Presó provisional per a l’ex-subdelegat del govern espanyol al País Valencià i l’ex-vice-batlle de València

  • El socialista Rafael Rubio i el popular Alfonso Grau han passat la primera nit a Picassent després de declarar davant la jutgessa

VilaWeb
El furgó policial que ha traslladat els detinguts a la presó de Picassent. EFE/ Biel Aliño
Redacció
16.05.2021 - 07:46
Actualització: 16.05.2021 - 23:28

Rafael Rubio, que fins dijous era subdelegat del govern espanyol al País Valencià i membre del comitè nacional del PSPV; Alfonso Grau, mà dreta de l’ex-batllessa de València, Rita Barberà; els empresaris Jaime Febrer i Mónica Montoro; i un assessor financer són, des d’aquesta matinada, a la presó. La jutgessa que instrueix el cas Assut n’ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança.

Alfonso Grau i Rafael Rubio en unes imatges d’arxiu. EFE.

Pel jutjat d’instrucció número 13 de València van desfilar ahir els detinguts entre dijous i divendres i més investigats, però no detinguts, com ara l’ex-responsable de finances del PSPV i ex-vice-president de Bancaixa José Maria Cataluña i més polítics municipals i empresaris.

Cobrar per adjudicar o per fer el desentès

La causa és oberta des del 2017 i es troba sota secret de sumari. S’hi investiga el possible cobrament il·legal de comissions relacionades amb operacions urbanístiques i adjudicacions de contractes amb l’Ajuntament de València i més consistoris del País Valencià i entitats públiques locals i estatals. S’investiguen, sobretot, fets ocorreguts entre el 2004 i el 2011. 

Entre dijous i divendres es van fer quaranta-sis escorcolls a empreses, despatxos professionals i domicilis particulars.

Els possibles delictes que haurien comès són prevaricació, suborn, falsedat documental, emblanquiment de capitals, tràfic d’influències i associació il·lícita.

A banda els que ja són a la presó, la jutgessa ha dictat mesures cautelars per a uns altres vuit detinguts, com ara la llibertat provisional amb la retirada del passaport, la prohibició d’eixir de l’estat espanyol i la compareixença setmanal als jutjats. Entre ells hi ha José María CataluñaRafael Rubio, el director jurídic de Divalterra, José Luis Vera (també de l’òrbita del partit socialista) i l’empresari Federico Ferrando.

L’empresari Federico Ferrando ix en llibertat amb càrrecs després de declarar (fotografia: Biel Aliño. EFE).

Una de les proves que la jutgessa té damunt la taula és una reunió que van fer a l’Ajuntament de València Alfonso Grau, José María Cataluña, José Luis Vera, Rafael Rubio i Jaime Febrer. Rubio, des de l’oposició, havia denunciat públicament una operació abusiva. Poc després va rebre 300.000 euros. Grau hauria ingressat un milió d’euros.

Més causes pendents

Tant Alfonso Grau com Rafael Rubio tenen més causes pendents amb la justícia. Quan Rubio va ser designat sub-delegat del govern espanyol al País Valencià l’any 2020, ja estava processat pel cas Taula que investiga contractacions presumptament irregulars de treballadors a les empreses públiques de la Diputació de València. Rubio era també diputat provincial. 

Alfonso Grau, que ara té vuitanta anys, va ser condemnat a quatre anys de presó per acceptar rellotges de luxe d’un empresari que obtenia contractes de l’Ajuntament de València. També l’investiguen pel cas Taula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any