El PSOE farà pinya amb el PP, Vox i Ciutadans contra el plurilingüisme

  • Entitats socials i culturals dels Països Catalans, el País Basc, Galícia, Astúries i l'Aragó presenten una proposició de llei per a protegir les llengües pròpies de cada territori

VilaWeb
Redacció
11.03.2021 - 01:50

El congrés espanyol votarà avui una proposició no de llei en defensa del plurilingüisme. El text té el suport d’Unides Podem, ERC, JxCat, el PDECat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Compromís i Més País, a més de Més per Mallorca, que no té representació a la cambra. L’aprovació de la proposició depèn dels vots del PSOE, que es nega a donar-hi suport perquè assegura que hi ha fragments anticonstitucionals i que votar-la tal com és redactada era una “irresponsabilitat”. Els socialistes hi votaran en contra, doncs, juntament amb el PP, Vox i Ciutadans.

El text insta el govern espanyol a actuar perquè les llengües cooficials tinguin el mateix reconeixement que el castellà i els seus parlants tinguin els mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà. “Un estat ha de ser excloent amb totes les discriminacions, sigui quina sigui, també la lingüística”, diu el text. Alhora, demana de garantir la igualtat lingüística i insisteix que cal garantir l’ús de les llengües cooficials en totes les administracions públiques, inclosa la justícia, i en les pàgines oficials. També se’n demana el reconeixement en l’àmbit internacional en paritat amb el castellà.

Així mateix, el text reclama que els funcionaris que prestin serveis en territoris amb una llengua pròpia la coneguin. Igualment, insta a prendre mesures per estendre’n el coneixement i a “posar fi a la imposició legal exclusiva del castellà en la normativa estatal, que afecta de manera frontal l’àmbit econòmic i singularment l’etiquetatge”. També demana la recepció recíproca de mitjans de comunicació en el mateix espai lingüístic, dins les fronteres administratives i fora.

Pressió dels diputats independentistes i sobiranistes

Aquesta setmana, els representants de les formacions independentistes i sobiranistes han pressionat el PSOE. Marta Rosique (ERC) ha dit: “El PSOE té a les mans deixar-se endur per la visió unitarista de la dreta o reconèixer i respectar la diversitat lingüística.” També ha denunciat la discriminació lingüística contra el català i la voluntat homogeneïtzadora de l’estat espanyol. El diputat del PDECat Genís Boadella ha dit: “L’estat espanyol ha deixat de fer els deures fa molt temps.” Així mateix, ha avisat que, amb situacions com aquesta, no ha d’estranyar que hi hagi més independentistes.

“El 38% dels membres de la cambra procedim de països amb llengua pròpia, i sobre això el nacionalisme espanyol pinta una gruixuda capa de monolingüisme”, ha denunciat el diputat de la CUP Albert Botran. “Per què puc parlar en castellà al parlament i no ho puc fer en català al congrés?”, s’ha demanat Joan Mena, d’En Comú Podem. “S’han sentit pell-roges al seu país? Nosaltres, sí”, ha resumit el diputat de Compromís Joan Baldoví.

Aquesta proposta és una iniciativa d’entitats socials dels Països Catalans (Acció Cultural del País Valencià, CIEMEN, Escola Valenciana, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua), Galícia (A Mesa pola Normalización Lingüística), el País Basc (Kontseilua), l’Aragó (Nogara) i Astúries (Iniciativa pol Asturianu).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any