Quan érem modernistes i les dones votaven

VilaWeb
Celebració de la Fira Modernista a Canet de Mar
Bernat Puigtobella
03.05.2018 - 02:00

No passa gaire sovint que el patrimoni material i aquell que denominem immaterial es trobin en un mateix espai. A Catalunya aquesta confluència es dona amb el Modernisme. Edificis emblemàtics de l’arquitectura modernista es converteixen aquí i allà en l’escenografia ideal de les fires i festes modernistes que se celebren en una bona colla de municips de la demarcació de Barcelona.

Aquest cap de setmana, 5 i 6 de maig, arrenca el calendari oficial de fires modernistes amb IV Festa Modernista del Roser de Maig a Cerdanyola del Vallès (5 i 6 de maig). L’arc de celebracions continuarà amb la XVI Fira Modernista de Terrassa ( 11, 12 i 13 de maig), les 4es. Jornades Modernistes de l’Ametlla del Vallès (19 i 20 de maig), la XIV Fira Modernista de Barcelona (1, 2 i 3 de juny), la XI Fira Mercat Modernista de Canet de Mar (Del 14 al 16 de setembre), les VII Jornades Modernistes de La Garriga (Del 5 al 7 d’octubre), la XIa Diada modernista. El final de l’estiueig a Cardedeu ( 6 i 7 d’octubre) i el programa es completa amb la 18a Festa Modernista de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló (Del 19 al 21 d’octubre 2018. El calendari complet d’esdeveniments modernistes es pot consultar al web de Barcelona és molt més.

El patrimoni modernista s’estén més enllà de la ciutat de Barcelona. S’han conservat cases modernistes en els llocs preferits d’estiueig del Vallès i el Maresme, en poblacions com Argentona, Canet de Mar, Cardedeu o la Garriga. També hem de tenir present el patrimoni industrial i fabril modernista de Terrassa, Mataró, Sabadell, Granollers, Esplugues del Llobregat o Cerdanyola. També mereixen un capítol a part les colònies tèxtils del Llobregat o les grans catedrals del vi del Penedès, com els tres edificis de Codorniu construïts per Puig i Cadafalch, que ara es poden visitar.

Les comarques de Barcelona compten amb nou conjunts patrimonials protegits per la UNESCO. Si bé és cert que sense l’extraordinari llegat d’Antoni Gaudí i de Lluís Domènech i Montaner a la ciutat de Barcelona, no hi hauria modernisme català, tampoc n’hi hauria sense els tresors desconeguts que s’amaguen en altres indrets del país. El mateix Gaudí va deixar una de les seves obres fonamentals a la Cripta de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló i als jardins Artigas de la Pobla de Lillet, al Berguedà. Tampoc s’entendría l’obra de Domènech i Muntaner sense conèixer la seva casa particular a Canet de Mar, o els edificis de Jujol a Sant Joan Despí.

Podeu llegir el reportatge complet a Núvol, el digital de cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any