Quan el virus porta corona

  • La negativa del congrés espanyol a investigar Juan Carlos I demostra que el PSOE no té miraments a votar amb Vox per a salvar la monarquia *** L’Audiència espanyola refusa l’intent de Cotino de culpar el Vaticà *** Andorra equipara els drets de les parelles heterosexuals i homosexuals

VilaWeb
Pere Martí
10.03.2020 - 20:00
Actualització: 10.03.2020 - 20:45

TEMA DEL DIA
Blindatge.
El congrés espanyol s’ha trobat obligat a tancar perquè el dirigent de Vox Javier Ortega Smith s’ha infectat pel coronavirus. L’extrema dreta ha aconseguit, temporalment, un dels seus objectius, deixar fora de joc la cambra que representa la voluntat popular dels espanyols. La metàfora és inevitable: com que no es va fer un cordó sanitari contra l’extrema dreta, ara Vox amenaça d’infectar tots els partits espanyols. Però no és Vox l’únic virus que degrada la democràcia espanyola; n’hi ha un altre, la monarquia, que s’aprofita d’un blindatge legal que impedeix que sigui controlada pels mecanismes democràtics i judicials. La monarquia no pot ser investigada pels tribunals espanyols encara que hi hagi la sospita o les proves que ha comès un delicte. Ho diu l’article 56 de la constitució espanyola, que garanteix la ‘inviolabilitat’ del rei i estableix que no resta subjecte a cap responsabilitat.

Sota aquest escut protector, la impunitat és possible i així s’ha demostrat amb el cas de la fortuna que té amagada a Suïssa el rei emèrit Juan Carlos I, provinent de comissions per la construcció del TGV a la Meca i donades amablement per la teocràcia saudita. Una fortuna valorada en cent milions d’euros que ha servit, en bona part, per a comprar el silenci de les seves amants. En aquest ‘silenci’ sembla que també hi ha intervingut el CNI, segons algunes informacions, cosa que implica els aparells de l’estat espanyol en la ‘protecció del monarca’. Si això és així, hi ha també responsabilitats polítiques.

Per tot això, uns quants partits havien demanat una comissió d’investigació al congrés. La mesa de la cambra l’ha refusada amb els vots del PSOE, el PP i Vox. Un tripartit curiós i inquietant, sobretot pel que fa al govern de Pedro Sánchez, que demostra una vegada més que l’interès d’estat passa per damunt de qualsevol ideologia o escrúpol democràtic. Malauradament, la votació no ha estat cap sorpresa. La monarquia és, de la transició ençà, el forat negre de la democràcia espanyola. Va servir per a emblanquir una transició del franquisme a la democràcia sense ruptura, després va tapar l’escàndol del 23-F i finalment ha estat la punta de llança institucional contra el procés independentista i aval de la repressió contra els seus dirigents per a salvar la unitat d’Espanya. El blindatge judicial ha servit per a tapar tota mena d’escàndols sentimentals i financers, però no va poder evitar que en transcendís algun, com ara el cas Nóos, que es va liquidar sacrificant Iñaki Urdangarin com a cap de turc i salvant amb pinces la infanta Cristina. El blindatge constitucional permet operacions opaques com la de Suïssa, que ha estat àmpliament difosa per la premsa europea, mentre que l’espanyola l’ha silenciada. Malgrat tot, la fiscalia suïssa la investiga.

La crisi del coronavirus ha anat molt bé per a tapar l’escàndol, però la votació és una esquerda més en el govern entre el PSOE i Podem, que viu una crisi per setmana, com s’ha vist amb la llei de llibertat sexual. Els de Pablo Iglesias no trencaran el govern per aquesta qüestió, perquè ja van aplaudir Felipe VI a la sessió constituent del congrés, i amb la petició de la comissió d’investigació, que ja sabien que no prosperaria, es rescabalen d’aquella escena vergonyant de ‘monarquisme republicà’ que va teoritzar Iglesias. La votació també enterra el somni d’alguns independentistes de fer un front comú amb l’esquerra espanyola per enderrocar la monarquia. L’esquerra espanyola majoritària és monàrquica de la transició ençà i forma part del règim del 78 exactament igual com la dreta. Però, si més no, l’independentisme ja podrà rebatre amb tranquil·litat l’argument que no es pot votar en contra d’aquest govern progressista perquè és fer el joc a Vox. El primer que no té problemes de votar amb l’extrema dreta per salvar la monarquia és el PSOE. L’argument, estúpid, es va fer servir per coaccionar el vot dels partits independentistes a la investidura de Sánchez i alguns tindran la barra de tornar-lo a utilitzar quan es voti el pressupost de l’estat. Amb el permís del coronavirus.

