El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat avui que ‘en cap cas no es pot subvertir’ el mandat democràtic que han donat els ciutadans en les eleccions del 21 de desembre amb debats reglamentaris i sobre procediments parlamentaris. Ho ha dit en una intervenció per videoconferència al Consell Nacional del PDECat, en referència al debat sobre si pot ser ratificat telemàticament com a president de la Generalitat. ‘Els diputats tenim drets, s’han de respectar, però sobretot qui té drets són els ciutadans. A nosaltres ens toca protegir i reivindicar per sobre de tot els drets dels ciutadans. Que l’arbre no ens tapi el bosc’.

Puigdemont ha assegurat que el PDeCAT es deu als electors i no a l’IBEX 35, per la qual cosa creu que ha de mantenir-se ‘ferm en l’exigència democràtica’, i ha alertat que hi ha tres amenaces que poden evitar que s’apliqui el mandat de les urnes.

Una d’elles és, segons ell, que els partits independentistes confonguin el que han votat els ciutadans. Considera que això ‘no passarà’ si materialitzen la majoria parlamentària independentista que formen JuntsxCat, ERC i la CUP.

Per això, ha assenyalat que el ple de constitució del Parlament del dimecres i el ple per a investir al president de la Generalitat s’han d’abordar com un mateix ‘paquet’ i que han de reflectir la voluntat dels ciutadans a les urnes.

‘Si aquest paquet el resolem tal com els ciutadans ens han encarregat, haurem conjurat un dels riscos’, ha avisat als partits sobiranistes. També ha advertit que Cs, PSC i PP poden intentar ‘subvertir un resultat que no admet cap tipus de discussió’, i ha reclamat als grups independentistes que facin estratègies parlamentàries per evitar-ho.

Puigdemont ha afirmat que la tercera amenaça és que ‘l’estat protagonitzi un frau democràtic’ cercant la confrontació i la fractura social a Catalunya. Per això, ha cridat a defensar les polítiques universals que ha fet el catalanisme en les últimes dècades, com el model d’escola catalana. Creu que aquestes polítiques reflecteixen el lema ‘Un sol poble’ que utilitza el sobiranisme perquè estan dirigides a tots els ciutadans per igual. A més, ha expressat la seva preocupació pel fet que l’estat espanyol intenti revocar-les: ‘Si ens trenquen aquestes polítiques universals, ens hauran trencat el país’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]