Els professors Marlene Wind i Christian F. Rosbøll han interpel·lat el president Carles Puigdemont sobre diversos aspectes del procés cap a la independència de Catalunya. Un dels punts que els ha despertat interès és si l’independentisme té una base identitària: ‘Aquesta és la vostra visió, que hauríem de dividir Europa en estats “nets”, i que només tinguessin una identitat? Si és així, em preocupa molt’, li ha dit Wind.

Puigdemont ha estat especialment dur en aquesta intervenció i els ha dit que era important de saber què passava exactament a Catalunya en qüestions tan delicades com la identitat, la llengua i la cultura. ‘Primer cal informar-se.’ Els ha negat amb rotunditat que el moviment independentista fos una qüestió d’identitat. ‘Des d’aquest punt de vista, és ofensiu per a nosaltres, aquesta teoria de la balcanització d’Europa, perquè si observa la història del nostre moviment, es veurà, sense excepció, que sempre hem actuat amb esperit democràtic.’

Els ha explicat que la majoria de les famílies catalanes són mixtes: ‘El 70% de les nostres famílies tenen un progenitor o dos amb arrels fora de Catalunya i això és una normalitat. I parlem dues, tres o quatre llengües.’ En aquest punt, ha defensat la llengua catalana i el model de l’escola catalana. Wind, fins i tot, li ha demanat si era mentida que no volguessin parlar castellà: ‘És clar que és mentida’, li ha respost Puigdemont. ‘Volem ser un sol poble, no de pensament únic, units en la diversitat’, ha acabat dient.

Vegeu el vídeo:

 

 

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb