ACN Barcelona.-L’Observatori de l’estat energètic dels edificis a Catalunya indica que gairebé un 84% dels edificis catalans disposen de les qualificacions energètiques més deficients. En concret, un 50,7% tenen una E, un 10,3% una F i un 22,8%, una G. En canvi, només un 0,2% estan qualificats amb una A, un 0,8% amb una B, un 4,1% amb una C, i un 11,1% amb una D, les categories més eficients. Segons afirma, alguns edificis podrien arribar a estalviar fins a un 79% en el cost de l’energia. L’Institut Català d’Energia (Icaen) ha elaborat l’informe a partir de les dades de les més de 700.000 certificacions energètiques que ja s’han registrat a Catalunya.

Aquestes xifres, que milloren en el cas dels edificis de nova construcció (un 14,3% disposen de la qualificació A, i un 30,7% tenen la B, mentre que la resta tendeixen a disminuir), indiquen, a parer de l’Icaen, la “necessitat” d’avançar en la rehabilitació energètica dels edificis. I en aquest sentit des de l’entitat se subratlla que a més d’aprofitar millor l’energia que es consumeix, la reforma energètica d’un habitatge també el pot convertir en un productor d’energia a partir de fonts renovables.Pel que fa a mesures concretes d’estalvi energètic, les dades de l’Observatori indiquen que un 62% dels edificis disposen de vidre doble, davant d’un 36% que encara disposen de vidre simple. Més del 40% d’edificis compten amb una qualificació E pel que fa a la demanda de calefacció, és a dir, requereixen mesures com la millora de l’aïllament tèrmic o el segellat de les infiltracions d’aire pels tancaments. També s’observa un ús encara petit de les energies renovables, que es fa sobretot en els habitatges de nova construcció (que estan obligats pel Codi Tècnic de l’Edificació) i que en un 68% utilitzen l’energia solar tèrmica per generar aigua calenta sanitària, davant del 8% que disposa d’instal·lacions de biomassa, del 7% que empra fotovoltaica i del 5% que s’alimenta d’energia geotèrmica. Un 12% dels edificis de nova construcció no disposa d’energies renovables, i ho compensa amb la instal·lació de bombes de calor aerotèrmica.L’estudi s’ha presentat aquest divendres al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). En el marc de la jornada ‘Rehabilitació energètica i autoconsum fotovoltaic als edificis’, el mateix col·legi ha aprofitat per presentar el projecte de rehabilitació de la façana de la seva seu, que suposa intervenir en un edifici de valor patrimonial per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb