Gest important ahir. Fernando Martínez-Maíllo, vice-secretari d’organització del Partit Popular espanyol, va posar la pilota als peus de Rita Barberá, després d’un nou escàndol que ha sacsejat l’Ajuntament de València. Ahir el jutge va citar a declarar cinquanta regidors i assessors del PP de diversos períodes, tots encausats per emblanquiment de diners. ‘Rita Barberá és qui ha de donar les explicacions pertinents’, va dir el número tres del PP.  Rita Barberá és qui ha de parlar.

Martínez-Maíllo va anar més lluny i tot quan aclarí: ‘Això no és una qüestió de noms.’ D’aquesta manera deixava entendre que els noms no importaran quan el PP haja d’expulsar militants involucrats en casos de corrupció. Així doncs, Rita Barberá, fins ahir mateix ‘la intocable’, de sobte els seus la posen a la vora del precipici. Perquè aquesta vegada, això que hi ha en joc és massa important i supera el poder de la que fins ara ha estat el símbol del PP al País Valencià.

Aquests últims dies entre els ambients periodístics i polítics de València poca gent tenia dubtes que Rita (a València no cal dir el cognom per a saber de quina Rita es parla) té el futur molt complicat. El cas Taula també l’afecta a ella, tot i que circumstancialment –i per evitar l’allargament innecessari del cas– no haja estat inclosa en el primer bloc. Com que és senadora, la seua detenció és complexa i podria allargar massa les investigacions. Molt poca gent dubtava, però, que acabaria passant pel jutjat i que és molt difícil que puga eixir-ne amb la cara alta.

És en aquest sentit que les declaracions d’ahir de la cúpula del PP tenen un valor històric: la dona que feia i desfeia a València sense que ningú gosàs qüestionar-li res ja està acorralada i no sap per on fugir. Ni els seus a Madrid, que durant anys li ho van consentir tot, no estan disposats ara a ofegar-se, arrossegats pels delictes de què podria ser acusada. I amb això el règim s’escola davant la nostra mirada, ho he de reconèixer, encara un pèl incrèdula. Tan incrèdula com feliç.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.