Aquest cap de setmana, el PSC farà el seu catorzè congrés, on ha d’aprovar el projecte per a mirar de convertir-se en la primera força no independentista a Catalunya. Segons que havia informat Catalunya Ràdio, la proposta estratègica del PSC per a resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya –i que s’ha d’aprovar al congrés– era un nou estatut, amb la intenció de reformar, després, la constitució espanyola.

Anàlisi: El PSC vol renéixer de les cendres de Ciutadans

Però una estona després, el partit ha aclarit la informació difosa. Fonts del PSC recorden que el paràgraf 30è del text de la ponència del congrés advoca per una reforma de l’estatut –i de la constitució espanyola– en un sentit federal, però sense haver de fer un nou text.

A més, la ponència diu: ‘No hi ha les majories ni els consensos suficients a Catalunya i Espanya per a emprendre les reformes necessàries, però quan hi siguin caldrà emprar els dos terços que són necessaris a Catalunya i les tres cinquenes parts del congrés i el senat que calen a Espanya per a reformar l’estatut i la constitució, respectivament, per dotar-los de sentit federal. No un nou text.’

La ponència també diu que ‘les noves formes de relació’, la decisió i la seva articulació han de ser fruit d’un acord entre les forces catalanes pactat a tot l’estat espanyol i referendat pel conjunt de la ciutadania.

Les mateixes fonts també aclareixen que el debat al congrés del PSC no té res a veure amb les negociacions per a una eventual investidura.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.