Propostes per a gaudir en temps de verema

  • Seleccionem activitats vinícoles diverses vinculades al temps de la verema, una època d’activitat intensa a la vinya i al celler

VilaWeb
Fent verema.
Montserrat Serra
05.09.2021 - 14:30
Actualització: 05.09.2021 - 14:32

Som en temps de verema i l’activitat al celler i a la vinya és frenètica. La verema enguany s’ha avançat a causa de la sequera i ha donat molta feina durant les setmanes d’agost. En temps de verema els viticultors van cansats i han d’estar per la feina, és clar, perquè s’hi juguen el vi de tot l’any. Però també és el moment més dinàmic i sensorial del celler, on l’olor de les fermentacions excita els sentits. I és el temps de les festes de la verema. Per això alguns cellers proposen activitats enoturístiques que van des de participar en un dia de verema fins a maridatges de gastronomia i vins. Us n’oferim una selecció.

Visita a les vinyes i sopar amb el celler Mesquida Mora. Mallorca. 9 de setembre

Explica Bàrbara Mesquida Mora, propietària d’aquest celler instal·lat a Porreres, Mallorca, amb vuit parcel·les de vinya treballades en ecològic i biodinàmic: “Celebrem la verema amb un sopar elaborat pel restaurant Can March, de Manacor. Són sopars que hem fet durant tot l’estiu. Abans de començar l’àpat faig una explicació sobre el celler, formes de cultiu, etc., El sopar és maridat amb els nostres vins.” Segons que explica la viticultora, van començar a fer aquest maridatge arran de la pandèmia, per donar suport als restaurants quan no podien tenir obert. “I, la veritat, aquesta col·laboració, aquesta proposta enogastronòmica, funciona molt bé.”

Una verema de xarel·los amb pícnic al celler Vilarnau. Penedès. 12 de setembre

Aquest celler de Sant Sadurní d’Anoia, elaborador de caves, proposa una activitat que té l’originalitat de centrar-se en la varietat xarel·lo: “Començarem fent una visita a les nostres vinyes i us explicarem com fem la verema. Després passarem pels dipòsits per poder gaudir del most acabat d’entrar, del que fermenta i del producte acabat. Tastarem el vi jove, el vi fermentat en bóta i el cupatge de tots dos per elaborar el nostre cava Albert de Vilarnau Xarel·lo Castanyer, un cava Gran Reserva Brut Nature que recupera el costum de fermentar i envellir aquesta varietat en bótes de fusta de castanyer.” I després arriba el pícnic del restaurant Cal Blay. Aquesta activitat forma part de La verema del cava, on s’engloben les activitats en temps de verema de quinze cellers del Penedès: Agustí Torelló Mata, Batllori, Bodegues Sumarroca, Bolet, Juvé & Camps, Cava Guilera, Cava Rovellats, Caves Vilarnau, Codorníu, Covides, Giró del Gorner, Giró Ribot, Masia Torreblanca, Segura Viudas i Vins el Cep. Enguany se celebra la sisena edició.

Verema a l’antiga al celler Espelt. Alt Empordà. 18 de setembre

El celler Espelt, situat a Vilajuïga, un dels projectes vinícoles que ha fet possible l’impuls que viu avui la DO Empordà, especialment per l’esperit que hi posa la seva responsable, Anna Espelt, que també conté l’explicació d’aquesta proposta d’activitat en verema per a tota la família: “Creiem que la millor manera de gaudir els vins és en bona companyia. Si a més véns a conèixer-nos, a tocar les vinyes que treballem amb tanta cura, entendràs per què estimem l’Empordà i fem els vins en profunda harmonia amb el nostre territori. Una experiència per a conèixer les feines del camp, les seves tradicions i la viticultura dels nostres avis i àvies. Tradició i sabers ancestrals. Un dia per a gaudir en família.”

Sopars de verema al celler Oller del Mas. Bages. Els dijous i divendres fins el 24 de setembre

L’activitat de verema del celler Oller del Mas del Pla de Bages, destacat pels premis Vinari amb el millor projecte enoturístic 2020, proposa en temps de verema: “Una oportunitat única per a gaudir i viure la verema en primera persona, veure la recol·lecció i l’arribada del raïm al celler i la posterior selecció, per acabar amb un àpat elaborat especialment per a l’ocasió. Un sopar maridat amb els nostres vins ecològics i tast en primícia dels nous vins al restaurant Bages 964.” Tot guiat per l’enòleg, el sommelier i el propietari del celler.

Tallers de verema al celler Devinssis de Gratallops. Priorat. Del 18 al 20 de setembre

Una activitat a peu de vinya, des d’un paratge situat a Gratallops, un dels paisatges vinícoles més emblemàtics del país. Aquest celler també convida els visitants a passar unes hores fent la verema: “Veniu a gaudir de les panoràmiques prioratines i a aprendre a veremar o millorar les vostres habilitats de collita. El taller consisteix en una explicació de les tècniques de verema i d’una estona de temps veremant. Després farem un tast de vins a la finca, acompanyat dels productes locals.”

Verema a Juvé & Camps: tast de varietats i caves ecològics. Penedès. 19 de setembre

L’any del centenari de l’elaboració de la primera ampolla de cava del celler, Juvé & Camps ofereix a la finca d’Espiells una activitat en verema. Expliquen: “Durant l’activitat ens endinsarem al Jardí de Varietats, una vinya on podrem comparar les diferents varietats i tastar i comparar els seus raïms. Coneixerem el conreu de la vinya, les tasques que s’hi fan, les tècniques de viticultura ecològica, la història de la fil·loxera i moltes altres curiositats de la vinya. Després, ens refugiarem de la calor fent la visita del celler i finalment tastarem alguns dels nostres millors caves i ho acompanyarem amb un petit aperitiu.” Aquesta activitat forma part de La verema del cava.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any