MÉS QÜESTIONS
L’Audiència refusa l’intent de Cotino de culpar el Vaticà.
La defensa de Juan Cotino ha rebut un revés important al judici per la visita de Benet XVI a València el 2006. L’Audiència espanyola ha refusat d’incloure com a prova l’informe aportat per l’ex-president de les Corts i ex-conseller Juan Cotino. Aquest document assenyala el Vaticà com a responsable que RTVV emetés el senyal a tot el món. El president del tribunal, el magistrat José Antonio Mora, ha dit a la defensa de Cotino que el tribunal no l’admet perquè és impertinent i no aporta cap qüestió de fons que afecti el judici. La defensa de Cotino ha protestat contra aquesta decisió i ha anunciat un recurs: considera que la prova que es proposa confirmava la incapacitat de Cotino per a ordenar una disposició sobre qui podia emetre aquest senyal televisiu. En aquesta segona sessió a l’Audiència, les primeres declaracions, entre les quals la d’Álvaro Pérez, ‘el Bigotis’, han apuntat directament cap a Cotino com a responsable màxim de tota l’organització de l’esdeveniment. Cotino s’encara a onze anys de presó pels delictes relacionats amb la contractació de les pantalles i la megafonia en la visita del papa.

Ford amplia a 410 els treballadors afectats per l’ERO. La direcció de Ford Almussafes ha comunicat als sindicats que es preveu que l’ERO d’extinció que promourà aviat afecti 410 treballadors, una desena més que els anunciats fa una setmana. Es preveu que la producció baixarà de cent unitats el dia per la caiguda de demanda a final de mes, i les sortides entre abril i maig. Segons que assenyalen els sindicats, la intenció de la multinacional és excloure de l’expedient la planta de motors i recanvis, cosa a què s’oposen els sindicats, que volen que l’impacte es reparteixi entre tota la factoria. L’excedent de personal se centra en carrosseries, muntatge, pintures, qualitat i logística. A més, hi haurà una quarantena d’acomiadaments entre tècnics, administratius i comandaments. De moment, ja s’ha constituït la comissió negociadora d’aquest ERO, el primer de l’empresa aquesta dècada, que implica la retallada més gran des que la multinacional va començar fa un any a la divisió europea. Fins ara, les mesures havien afectat la fàbrica pel trasllat de càrrega de treball a Amèrica: una part de la furgoneta Transit, segon model d’Almussafes per volum d’unitats, es traslladarà a mitjà termini a Mèxic, on es fabricaran els vehicles de la nova generació per al mercat americà (unes 40.000 unitats/any).

Andorra equipara els drets de les parelles heterosexuals i homosexuals. La futura llei de persona i família, impulsada pels grups que donen suport al govern, igualarà la unió civil de les parelles del mateix sexe a la de les heterosexuals i s’anomenarà ‘casament’. A més, es facilitarà el procés de divorci. La nova llei agrupa i modifica diversos textos legals i la principal novetat és que totes les unions civils tindran els mateixos drets. La consellera general demòcrata, Ester Moliné, ha explicat que la nova llei és una evolució i ha recordat que el terme ‘unions civils’ va ser fruit del consens. Amb els canvis, ha afegit, s’eliminen discriminacions i s’unifiquen terminologies. La nova llei facilita els tràmits del divorci perquè ara es podrà sol·licitar sense demanar el procés de separació. Fins ara calia que haguessin passat un mínim de tres anys des del final de la convivència. Un altre canvi que s’inclou en la llei que presentaran els tres grups parlamentaris que donen suport al govern és l’eliminació de les proclames. D’aquesta manera, no es farà públic el nom dels qui decideixin casar-se, amb l’objectiu d’evitar la tafaneria. Les parelles que vulguin casar-se hauran de continuar fent l’expedient previ davant el registre civil a fi de poder verificar que no hi ha cap impediment per celebrar el casament, però no es publicarà, com passa actualment.

Els diputats de Vox abandonen el parlament balear per prevenció. Els diputats de Vox Jorge Campos i Idoia Ribas han hagut d’anar-se’n del parlament per precaució després de fer-se públic que el secretari general del partit, Javier Ortega Smith, amb qui van estar diumenge, tenia la malaltia pel coronavirus 2019. Campos i Ribas havien assistit al míting multitudinari a Madrid, on varen tenir contacte directe amb Ortega Smith. De moment, ni l’un ni l’altre no presenten símptomes, però és una mesura de prevenció. El president del parlament, Vicenç Thomas, ha recomanat als altres diputats i a tot el personal de la cambra que si presenten símptomes de febre, tos, mal de cap o malestar general també es quedin a casa i ho comuniquin al 061. Els qui no presentin cap símptoma han de seguir les recomanacions universals de mantenir la distància de seguretat i rentar-se les mans sovint.

LA XIFRA
40 creuers han sol·licitat permís a l’Autoritat Portuària de les Balears (APB) per a atracar a Palma i evitar de fer escala als ports d’Itàlia, a causa del coronavirus 2019. Arran d’aquestes sol·licituds, l’Autoritat Portuària diu que haurà d’estudiar cada cas de manera individual per determinar si la sol·licitud pot ser acceptada o no.

TAL DIA COM AVUI
El 10 de març de 1923 Salvador Seguí va morir assassinat al Raval barceloní, a mans d’uns pistolers del Sindicat Lliure. Acabava així la carrera del destacat dirigent anarcosindicalista, més conegut com ‘el Noi del Sucre’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any