mostrem una fitxa de cada candidatura:

Josep Maria Bartomeu
Web: www.boperalbarca.cat
Lema: ‘Bo per al Barça’.
Perfil del pre-candidat: ha estat president del Barça (2014-2015) i vice-president (2010-2014). Llicenciat en ADE i conseller delegat de les empreses Adelte Group i EFS.

Joan Laporta
Web: www.joanlaporta.cat
Lema: ‘Pel Barça’
Perfil del pre-candidat: va ser president del Barça (2003-2010) i després es va dedicar a la política: arribà a ser diputat al Parlament de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Barcelona. És llicenciat en dret.

Agustí Benedito
Web: www.agustibenedito.cat
Lema: ‘Ara és l’hora. Fem-ho junts!’
Perfil del pre-candidat: vinculat a l’entorn blau-grana, va ser un dels fundadors de la plataforma Elefant Blau. Fou candidat a les eleccions del 2010 i va quedar segon, darrere de Sandro Rosell. És empresari.

Toni Freixa
Web: www.tonifreixafcb.cat
Lema: ‘Sabem a què juguem’
Perfil del pre-candidat: secretari de la junta directiva i portaveu durant el mandat de Sandro Rosell i president de la Comissió de Disciplina amb Josep Maria Bartomeu. És advocat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any