El PSOE bloca la investidura de Sánchez

  • Els socialistes s'excusen amb la reacció de rebuig d'Iglésias a la sentència del Suprem per refusar la coalició amb Podem *** El desacord pel govern de València dispara la tensió entre Compromís i el PSPV *** L'aeroport de Perpinyà serà gestionat per una empresa pública a partir del 2020

VilaWeb
Pere Martí
01.07.2019 - 21:00
Actualització: 01.07.2019 - 21:33

TEMA DEL DIA
Debat.
Mentre l’independentisme continua encallat en un debat sobre si cal facilitar la investidura de Pedro Sánchez, resulta que és el PSOE que bloca el pacte amb Unides Podem perquè té por que Pablo Iglesias discrepi de la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els presos polítics. Una vegada més el problema de Catalunya condiciona l’estabilitat de la política espanyola però el govern del PSOE sembla que prefereixi repetir les eleccions abans que abordar-lo.
El PSOE tem que Iglesias critiqui la sentència i els seus dirigents consideren que el futur executiu d’esquerres no es pot permetre una discrepància sobre aquesta qüestió. Ni tan sols una discrepància pactada. Aquest és l’argument que fan servir per refusar la condició d’Unides Podem per pactar la investidura, que és un govern de coalició. El discurs del PSOE serà acatar la sentència disciplinadament, per dura sigui. En canvi, no estan convençuts que a Unides Podem no sorgeixin veus que en discrepin, per injusta i antidemocràtica, començant per Iglesias mateix.

Aquest temor del PSOE és força infundat, perquè Iglesias ja fa temps que no dedica gests de suport als presos. Va visitar Oriol Junqueras l’octubre de l’any passat i va trucar a Puigdemont per mirar de salvar el pressupost de Pedro Sánchez. Però no eren gests de solidaritat, sinó moviments d’interès polític partidista. En aquells moments, ERC demanava un gest a la fiscalia per a donar-hi suport i com que no va arribar hi va votar en contra, cosa que va fer caure Sánchez. En menys d’un any les coses han canviat molt i ara ERC no descarta una abstenció sense demanar res en canvi, però esperant que això serveixi per a flexibilitzar la política penitenciària després de la sentència. Mentrestant, Junts per Catalunya es manté en el no, tot i que els presos que són diputats hagin demanat una abstenció. Ara Iglesias ja no fa cap esforç per aconseguir l’abstenció dels independentistes i només se centra a demanar ministeris al PSOE. I si aconseguís de ser vice-president del govern espanyol, no arriscaria pas la cadira pels presos polítics.

Encara que sembli una excusa, aquest argument del PSOE per a refusar un govern de coalició amb Unides Podem demostra fins a quin punt els socialistes estan tancats a qualsevol concessió envers Catalunya. Si no poden tolerar una hipotètica discrepància sobre la sentència d’Iglesias, no negociaran res per aconseguir l’abstenció de l’independentisme. Pedro Sánchez continua cercant una investidura de franc jugant amb la por de la dreta, mentre es fa fotos amb els principals dirigents europeus per donar una imatge de solidesa que és falsa, perquè de moment no té suport per a continuar com a president espanyol.

Sánchez posarà data a la investidura demà, en una conversa telefònica amb Meritxell Batet, perquè està molt ocupat a Brussel·les per a tornar a Madrid. D’aquesta manera engegarà el comptador i es dispararà la pressió sobre Unides Podem. Però si Pablo Iglesias no cedeix, la investidura serà fallida i haurà de tornar a convocar eleccions a la tardor. Seran les quartes en tres anys i mig. Unes eleccions de resultat incert. Sánchez acusarà Podem i els independentistes d’haver blocat el seu govern i de fer el joc a la dreta. Però, en realitat, qui haurà blocat la seva investidura haurà estat el PSOE, incapaç de fer cap proposta sobre Catalunya que no sigui l’acatament acrític de l’aberració judicial espanyola.

MÉS QÜESTIONS
El desacord pel govern de València dispara la tensió entre Compromís i el PSPV.
Lluny de calmar-se, les relacions entre Compromís i el PSPV es van deteriorant cada dia, i les negociacions per a tancar un acord pel govern municipal continuen estancades. Els socialistes acusen ara Joan Ribó de no haver-los informat de la intenció d’augmentar d’un 2,5% el sou dels regidors i d’haver-se’n assabentat per la premsa. És l’augment previst en el pressupost de l’estat per als funcionaris. Ribó ho va comentar en una reunió amb els grups a la qual els socialistes no van voler assistir. Visiblement enfadats, els socialistes acusen ara Ribó de pactar per l’esquena amb el PP la possibilitat de governar tot sol, una maniobra que Compromís ha desmentit rotundament. Segons els socialistes, la portaveu del PP al consistori, María José Català ho ha reconegut i li donen credibilitat. Compromís ja parla d’una tenalla entre socialistes i populars per fer embarrancar el govern de la ciutat de València. Tota la polèmica ve del fet que Ribó no vol acceptar la creació del càrrec de vice-batllessa, que voldria ocupar Sandra Gómez. L’argument del PSPV és que aquest organigrama, a la inversa, és el que s’ha fet a la Generalitat, on Mònica Oltra ocupa una vice-presidència. Però Ribó considera que una cosa és el funcionament del Botànic i una altra el de l’ajuntament.

