ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà aquest dimecres, 30 d’agost, a Copenhaguen la delegació del Govern de la Generalitat als Països Nòrdics, que s’ha posat en marxa recentment amb l’objectiu de potenciar les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia i afavorir també la internacionalització de l’economia catalana. Durant el seu desplaçament a la capital de Dinamarca el cap de l’Executiu estarà acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i de la delegada del Govern als Països Nòrdics, Francesca Guardiola.

La inauguració de la delegació es farà a dos quarts de sis de la tarda. Després d’una actuació a càrrec de la colla castellera Xiquets de Copenhaguen, Puigdemont i el conseller Romeva visitaran les instal·lacions, acompanyats de Francesca Guardiola. Posteriorment, s’iniciarà l’acte d’inauguració amb les intervencions de la delegada del Govern als Països Nòrdics i del director de Trade and Investment a Copenhaguen, Jacob Duus. Hi haurà també l’actuació musical de l’estudiant catalano-suec del Conservatori del Liceu de Barcelona, Fredrik Stand, i una lectura literària a càrrec de l’actriu i escriptora danesa Marie Tourell Sodeberg. L’acte d’inauguració es tancarà amb els parlaments institucionals del conseller d’Afers Exteriors i del president de la Generalitat. La creació d’aquesta Delegació respon a quatre grans objectius. El primer, enfortir les relacions de col·laboració amb els països nòrdics, en segon lloc promoure i defensar els interessos de Catalunya, afavorint la internacionalització de l’economia i la cultura catalanes, en tercer lloc, esdevenir la representació directa de Catalunya al territori i donar servei a la comunitat catalana, i, finalment, ser presents als escenaris internacionals, a través de les organitzacions internacionals que tenen seu en aquests països. Les relacions entre Catalunya i els Països Nòrdics Amb la creació de la nova delegació el Govern vol reforçar i institucionalitzar les relacions ja existents entre Catalunya i els Països Nòrdics, que tradicionalment han estat de caire comercial. De fet, des de 1991 ACCIÓ, l’Agència per la competitivitat de l’empresa, té una oficina a Copenhaguen per potenciar les relacions econòmiques i comercials entre Catalunya i Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Estònia i Islàndia. Les exportacions catalanes a Dinamarca i Suècia representen una cinquena part de tot el que hi exporta l’estat espanyol. A més, Catalunya compta amb un nombre important de filials d’empreses sueques i daneses i diverses empreses catalanes estan implantades en aquests països. Així mateix, el mercat nòrdic és el setè en importància en nombre absolut de turistes. Entre els mesos de gener i maig d’aquest any un total de 255.600 turistes nòrdics han visitat Catalunya. Amb la de Copenhaguen són dotze les delegacions del Govern a l’exterior: Unió Europea; Regne Unit i Irlanda; França; Alemanya; Estats Units, Canadà i Mèxic; Àustria, Itàlia; Portugal; Ginebra; Polònia i Països Bàltics, i Croàcia i els Balcans.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb