Carles Puigdemont ha enviat un missatge a les autoritats espanyoles en què demana de poder tornar a Catalunya i ser present al ple d’investidura: ‘Convido tothom que contribueixi amb els seus esforços a restituir aquest dret democràtic i que hi hagi les condicions perquè es faci efectiva aquesta restitució.’

Puigdemont ha estat rebut avui al parlament danès per un grup de diputats, entre els quals el socialista Holger K. Nielsen, ex-ministre d’Afers Estrangers danès; l’ex-ministre de Cultura Uffe Elbaek, del partit l’Alternativa (verds) i l’ex-primera ministra grenlandesa Aleqa Hammond, a més de Magni Arge, del partit independentista de les Illes Fèroe; Claus Kvist Hansen; Claus Kvist Hansen, del Partit del Poble Danès, conservador; Nikolaj Villumsen i Palle Dragsted, del partit d’esquerra Enhedlisten (Aliança Roja i Verda).

A ells, els ha agraït que l’hagin convidat al parlament danès per a debatre sobre la qüestió entre Catalunya i Espanya, perquè considera que també és un afer europeu: ‘Jo puc ser aquí en un parlament europeu discutint amb diputats, però si provés de fer-ho al meu país, no podria, seria arrestat.’

Fi del viatge a Dinamarca
Així es clou una visita de dos dies a Dinamarca. I com que finalment la justícia espanyola no ha emès cap nova euroordre per reclamar Puigdemont, el president continua ampliant el seu radi d’acció política. La visita d’avui al parlament, reunions més discretes amb polítics ahir al vespre i el debat de la tarda a la universitat són passos en aquesta direcció.

Dinamarca és un dels països on, per aplicació de l’article 155, s’ha tancat una delegació de la Generalitat. Era la delegació catalana als països nòrdics, que abastava Dinamarca, Noruega, Finlàndia, Suècia i Islàndia. Puigdemont mateix va inaugurar-la l’estiu passat. Però que ara no hi hagi la delegació en funcionament tampoc no ha pogut evitar la visita al parlament danès.

A la cambra danesa hi ha un grup d’estudi sobre Catalunya actiu des de fa temps. I Puigdemont es podrà reunir amb diputats que segueixen el cas català, com ara Magni Arge, de les Illes Fèroe, Nikollaj Villumsen de l’Aliança Roja i Verda, i Pelle Dragsted, que ha mostrat públicament el suport al president català. La visita de Puigdemont a una cambra europea es pot considerar una victòria política del president. Va arribar aquí amb els dubtes de si seria detingut i al final és rebut a la cambra danesa i la justícia espanyola esdevé impotent davant els seus moviments.

Tanmateix, fonts coneixedores de l’organització de la reunió expliquen a VilaWeb que alguns diputats danesos preferirien discreció, també dins la cambra. I el fet que la visita de Puigdemont hagi estat anunciada als quatre vents ha fet que alguns partits i diputats s’hagin fet una mica enrere. ‘Parlar sí. Parlar en públic, no.’ Potser per això, segons l’ACN, ahir al vespre era previst que Puigdemont sopés –ara sí, amb discreció– amb polítics danesos en actiu i retirats. La visita de Puigdemont, doncs, haurà estat plena d’acció política. Tant públicament, amb la visita a la cambra, com més discretament, tal com demanaven alguns diputats.

Quan s’acabi la reunió, Puigdemont farà una conferència de premsa per valorar els darrers esdeveniments polítics sobre la seva investidura, la no presentació de l’euroordre i els fruits que recull de la visita.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb