Arran i la CUP de Tarragona volen que la plaça del Rei passi a dir-se plaça de la República. Aquest matí, Víctor Beltran i Adrià Sanabra, membres d’Arran, i Laia Estrada i Jordi Martí, regidors de la CUP, han fet pública la moció amb la proposta que el grup municipal presentarà en el ple de dijous.

Estrada ha explicat que la moció –que s’emmarca en la campanya ‘Il·luminem la foscor, ofeguem el feixisme!’– proposava dos acords ‘clars, assumibles per tothom i senzills’. D’una banda, demana de revisar el nomenclàtor i treure’n tots els noms de persones o de fets que són discriminatoris o han estat contraris als drets humans. El segon acord proposa, en concret, ‘canviar el nom de la plaça del Rei per plaça de la República, un nom que respon als valors democràtics actuals i més d’acord amb el segle XXI i els principis d’igualtat, llibertat i solidaritat assumits per la major part de la nostra societat’.

El regidor Jordi Martí ha afegit que, si bé aplaudeixen els criteris que se segueixen a la Comissió de Cultura sobre el nomenclàtor de la ciutat –per exemple, posar noms de dones als nous carrers–, creuen que cal revisar també una part del nomenclàtor: ‘Ja que no s’ha tornat a fer des de final dels setanta i hi ha noms com els dels Borbons, o colonials com Méndez Núñez i Pau del Protectorat, que cal canviar.’

En nom d’Arran, Beltran ha explicat: ‘El passat 15 de gener a Tarragona, commemorant que feia 79 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, vam batejar la plaça del Rei com a plaça de la República’. Sanabra ha afegit que és una plaça molt simbòlica ‘perquè és on es troba l’antiga presó franquista de Pilat, que és on hi havia els presos republicans que van mal viure o van morir afusellats a la muntanyeta de l’Oliva per defensar la República’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]