ximo puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha obert el debat de política general en què ha reivindicat l’obra de govern del Botànic i ha presentat les mesures concretes que pensa dur a terme l’executiu fins al final de la legislatura, concretament 35. És així com ha esborrat els dubtes sobre si s’avançarien les eleccions o no: s’ha posat feina fins al mes de maig de l’any que ve. Puig ha dit que volia repetir l’acord amb Compromís i Podem la legislatura que ve. Ha fet servir un to especialment reivindicatiu quan ha parlat de la necessitat d’un nou finançament per al País Valencià. ‘No hi haurà cap pas enrere’ en aquest terreny, ha dit.

Segons ell, amb l’arribada del PSOE al govern espanyol hi ha un ‘diàleg permanent’ que ha produït alguns avenços. Tot i que alguns ha admès que eren lents, com el canvi de distribució de l’atribució del dèficit, que significa 250 milions d’euros per a la capacitat de despesa, o bé el refinançament del deute, amb 1.000 milions d’euros més. També ha dit que l’estat de les autonomies ‘s’ha esgotat’ i s’ha de reformar.

El gruix de la intervenció de Puig s’ha centrat a presentar les 35 mesures concretes per als mesos vinents, pensades sobretot per a reactivar l’economia. S’hi destaquen la instal·lació d’Indra i Accenture al Districte Digital de la Ciutat de la Llum, l’ampliació del Parc de Sagunt i l’ampliació del Port de València per a evitar-ne la saturació. Fins i tot ha arribat al detall d’anunciar, ‘amb gran alegria’, que durant el primer trimestre del 2019 es reprendrien les obres de la línia 10 (antiga T2) del metro, entre el carrer d’Alacant i Natzaret. L’any 2021, ha afegit, es podrà connectar Natzaret amb el port mitjançant el tramvia.

Des de les files del Botànic, Podem ha criticat el triomfalisme econòmic de Puig i Compromís ha demanat més concreció en el finançament, que ha estat el motiu de la crisi del govern d’aquest estiu. Ciutadans l’ha qualificat de conformista i el PP ha demanat eleccions anticipades ‘per fer fora els catalanistes del govern’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb