Prioritat absoluta a l’allargament dels ERTO

  • El primer baròmetre de la Cambra recorda que a l'agost va empitjorar la situació del teixit empresarial català i l'ocupació

Jordi Goula
17.09.2020 - 19:50
VilaWeb

Fa uns quants dies que parlem de les estatístiques macroeconòmiques que fan referència a l’estat espanyol i les revisions a la baixa de les previsions per a enguany que han fet diverses institucions. Avui toca parlar de Catalunya i ens servirem del primer Baròmetre Cambra, que aquest matí ha presentat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, on es pot copsar que l’economia catalana es recupera progressivament de l’aturada que va tenir a causa del confinament. Així i tot, a l’agost es va frenar la bona tendència dels mesos previs per la gran concentració de l’activitat econòmica d’aquell mes en el sector turístic i pels mals resultats dolents que ha tingut. Per contra, la construcció, la indústria i les exportacions es recuperen a bon ritme.

L’anàlisi que ha presentat la Cambra no ens allunya gaire de la que havíem explicat fins ara referida al conjunt de l’estat espanyol. El mes d’agost ha estat una galleda d’aigua freda per a la recuperació incipient de l’activitat que s’albirava el mes anterior. Potser alguns s’han adonat ara a quants sectors i subsectors arriba a afectar la manca dels diners del turisme exterior, amb els quals, qui sap si inconscientment, comptàvem cada any.

Del baròmetre, en destacaria dos aspectes preocupants. El primer, que el nombre real d’assalariats ocupats (descomptant els que tenen un ERTO) encara és d’un 10% (o unes 300.000 persones) per sota dels nivells ‘normals’ i mostra un marcat alentiment a l’agost, fet que reflecteix el fort impacte de la situació sanitària sobre l’ocupació al sector turístic. I el segon, que el nombre d’empreses actives és d’unes 239.000 a l’agost, 18.668 menys que abans de l’esclat de la pandèmia i un 7,7% per sota de les que hi havia l’agost del 2019. Com en el cas de l’ocupació, la destrucció del teixit empresarial també empitjora a l’agost.

Per impedir aquesta última xacra tenim els ERTO. Però quan falten menys de dues setmanes perquè se n’acabi el termini, el govern espanyol i els agents socials discuteixen com es pot allargar l’instrument que ha d’ajudar a salvar empreses. El govern espanyol sembla que s’ha entossudit a allargar-los només als sectors lligats al turisme, però la patronal i els sindicats creuen que el problema va molt més enllà.

I sobre aquesta disputa –absurda, per tardana– el Banc d’Espanya també hi ha dit la seva. Abans-d’ahir, el governador de l’entitat, Pablo Hernández de Cos, va deixar anar les seves reflexions sobre què caldria fer. Com a conseller del BCE, la institució que més ha fet per resoldre problemes en aquests mesos, crec que cal escoltar-lo.

En primer lloc, va demanar de ‘mantenir els ERTO durant un temps prolongat’ i, molt important, va dir que no s’havia de témer per aquesta prolongació. En segon lloc, va dir que era partidari que els ERTO es localitzessin més sobre les empreses que no pas sobre els sectors. I, seguint la política del BCE, va recomanar que els estímuls es mantinguessin fins a consolidar una recuperació que s’ha alentit a l’agost i que és ‘feble, fràgil i incerta’. També va fer parlar de destinar bé els recursos. ‘Cal mantenir els estímuls de manera més localitzada perquè es puguin reassignar en cada cas’, és a dir, prioritzar les empreses que tenen futur. I, finalment, va avisar els bancs que la crisi havia ‘afectat la qualitat del crèdit’. No em semblen mals consells en aquests moments. I, sobretot, la fixació de prioritats, que, ara com ara, a l’estat espanyol, són els ERTO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any