Què podem fer per Setmana Santa? Els actes de cultura popular de tot el país

  • Us oferim una guia amb els actes més tradicionals: processons, passions, caramelles...

VilaWeb
Ester Estela
12.04.2019 - 01:00
Actualització: 16.04.2019 - 14:09

La Setmana Santa és una festa d’origen religiós que es viu de maneres molt diferents a tot el país. Hi ha mostres molt populars, com ara la Dansa de la Mort de Verges, i rituals molt antics, com la processó de la Sang que es fa cada Divendres Sant a Perpinyà d’ençà de fa cinc-cents anys; o la Passió de Cervera, que és la representació de la vida de Crist més antiga que hi ha a Europa. Per Setmana Santa també són molt abundants les mostres de teatre popular medieval que han perdurat per tot el país, com ara els viacrucis i els actes sacramentals.

En alguns indrets, com a Mallorca, es conserven velles tradicions de la corona catalano-aragonesa que s’han perdut als altres llocs. És el cas dels davallaments de la creu, tan colpidors. També hi ha els enrenous de Pasqua, una celebració espontània i sovint poc documentada que celebra la resurrecció de Crist. I a la cua del cicle festiu hi ha un ritual pagà molt arrelat en alguns indrets del Principat i de Catalunya Nord: les caramelles, una festa que celebra l’arribada de la primavera.

Ací trobareu alguns dels actes més destacats que es fan al país:

  • Dijous Sant

Dansa de la Mort. Verges. Quan es fa? Dijous 18 d’abril a les 22.00. La Dansa de la Mort és la part més coneguda i espectacular dels actes que es fan en aquest poble de l’Alt Empordà el Dijous Sant a la nit. També comprenen una processó i una escenificació popular de la passió de Crist.

Processó del Silenci. Badalona. Quan es fa? Dijous 18 d’abril a les 21.00. La característica principal és que la desfilada es fa a les fosques, il·luminada només per les espelmes dels devots, que acompanyen el seguici enmig del silenci.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
  • Divendres Sant

Acte sacramental. Sant Vicenç dels Horts. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 17.30 i a les 19.00. D’ençà del segle XVI s’escenifica a l’interior de l’església de Sant Vicenç dels Horts una Passió de Crist en diversos quadres i que compta amb parlaments cantats en polifonia.

Davallament de la Creu. Pollença. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 21.00. Datat del 1650, és un dels davallaments més antics de l’illa i el més espectacular. Sota un silenci sepulcral, es desclaven els claus que mantenen la imatge de Crist a la creu i la fan baixar en processó els 365 esglaons que separen l’Oratori del Calvari de la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels.
Aquesta mostra pròpia dels antics regnes de la corona catalano-aragonesa s’ha conservat especialment bé a Mallorca. Alguns dels davallaments més coneguts es fan a Artà, Felanitx, Son Servera, Sineu…

Processó de la Sang. Perpinyà. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a partir de les 15.00. L’origen s’atribueix a sant Vicenç Ferrer, que va predicar a Perpinyà pels volts del 1408-1416. Se’n destaca la figura del condemnat, que és un natzarè que va vestit de vermell, mentre la resta de participants van de negre.

Processó del Sant Enterrament. Tarragona. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 19.30. Dura més de cinc hores i hi participen totes les germandats, confraries, gremis i associacions cristianes de Tarragona.

Processó del Sant Enterrament. València. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 18.30. És l’acte més concorregut de la Setmana Santa marinera a València, que es fa en tres dels barris marítims de la ciutat. Consisteix en una processó que dura tota la nit i recorre els carrers del Cabanyal. El vincle amb la mar hi té un simbolisme molt especial.

‘Trencà’ del guió. Elx. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 17.00. A la processó de Divendres Sant que es fa a Elx, quan s’acaba l’acte una tripleta de ciutadans trenquen un estendard negre davant la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, per assenyalar que el dol ja s’ha acabat.

Viacrucis. Sant Hilari Sacalm. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 19.00. Els veïns de Sant Hilari recreen les darreres dotze hores de vida de Jesucrist, pels carrers i en moviment.

Viacrucis. Palma. Quan es fa? Divendres 19 d’abril a les 12.00. Les escales de la Seu de Palma són l’escenari d’aquesta representació, que és una joia del teatre medieval mallorquí. S’hi interpreta una versió que va escriure l’intel·lectual Llorenç Moyà l’any 1961.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
  • Passions

Cervera. Quan es fa? 19 i 27 d’abril. Un estudi impulsat per la Universitat de la Sorbona va determinar que la representació de la Passió que es fa a la capital de la Segarra és la més antiga d’Europa: data del 1481.

Esparreguera. Quan es fa? 19 i 28 d’abril; 1 i 5 de maig. La representació d’Esparreguera es diferencia de la resta per l’escenificació: és un gran espectacle que uneix la tradició del teatre popular i la modernitat narrativa.

També tenen molta anomenada les representacions d’Olesa, Ulldecona i Vilalba dels Arcs, que es fa a l’aire lliure.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
  • Pasqua

Nit dels Panderos. Ontinyent. Quan es fa? Dissabte 20 d’abril a mitjanit. Un dels enrenous de Setmana Santa més populars és el que es fa a la capital de la Vall d’Albaida. S’hi celebra la resurrecció de Crist sortint a fer soroll al carrer amb tota mena d’objectes: tambors, xiulets, matraques, llaunes…

Caramelles del Roser. Sant Julià de Vilatorta. Quan es fan? Diumenge 21 d’abril. La confraria, fundada el 1590, té un repertori ric i variat de cançons que s’ha anat transmetent de manera oral d’ençà del segle XVI. Interpreten cançons de festeig, cants religiosos i corrandes.

Caramelles. Súria. Quan es fan? Dissabte 20 i diumenge 21 d’abril. Presumeixen de ser la cantada de caramelles més gran de Catalunya: hi participen nou colles que apleguen més de cinc-cents cantaires.

Caramelles de pagès. Cardona. Quan es fan? Diumenge 21 d’abril. El dissabte i diumenge de Pasqua, els caramellaires de Cardona escampen la Pasqua per les masies de pagès i el nucli antic oferint una cantada i el tradicional Ball de Cascavells.

Caramelles. Callús. Quan es fan? Dissabte 20 i diumenge 21 d’abril. Les ballestes extensibles que els cantants fan servir per oferir flors a la gent que se’ls mira dels balcons estant són l’element més singular d’aquesta trobada caramellaire.

Goigs dels Ous. Diversos pobles del Rosselló i del Conflent. Als Banys d’Arles, Ceret, Argelers, Banyuls de la Marenda, Vilafranca de Conflent… s’ha mantingut la tradició de cantar caramelles per Pasqua. Tradicionalment, els cantaires eren obsequiats amb ous i menges com ara botifarres.

VilaWeb
VilaWeb

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any