Puig i Oltra fan una crida a combatre els discursos de l’odi cap a la immigració

  • El president i la vice-presidenta de la Generalitat reivindiquen el valor de la diversitat i subratllen que la societat valenciana és 'oberta, hospitalària i inclusiva'

VilaWeb
Europa Press
12.12.2019 - 13:48
Actualització: 12.12.2019 - 13:55

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vice-presidenta, Mónica Oltra, han fet una crida a combatre els ‘discursos de l’odi’ cap a la immigració llançats des d’alguns sectors socials i polítics, al mateix temps que han posat en valor la diversitat en la construcció de la societat, espanyola en general i valenciana en particular.

Així s’han pronunciat en la inauguració del IV Fòrum Internacional d’Innovació Social, organitzat per Jovesólides i Xarxa Creactiva, en el qual participen més de 300 persones per a buscar solucions creatives a problemes socials i que es desenvolupa a la Universitat Politècnica de València (UPV) sota el lema ‘Migracions: en sintonia reiniciem el sistema’.

Puig ha destacat davant els presents la importància d’un espai com aquest per a generar idees que permetin de ‘confluir en el gran objectiu de consolidació i aprofundiment dels drets humans’. Per a això, ha subratllat, es necessita una societat civil sòlida que exerceixi de pont amb l’administració.

‘Innovar en l’àmbit social és una exigència’, ha assegurat, com també ho és la tasca divulgativa, ja que el fenomen migratori ‘està essent objecte de distribució massiva de fake news i aquest fòrum ha de servir per a explicitar que són mentida’.

El president ha recordat que, segons dades de Nacions Unides, 271 milions de persones van ser immigrants en 2018 i d’aquesta xifra 35 milions eren nens. En tots aquests casos ‘darrere hi ha una història’ que explica ‘per què i com van deixar les seves llars’, malgrat que a les estadístiques es presenten com a ‘números que es tendeixen a homogeneïtzar, convertint éssers humans en simples indicadors’.

I ha afegit que cal no oblidar que l’estat espanyol ‘va ser terra d’immigració fa 80 anys’ i també amb la sortida de joves durant la crisi, moments en els quals va aparèixer la solidaritat als països d’acollida. ‘La solidaritat, ahir i avui, torna a ser un valor intangible, absolutament urgent’, ha subratllat, i les persones que han arribat al País Valencià, des de l’estranger i des d’altres indrets de l’estat espanyol, en tota la seva història ‘l’han fet millor’.

Per tot plegat, ha assegurat que la Generalitat és en la mateixa posició que la societat valenciana, que és ‘oberta, hospitalària i inclusiva’, davant ‘les polítiques d’odi i rancor que donen bons dividends electorals, però pèssims dividends socials’.

Davant la pregunta de què es pot fer per a ‘reiniciar’ la resposta a la migració, Puig ha afirmat que s’ha d’abordar des d’un concert en el marc europeu basat en els principis de la Il·lustració. ‘Sempre hi ha hagut migracions, no cal abordar-les des de la criminalització, gràcies a elles han avançat els països’, ha dit, i ‘cal aïllar als que plantegen la migració com un problema en si mateix’.

També ha subratllat la necessitat d’abordar la situació en origen, aconseguint el desenvolupament de tots els països que estan en una situació d’exclusió respecte de la governança mundial. ‘Sense cohesió i sense igualtat el món no avançarà’, ha advertit.

Des de la Generalitat, ha dit Puig, s’aposta per polítiques inclusives, perquè ningú se senti fora i vol participar en el desenvolupament de les polítiques migratòries espanyoles per a oferir una solució en el marc europeu i poder disposar, així, de recursos suficients per a atendre aquestes persones que arriben ‘en un estat lamentable’.

‘Una oportunitat sempre’

Oltra, per la seva banda, ha apuntat que el primer és que totes les persones es ‘reiniciïn’, perquè tothom és susceptible de migrar en un moment de la seva vida, ja sigui voluntària o forçosament.

‘Si canviem la mentalitat des d’aquest punt segurament s’entendrà per què les polítiques i les institucions han d’afavorir un marc en el qual es tingui en compte que la immigració sempre és una oportunitat per a un país’, ha dit la vice-presidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Oltra ha recordat que els països més avançats del món són aquells més mestissos, que més incorporacions han tingut i més plurals i diversos són a tots els nivells: ‘Són els econòmicament, democràticament i socialment més avançats’.

També ha incidit en què en un context com l’actual amb la natalitat a la baixa la immigració és una oportunitat per a combatre aquestes xifres de natalitat. ‘És una oportunitat per a tots, per als països que acullen i les persones acollides, és un win-win’, ha indicat.

Des de la Generalitat, ha dit, es fa un treball d’inclusió i acolliment, formació i inserció laboral, que ‘fa falta perquè tothom se senti confortable en una societat’. A més, ha fet una crida a ‘combatre aquests discursos de l’odi a l’altre, que normalment tenen a veure amb les pors pròpies més que amb una altra cosa’.

Oltra ha explicat davant els presents que el 2020 es començarà a treballar en l’estratègia sobre migracions, tant pel que fa als qui arriben com als qui se’n van, que ‘a vegades quan tornen tenen la sensació de desarrelament després d’haver viscut molts anys fora’. També ha donat les claus del sistema d’acolliment de menors que arriben en situació de desemparament, així com l’estratègia per a prevenir delictes d’odi i discriminació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any