Què cal fer si tenim símptomes de covid-19 o hem estat en contacte amb un positiu

  • Si tinc símptomes de covid-19, què he de fer? I si sóc positiu? Sóc un contacte? Puc demanar la baixa laboral?

VilaWeb
Redacció
04.02.2022 - 15:40
Actualització: 06.07.2022 - 12:54

Al llarg de la pandèmia el protocol per a evitar nous contagis de coronavirus ha anat canviat. Fa mesos, quan van baixar els casos, la pandèmia va entrar a una nova fase. Les quarantenes van deixar de ser obligatòries pels asimptomàtics i els casos lleus. I malgrat que amb l’arribada de la subvariant B.4 i B.5 de l’òmicron estan tornant a pujar els casos, de moment les restriccions continuen igual.

Fem un repàs de com està la situació a hores d’ara:

Si tinc símptomes de covid-19, què he de fer?

Malgrat que antigament si apareixia algun símptoma compatible amb la covid, el possible malalt s’havia de posar en contacte amb el seu centre d’atenció primària, ara aquesta via no és necessària, sempre que els símptomes no siguin greus. Ara per ara, hi ha la possibilitat de fer-se una prova d’antígens a casa, però no és obligatòria, i no s’ha de comunicar el resultat al CAP.

Sí que es faran proves diagnòstiques als casos sospitosos entre persones vulnerables —seixanta o més anys, immunodeprimits, embarassades i malalts greus–, els treballadors sanitaris i sociosanitaris, i a persones que en els darrers catorze dies hagin viatjat a zones amb variants d’interès.

Quins símptomes són els més freqüents?

Els símptomes més freqüents són: cansament i fatiga, tos, febre, mal de cap, secreció nasal, dolor muscular i mal de coll. Encara que amb la nova subvariant també apareixen altres símptomes menys comuns com: vòmits i diarrea, pèrdua d’olfacte i gust, vertigen i dificultat per respirar.

He de notificar el positiu al Centre d’Atenció Primària?

Ja no cal comunicar el resultat al CAP de referència. Això sí, en el cas de trobar-se malament, es pot trucar al CAP perquè el metge faci una revisió al pacient o li doni la baixa laboral si ho necessita, però si no es té una simptomatologia molt greu i no s’és de risc davant la covid no se li farà cap prova.

M’he d’aïllar si em surt positiva la prova d’antígens?

Les persones que han donat positiu a través d’una prova d’automostra, no cal que facin quarantena. Malgrat que la recomanació és quedar-se a casa fins que desapareguin els símptomes i fer teletreball sempre que sigui possible. Si s’ha de sortir de casa, cal portar sempre la màscara. D’aquesta manera es vol evitar els contagis. Els experts recorden que cal ser especialment curosos amb les persones vulnerables. Recomanen evitar el contacte durant els deu dies posteriors al moment en què van començar els símptomes, o amb una prova d’antígens negativa. A més, han d’evitar de participar en esdeveniments multitudinaris i els contactes amb persones vulnerables.

Hi ha expecions. Les persones d’àmbits vulnerables i els sanitaris que s’infectin de la covid se’ls faran proves i hauran de fer quarantena.

Qui són les persones vulnerables?

A tota persona que es consideri vulnerable, és a dir, qui tingui seixanta anys o més, immunodeprimits i embarassades; treballadors de residències i centres sociosanitaris, per a confirmar que poden reincorporar-se a la feina passats cinc dies; qui tingui una infecció respiratòria aguda que requereixi ingrés hospitalari; i qui hagi estat els darrers catorze dies en una regió en la qual circuli una variant d’interès o preocupació.

Qui són les persones amb símptomes lleus?

El document de la comissió de Salut Pública recull que es consideren símptomes lleus la tos, la dispnea –falta d’aire– i el mal de coll, amb febre o sense. En cas que els símptomes persisteixin o hi hagi una mala evolució, com pot ser una febre mantinguda per sobre els 38°C durant més de tres dies, es recomana de contactar amb el CAP. Serà el metge de capçalera qui determinarà si ens hem de fer una prova i com continuar l’aïllament.

Com cal actuar durant l’aïllament?

En cas d’aïllament, cal restringir el contacte amb els convivents tant com sigui possible i fer servir màscara quirúrgica a les zones comunes. Es recomana que es prenguin la temperatura dues vegades el dia i que cadascú faci servir els seus atuells de cuina.

Cal anar a treballar?

Al públic en general, sempre que sigui possible, es recomana d’optar pel teletreball. Els qui treballen amb persones vulnerables no podran anar a treballar durant els primers cinc dies d’ençà de l’inici dels símptomes o del diagnòstic del positiu. El document remarca el fet de no anar a treballar, que no vol dir fer quarantena. Passat aquest temps, cal fer-se una prova d’antígens i si el resultat és negatiu, es pot tornar a la feina.

Com he de demanar la baixa? Tinc dret de baixa, si sóc positiu?

Les proves autodiagnòstiques no es consideraran com una confirmació d’infecció activa i tampoc no serviran per a demanar la baixa laboral. Si es tenen símptomes i es comuniquen al CAP, però, sí que serà possible demanar la baixa.

Al País Valencià i a les Illes caldrà anar o trucar al CAP i serà un metge qui l’haurà d’autoritzar. Independentment del resultat de la prova, la baixa laboral es donarà si es tenen símptomes o si la persona es troba malament.

A Catalunya, davant la nova onada de casos, Salut ha anunciat una nova via per demanar la baixa per símptomes associats a la covid. Es gestionaran baixes automàtiques de cinc dies sense necessitat de presentar una prova positiva. Aquest mecanisme, que serà temporal, s’ha instaurat amb l’objectiu de simplificar l’augment de processos administratius derivats de l’augment de contagis. La baixa es podrà demanar a través de La Meva Salut o de la programació per motius. S’haurà d’especificar els símptomes que es tenen. Si el metge de capçalera veu alguna nomalia en el formulari podrà trucar al pacient.

Si que es donaran baixes laborals per als professionals sanitaris i de residències que es contagiïn. Són els únics que tindran la baixa per defecte, encara que siguin asimptomàtics. Al cap de set dies, no caldrà una prova negativa per tornar a la feina.

Sóc un contacte? Què es considera un ‘contacte estret’?

Es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

Des del Departament de Salut han obert una pàgina web perquè la gent que tingui dubtes a l’hora de saber si és o no un contacte estret, ho pugui saber responent unes preguntes.

Si soc contacte d’un positiu, què he de fer?

Els contactes estrets d’un positiu no cal que facin quarantena, independentment de si s’han vaccinat o no. Tot i el canvi de protocol, es recomana que durant els set dies posteriors a la darrera exposició, s’extremin les precaucions i es redueixin les interaccions socials.

Els ingressats o les persones que visquin a una residència que siguin contactes estrets tampoc hauran de fer quarantena, però se’ls recomanarà que es facin una PCR el tercer i el cinquè dia posteriors a l’exposició. En el cas dels professionals, la recomanació de PCR seran per al mateix dia, el quart i el desè després de l’exposició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any