El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, han afirmat avui després de la reunió que han mantingut que la llei no pot ser una cotilla que ofegui les aspiracions democràtiques dels pobles. Els dos presidents han compartit el diagnòstic davant la crisi institucional i han reflexionat sobre com avançar des de la realitat pròpia i diferenciada amb l’objectiu prioritari de l’autogovern de les dues nacions.

Ambdós consideren que continua sense resoldre’s l’articulació de l’estat espanyol en relació amb les nacions que el conformen. També han constatat les dificultats d’avançar per l’estratègia de ‘quietud’ del govern espanyol davant les demandes de Catalunya i el País Basc.

Així mateix, han defensat el dret de decidir de la ciutadania i han assegurat que l’estat espanyol no pot imposar un model territorial que han titllat d”insatisfactori’. Han dit que la legalitat no és immutable i que ha de servir per a resoldre problemes polítics i socials, i han criticat que els problemes territorials no es resolen amb l’apel·lació a una unitat constitucional imposada.

Després de la reunió, Puigdemont i Urkullu han assistit a l’acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat d’ETA a l’Hipercor, del qual es compleixen els trenta anys.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]