L’Ajuntament de Talarn, al Pallars Jussà, va arranjar el pou de gel dins un projecte de desenvolupament turístic centrat en l’ús de l’aigua. Ara va un pas més enllà per a difondre aquest patrimoni: el pou de gel serà visitable. El visitant podrà entrar dins l’edificació, que té una capacitat de 140 tones de glaç, i fer-se la idea de com el pou s’omplia totalment durant l’hivern, es tancava i es començava a buidar a la primavera. Els pous de gel eren de titularitat municipal i sortien a subhasta amb l’obligació de proveir primer l’hospital i la taverna. Anècdotes com aquestes s’explicaran durant la visita guiada a càrrec de la historiadora Joana Franch.

Al Pallars Jussà n’hi ha més de documentats, de pous de gel, pous de neu o coves de gel. El de Talarn és d’un particular que l’ha cedit a l’ajuntament. Antigament, la major part eren de titularitat municipal, però durant la desamortització molts van passar a mans privades. Els pous de gel eren magatzems naturals de gel que servien per a conservar els aliments en fred i per a finalitats terapèutiques. També eren un complement a l’economia ramadera i agrària. Aquests equipaments de conservació natural de gel van ser molt abundants del segle XVII fins a començament del XX, quan l’electricitat va suplir la producció natural per l’artificial.

Desempouar el gel era un procés laboriós i dur. El trasllat del gel per a vendre’l sempre es feia a la nit per a evitar que, amb el desglaç, se’n fongués una part, atès que es pagava a l’origen i normalment durant el trajecte es perdia un 30% del pes. La visita al pou també té una ruta exterior per conèixer-ne l’entorn i per a explicar com s’emmagatzemava la neu per a fer-la servir per a conservar aliments. El diumenge 18 de novembre s’ha programat la primera caminada per a difondre tot aquest patrimoni.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb