Puig i Soler es desvinculen dels operatius dels Mossos el 20-S i l’1-O

  • Els ex-alts càrrecs del Departament d'Interior neguen a l'Audiència espanyola que col·laboressin en res per a organitzar el referèndum

VilaWeb
Redacció
23.01.2020 - 15:31
Actualització: 23.01.2020 - 15:36

El judici de l’Audiència espanyola contra l’ex-cúpula del Departament d’Interior de la Generalitat ha continuat avui amb les declaracions com a acusats de l’ex-director dels Mossos Pere Soler i de l’ex-secretari general d’Interior Cèsar Puig. Ambdós han centrat la seva defensa a desvincular-se dels operatius dels Mossos el 20-S i l’1-O. La fiscalia els demana onze anys de presó per rebel·lió.

Soler ha assegurat que l’1-O no va votar perquè no volia que això ‘perjudiqués’ la imatge dels Mossos. ‘Pel meu càrrec, vaig entendre que no havia d’exercir el meu dret de vot’, ha dit, ‘en cap cas volia que, encara que fos un gest simbòlic, pogués perjudicar el cos, que estava actuant com a policia judicial’. El fiscal Miguel Ángel Carballo li ha recordat que ell militava en un partit que demanava el vot –el PDECat–, però Soler li ha replicat que en aquell moment exercia com a director general.

Ha afirmat que ningú no li va demanar que fes cap ‘acte il·legal’, que si no hauria dimitit, i que “‘e sabia quina era la posició dels Mossos respecte a l’1-O i la DUI’. El fiscal ha interpel·lat Soler sobre per què no havia demanat al president Carles Puigdemont que no es fes el referèndum en el mateix sentit que ho fa el major Josep Lluís Trapero en la reunió del 28 de setembre del 2017 al Palau de la Generalitat. ‘Com ho faig, sent un alt càrrec del govern?’, ha respost. ‘La posició del govern era pública i notòria’, ha afegit. Soler ha defensat que ja estava complint amb el requeriment que tenia del Tribunal Constitucional espanyol per paralitzar accions per a la preparació del referèndum dins de les seves competències com a director de la policia.

Soler ha remarcat que el major Trapero era contrari a l’1-O per les conseqüències que podia tenir i ha insistit que el posicionament dels Mossos no era cap secret. En aquest sentit, ha defensat la tasca de la policia catalana durant el Primer d’Octubre i ha dit que van fer un ‘sacrifici ingent’ amb el dispositiu, amb uns 8.000 efectius, i ha deixat en evidència el fiscal quan li ha recordat que en una jornada electoral es destinen un nombre similar d’agents perquè fan dos torns i tenen permisos de quatre hores per poder votar, cosa que no va passar l’1-O perquè van fer una jornada d’unes dotze hores.

Per acabar, Soler ha recordat que el dispositiu era coordinat amb la Guàrdia Civil i la policia espanyola i ha assegurat que desconeixia el pla del major Trapero i dels comissaris dels Mossos per a detenir el govern de la Generalitat en cas que es declarés la independència si així ho ordenava la justícia.

Per la seva banda, Puig ha assegurat que no tenia ‘res a aportar en qüestions operatives o estratègiques’ en relació amb el referèndum i que només s’encarregava de gestionar els recursos per complir amb les ordres judicials. A preguntes del fiscal Pedro Rubira, Puig ha dit que les úniques reunions que va mantenir amb el major Trapero eren per parlar, precisament, de recursos i de com complir els mandats de la fiscalia i del TSJC. ‘Més vehicles, un helicòpter… Em peticionaven qüestions concretes per complir les necessitats de l’1-O’, ha dit Puig.

Puig ha dedicat part de la seva declaració a desmentir que ell intervingués en els operatius dels Mossos tant el 20-S com l’1-O, i ha explicat que en exercici del seu càrrec mai va donar ordres a Trapero ni als comissaris de la policia catalana. A més, ha negat tenir un grau de responsabilitat superior dins del departament respecte als altres directors generals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any