La premsa espanyola s’escandalitza amb el pacte PSOE-ERC i veu la independència a tocar

  • La bilateralitat i la consulta a Catalunya són els punts que més couen

VilaWeb
Redacció
03.01.2020 - 12:58
Actualització: 03.01.2020 - 17:56

El contingut del pacte entre el PSOE i ERC –que compromet el govern espanyol a un diàleg i una consulta a Catalunya que referendi l’acord d’aquest diàleg, sense esmentar la constitució espanyola– ha fet estripar les vestidures a gran part de la premsa espanyola. Mentre el PP ja ha anunciat mobilitzacions al carrer contra l’acord, els editorials de les principals capçaleres veuen en el pacte una gran traïció de Pedro Sánchez als espanyols i l’avantsala d’un referèndum d’independència.

Tal com ho veu l’ABC, amb l’acord ‘Sánchez posa per escrit la secessió’. El resum del pacte, diu l’editorial del diari, és bilateralitat i referèndum, ‘tot allò que fa temps que demanen els separatistes i que més mal fa a Espanya’. L’ABC exclama que el govern espanyol que sortirà de la investidura de Sánchez ‘comet la irresponsabilitat –veurem si pot ser sancionable penalment– de posar per escrit, per primera vegada a la història, que Espanya és fraccionable’. A més d’insinuar una persecució penal contra Sánchez, el diari diu que el contingut del pacte no és un suport, ‘sinó un cep que el condemna a una prostració davant d’ERC’, i titlla el futur govern espanyol de ‘coalició obscura’ que posa en joc ‘Espanya i la constitució’.

El diari El Mundo titula l’editorial d’avui ‘Una investidura agònica i humiliant’ i diu: ‘Els termes de l’acord, emmarcats en una retòrica que assumeix l’exigència de l’independentisme d’obligar l’estat a negociar l’autodeterminació, resulten profundament lesius per a la sobirania nacional. Espanya no mereix que el seu president surti d’una majoria parlamentària sostinguda pels mateixos que van perpetrar el cop de l’1-O’. A més, destaca com a especialment dolorós que el contingut de l’acord s’hagi conegut per mitjà d’ERC i que Sánchez hagi ‘preferit parapetar-se en l’opacitat i el secretisme’ d’un pacte que ‘legitima la principal exigència del separatisme, que consisteix a reconèixer Catalunya com a subjecte de sobirania’.

Per a La Razón, l’acord PSOE-ERC és ‘El pacte de la vergonya’. Segons que diu a l’editorial, si l’acord es complís ‘representaria el lliurament de la sobirania nacional a un partit independentista que només aspira que l’estat accepti les condicions d’un referèndum d’independència i la desconnexió definitiva de la resta d’Espanya’. Tampoc no agrada que la negociació bilateral entre governs hagi de començar quinze dies després de la constitució de l’executiu espanyol, ‘fet que indica que no hi haurà tasca més important que aquesta’. ‘És a dir, l’executiu és a les mans d’un partit secessionista dirigit des de la presó, disposat a retirar el seu suport si no es compleixen les seves exigències’, diu. Ara bé, malgrat tot, La Razón veu una llum d’esperança: ‘Aquest acord és tant de màxims, tan irrealitzable, que, arribat el moment, després de la segona sessió d’investidura del dia 7, caldrà treure’n la palla.’

L’editorial d’El Español es fixa especialment en la bilateralitat de la negociació i pren el detall que al redactat de l’acord, que és en castellà, el nom de Catalunya és escrit en català per a titular ‘Quan Cataluña ja és només “Catalunya” o la rendició del PSOE’. El text critica amb duresa que el PSOE, ‘un dels partits clau de l’estabilitat i ancoratge de la democràcia’, ‘ha llançat per la borda el seu passat i futur’ i diu que els socialistes estan disposats a ‘implementar una nova legalitat on els separatistes se sentin còmodes’. Això, ‘no només situa el socialisme fora del sistema, sinó que condueix Espanya a una incertesa insostenible’, diu. Finalment, l’editorial demana sacrificis a ‘setze diputats socialistes “valents” que poden fer-se l’harakiri a la votació d’investidura’ i recorda que en el passat els dirigents socialistes van aconseguir d’expulsar Sánchez de la direcció del PSOE. ‘Mai a la història de la nostra democràcia s’havia arribat a aquest desgast de les institucions i a tal tensió de la vida política. Per això mateix, s’ha d’exigir al socialisme dels grans consensos un sacrifici en el qual ens juguem molt.’, acaba.

Pel que fa a Eldiario.es, l’encarregada d’analitzar el pacte és la sots-directora del diari, Neus Tomàs, i ho fa amb un to totalment diferent, titulant ‘Pacte PSOE-ERC, ara comença la cosa difícil‘. Per a Tomàs, en la negociació ‘s’ha buscat un equilibri que permet a les dues parts de destacar que per primera vegada hi ha dos partits que intenten d’explorar una via de diàleg per a encaminar el mal anomenat conflicte català’, que ella considera una crisi constitucional i, per tant, ‘un conflicte espanyol’.

Per últim, és destacable que El País –capçalera que amb el pas dels anys ha canviat la bandera del progressisme per la bandera d’Espanya– defugi el tema del dia en l’editorial. En comptes de posicionar-se pel que fa a l’acord PSOE-ERC, se centra en el conflicte diplomàtic d’Espanya a Bolívia, que escriu que s’ha de resoldre a tres bandes, comptant-hi també Mèxic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any