Quan Tavernes de la Valldigna va esdevenir un infern per als castellanoparlants

  • L’escriptor Sergio del Molino encén la xarxa amb unes afirmacions sobre la situació lingüística a Tavernes els anys vuitanta

VilaWeb
Fotomuntatge publicat a Twitter per l'usuària Emma Zafón
Redacció
07.06.2021 - 11:19
Actualització: 07.06.2021 - 12:52

L’escriptor Sergio del Molino descriu al llibre Contra la España Vacía l’infern que va viure quan era un xiquet i la seua família es va traslladar a Tavernes de la Valldigna (la Safor). Diu que era els anys vuitanta del segle passat i que allà tothom vivia molt feliç parlant en castellà. Però que tot va canviar quan es va començar a “valencianitzar i a transformar l’escola”. Allò, diu, es va convertir en un “camp de batalla polític”. La situació per al xiquet del Molino i la seua família va ser tan insostenible i insuportable que van haver de tornar a emigrar, en aquest cas, a Saragossa. A Tavernes els seus pares van començar a ser vistos com “l’altre, el castellà, l’estranger”, assegura.

Aquestes afirmacions han encès Twitter amb centenars de piulades de resposta.

N’hi ha que utilitzen la ironia per posar en evidència les mentides de Del Molino; alguns altres, com el magistrat Joaquim Bosch, parlen d’incomprensió per part de l’autor i de l’estratègia de Franco quan va impedir l’estudi del català.

Molts dels qui responen acusen l’autor directament de mentider, perquè Tavernes és un poble majoritàriament catalanoparlant, però a la vegada, els anys vuitanta, l’ensenyament en castellà era majoritari a les escoles i instituts. La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, la LUEV, es va aprovar l’any 1983, i s’implantà gradualment.

https://twitter.com/pauturro/status/1401801532539117570?s=20

El jurista Andrés Boix ho aprofita per a recordar amb aquest fil la criminalització del català per part del sistema judicial espanyol i les diferents vares de mesurar.

https://twitter.com/Andres_Boix/status/1401800839040278528?s=20

El periodista Vicent Mifsud, de Tavernes, explica en un fil el context sociològic de la població as anys vuitanta del segle passat.

La reacció de l’escriptor a l’allau de crítiques ha estat blocar els comptes de Twitter que el criticaven.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any