La candidatura de Puigdemont a les europees per Flandes, marcada pel desconeixement del neerlandès

  • Bèlgica tria els eurodiputats en tres grups diferents per llengua i és obligatori de conèixer la pròpia de cadascun

VilaWeb
Redacció
06.08.2018 - 02:04
Actualització: 06.08.2018 - 15:25

Aquests dies uns quants mitjans han especulat amb la possibilitat que el president Carles Puigdemont hagués estat convidat per l’NV-A flamenca a formar part de les seves llistes electorals a les eleccions europees. Ara bé, fonts de la NV-A han afirmat que no hi ha cap invitació oficial d’aquesta mena i que tot plegat és una especulació. A més, difícilment Puigdemont en podria ser candidat, car no parla neerlandès i és requisit, com a mínim de manera oficial, per a poder-se presentar en una llista flamenca.

Les eleccions europees a Bèlgica es fan a través de tres col·legis electorals diferents, el flamenc, el való i l’alemany. Segons les lleis electorals, a partir de la Llei Federal del 23 de març de 1989, esmenada després unes quantes vegades, en les eleccions europees els flamencs (Flandes + Brussel·les) trien catorze diputats, els valons (Valònia + Brussel·les) en trien nou i un més ha de ser triat per la comunitat de parla alemanya.

La llei afirma que els candidats han de parlar obligatòriament la llengua del col·legi electoral pel qual es presenten, cosa que significa que Carles Puigdemont hauria d’acreditar el coneixement de la llengua neerlandesa per a poder ser candidat per Flandes. I aquesta no és una de les quals ell parla (català, anglès, espanyol, francès i romanès). Hi ha opinions, però, que afirmen que no caldria que parlès neerlandès sinó només apuntar-se al col·legi electoral de llengua neerlandesa.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any