Vox comença la legislatura qüestionant el suport de les Corts als col·lectius LGTBI. El grup de Vox a les Corts ha presentat dues sol·licituds de documentació sobre les subvencions a col·lectius LGTBI i les dades acumulades de violència de gènere al País València, des de l’aprovació de la llei integral del 2004. Els deu diputats volen saber les partides destinades en els pressuposts dels exercicis de 2018 i 2019 a cursos, associacions, conferències, informes, assessories i centres culturals relacionats amb l’activitat de col·lectius LGTBI. I, d’una altra banda, tenir accés a les estatístiques dels casos de ‘violència intrafamiliar, no únicament en relació amb la violència exercida per homes cap a les dones’, diu el grup en un comunicat. En la primera petició d’informació sobre ajudes a col·lectius LGTBI, Vox demana de saber les quantitats assignades a activitats amb menors. La diputada per València Ángeles Criado ha explicat que el seu grup vol saber les dades dels qui han impartit aquestes activitats. ‘Ens preocupa –diuen– en mans de qui deixem els nostres xiquets i l’adoctrinament a què poden haver estat sotmesos.’ Sol·liciten documentació acreditativa del compliment dels requisits legals en activitats, com el document d’antecedents penals, l’acreditació de la formació o preparació necessària, els contractes signats amb indicació de dates, la quantitat assignada i els col·legis i la indicació del mètode i els criteris d’adjudicació. També exigeix de saber els continguts i matèries impartits en aquestes activitats.

La crisi de Més per Mallorca taca la presa de possessió d’Armengol. Francina Armengol ha pres possessió aquest vespre com a presidenta de les Illes Balears per als quatre anys vinents. L’acte solemne s’ha fet a la Llotja de Mar de Palma. En el discurs ha dit que se sent tan emocionada com fa quatre anys, però que la responsabilitat és més gran perquè el govern no comença de zero. Armengol governarà amb consellers del PSIB, de Podem i de Més per Mallorca. Aquest darrer partit encara ha de resoldre la tensió interna, en una assemblea convocada aquest vespre que ha de desencallar el nomenament dels dos consellers que li corresponen, el senador autonòmic i el repartiment de càrrecs al parlament. Fina Santiago i Vicenç Vidal, consellers de Més per Mallorca fins ara, van ser descartats per la direcció del partit.

La Xina manifesta l’interès per invertir a Andorra. La Xina ha destacat les excel·lents relacions amb Andorra i ha pronosticat que les reunions entre ambdós països ajudaran a estudiar possibles noves oportunitats d’inversió i cooperació. Ho ha dit l’ambaixador, Lyu Fan, en una jornada empresarial que s’ha fet avui a Art Hotel, coorganitzada entre el govern i Actua, i que ha servit per a impulsar 52 reunions entre empresaris xinesos i andorrans. La directora d’Actua Innovació, Judit Hidalgo, ha explicat les oportunitats de negoci a Andorra i ha destacat el potencial del país en projectes d’innovació, com el Data Hub Andorra, el laboratori de drons i les col·laboracions amb el MIT i Google. Aquesta ha estat la tercera trobada empresarial entre la Xina i Andorra amb l’objectiu de promoure les relacions comercials. Abans de la reunió empresarial, el cap del govern, Xavier Espot, ha rebut la delegació xinesa coincidint amb la celebració dels vint-i-cinc anys de l’establiment de relacions diplomàtiques entre la República Popular de la Xina i Andorra, en què s’han intercanviat coneixements sobre turisme. Després Fan s’ha reunit amb la ministra d’Afers Estrangers, Maria Ubach, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la ministra de Turisme, Verònica Canals, per parlar sobre el reconeixement de diplomes universitaris, l’exempció mútua dels visats entre la Xina i Andorra i l’intercanvi d’artistes culturals.

L’aeroport de Perpinyà serà gestionat per una empresa pública a partir del 2020. L’explotació de l’aeroport de Perpinyà serà responsabilitat d’una empresa pública local a partir del primer de gener de l’any vinent. Aquesta decisió sense precedents a l’estat francès va ser votada dijous 27 de juny per la regió Occitània i afectarà també l’aeroport de Carcassona. Aquest canvi és degut a la incompatibilitat de les ofertes fetes pels tres operadors privats Infso-Tpf Engineering-CCIMP Infrastructures, Edeis Management i Transdev Egis Airport Operation. Aquests proveïdors de serveis han respost a una oferta pública impulsada el març del 2018, relativa a la delegació de servei públic (DSP) de les dues plataformes. El Consell Regional va considerar que els candidats no podien assumir la quota de risc de la DSP i que exigien remuneracions excessives. Per tant, l’aeroport de Perpinyà serà controlat per una estructura pública amb una participació del 62% de la regió d’Occitània en el capital. L’aeroport de Perpinyà-Ribesaltes és gestionat actualment per l’empresa Transdev, mitjançant un sindicat mixt propietat del 70% de la regió Occitània. De fet, Transdev és un operador parapúblic, propietat en un 66% de la Caixa de Dipòsits i Consignacions, controlada per l’estat i dotada de funcionaris. En la pròxima fórmula, Occitània tindrà el 62% del capital, i el 38% el sindicat mixt. L’aeroport de Perpinyà va rebre 463.235 passatgers el 2018, amb un augment del 12,9%.

LA XIFRA
60 diputades de la XII legislatura, conselleres del govern i representants de diverses entitats feministes han celebrat el primer Parlament de les Dones a l’hemicicle del parc de la Ciutadella de Barcelona.

TAL DIA COM AVUI
El primer de juliol de 2009 es va morir a Barcelona l’escriptor, periodista i crític literari mallorquí Baltasar Porcel i Pujol, acreditat novel·lista de la segona meitat del segle XX.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any