La policia espanyola va arribar a examinar les clavegueres per si hi trobava Carles Puigdemont. Era el gener del 2018 i faltaven pocs dies per a la investidura del 30 de gener al parlament, que va acabar essent fallida. Aleshores, el ministre Juan Ignacio Zoido va arribar a dir que mirarien dins els maleters dels cotxes. Avui, a Madrid, hi torna a haver una certa sensació obsessiva per si Carles Puigdemont i Toni Comín acabessin apareixent al congrés espanyol, on es fa un tràmit imposat per la Junta Electoral espanyola de promesa de la constitució per part dels eurodiputats. La policia espanyola ha blindat tota la zona pròxima al congrés, amb agents fortament armats, amb armes llargues i amb uns controls molt estrictes als accessos, per si els dos eurodiputats, proclamats com a tals pel BOE el proppassat divendres, juntament amb Oriol Junqueras, s’hi presentessin.

Aquesta preocupació ve del fet que la Junta Electoral sosté que, per poder ser eurodiputat, cal jurar o prometre la constitució espanyola en l’acte que es fa avui en una sala del congrés, i ha prohibit que aquest tràmit es faci a distància. L’advocat dels dos eurodiputats, Gonzalo Boye, recorda que ja són eurodiputats i que si la JEC no envia al Parlament Europeu la llista completa d’eurodiputats, incloent-hi Puigdemont i Comín, presentaran un recurs pel procediment d’urgència al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg.

Puigdemont i Comín recorreran a Luxemburg si la junta electoral no els proclama eurodiputats

El cas és que, arribat el dia de l’acte al congrés espanyol, hi ha entre les autoritats una certa preocupació per si Puigdemont i Comín s’hi presenten. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha dit: ‘Seria una sorpresa que Puigdemont vingués, però tot és possible amb els independentistes.’ I així descriu la situació El Mundo: ‘Una xifra significativament major d’efectius policíacs en les diverses ports de la cambra, principalment a la tanca de d’accés al pati de Floridablanca situada a l’escala dels lleons, i diversos furgons (…). El congrés no s’arrisca i ha pres totes les mesures de prevenció. Per si saltés la sorpresa.’

Oriol Junqueras no podrà ser avui en aquest acte al congrés perquè el tribunal del judici contra el procés va prohibir-li tant que assistís avui al congrés espanyol com el 2 de juliol a la sessió constitutiva del Parlament Europeu a Estrasburg.

Marchena supera Llarena: les trampes per al segrest de l’eurodiputat Junqueras

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.