‘L’últim servei a Espanya’ i ‘un llegat històric’, la fuga de Juan Carlos vista per la premsa espanyola

  • Els editorials dels principals diaris espanyols bunqueritzen la figura de Felipe VI i parlen de la corrupció de Juan Carlos com a 'errors privats'

VilaWeb
Redacció
04.08.2020 - 09:42
Actualització: 04.08.2020 - 12:00

La fugida de Juan Carlos de l’estat espanyol ocupa totes les portades de la premsa espanyola, que en els seus editorials defensen de manera granítica l’actual monarca, Felipe VI. ‘A ningú se li escapa que estem davant d’una altra decisió ferma de Don Felipe absolutament coherent amb l’elevat llistó exemplaritat que ha imposat a la monarquia’, escriu El Mundo a ‘Un gest dolorós en defensa de la Corona’.

La premsa espanyola situa Juan Carlos a la República Dominicana 

Així mateix, El País defineix la sortida de Juan Carlos de la Zarzuela com ‘un tallafoc’ entre Felipe VI i els escàndols del seu pare. No en va, l’editorial es titula ‘La necessària distància amb el cap de l’estat’. El diari de Prisa, també considera que la fugida és ‘adequada, pertinent i responsable’. Ara bé, les editorials no només defensen a Felipe VI.

Els principals diaris espanyols critiquen ‘la conducta decebedora i poc exemplar de Juan Carlos en els seus últims anys de regnat’, però ho encotillen en la vida privada del rei emèrit. En aquest sentit, El País destaca que les llànties de la corrupció ‘no poden fer oblidar la seva insubstituïble contribució al progrés i a la llibertat dels espanyols durant gairebé mig segle’.

En unes paraules similars s’expressa El Mundo, que assegura que ‘avui també és el dia per destacar el seu excepcional llegat històric […] I aquesta gran obra només es pot ignorar des del pur sectarisme’. Per això, el diari espanyolista demana respecte per a Juan Carlos I i acusa el govern espanyol d’orquestrar una operació per tombar-lo. ‘L’ex-rei s’enfronta avui als fantasmes pels seus errors personals, però els seus encerts en l’esfera pública mereixen que se’l tracti almenys amb respecte’, destaca.

La corrupció no pot eclipsar el seu llegat

D’altra banda, La Vanguardia afirma que la fugida és ‘contundent i terapèutica’, tot i que afegeix que ‘la suposada corrupció del rei emèrit, és precís de recordar, no ha estat demostrada ni tan sols jutjada’. En aquest sentit, el diari del grup Godó considera que ‘la moral pública ha canviat per bé en les dues últimes dècades. Però aquest canvi de paradigma ha agafat amb el pas canviat a moltes persones amb un sistema de valors que respon a altres èpoques de menor severitat pública i de major laxitud moral’.

Dit això, La Vanguardia reitera que ‘sigui quin sigui el desenllaç judicial’ de les investigacions en marxa al Suprem i a Suïssa, aquestes ‘no podran eclipsar’ els seus mèrits polítics. ‘El pacte de la transició, que va fer possible esmenar la dictadura, superar la fratricida divisió de les dues Espanyes i abraçar la pluralitat cultural i territorial del país, no hauria estat possible sense la magnífica actuació de Juan Carlos’, conclou.

Un to similar fa servir la Razón, que reivindica la figura de Juan Carlos i afirma que ha fet ‘l’últim gran servei a Espanya’ marxant a fora de l’estat. ‘Avui convertit en carn d’injúria i maledicència, es va enfrontar a tots els obstacles que les forces del passat, ni poques ni dèbils, van alçar contra la seva ambició de fer d’Espanya una nació lliure’.

A més a més, el diari denuncia que s’ha obert una ‘procés paral·lel’ contra el rei emèrit per danyar la reputació i el prestigi de la monarquia espanyola. ‘Es tracta d’una operació desbocada i irresponsable que apunta directament contra la legitimitat de l’actual rei des dels sectors més radicals de la vida política espanyola, els que han buscat amb afany la ruptura de la unitat de la nació i acabar amb la monarquia parlamentària’, afegeix.

Una visió que també comparteix l’ABC, que creu que ‘només la corona encarnada per Felipe VI representa en l’actualitat la vigència dels més essencials valors de la constitució de 1978′. En aquest sentit, el diari defineix Felipe VI com un ‘monarca exemplar’ i l’únic símbol ‘de la unitat i permanència de l’estat actual, tal com ho fou el seu pare’ davant del separatisme, el pacte del PSOE amb l’extrema esquerra i el debilitament de les institucions democràtiques.

És el moment per una tercera república espanyola?

La resposta és no. El País assegura que la república no té ‘els consensos socials i parlamentaris suficients per traduir-se en una reforma constitucional’. Per això, acusa Unides Podem i els independentistes d’irresponsables per ‘alimentar la crisi institucional en un moment en el qual el país necessita estabilitat, unint totes les seves forces per afrontar una crisi econòmica devastadora’.

El Mundo defineix la monarquia parlamentària com ‘la clau de volta del sistema democràtic que consagra la constitució’. Així mateix, assegura que ‘simbolitza la unitat i permanència de la nació espanyola i personifica tot un ric llegat històric de 500 anys que ens ha portat fins aquí’. Pel que fa La Vanguardia, la monarquia és ‘el pilar de la nostra arquitectura democràtica’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any