Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

La nutricionista Dolors Borau explica com fer poma al forn. Heus ací un altre article de la sèrie ‘Fruites de tardor’

Ingredients

– Pomes Golden de mida gran
– 2 cullerades soperes d’aigua
– Un rajolí de vi blanc o de moscatell o de vi ranci o de vermut (qualsevol que tingueu a casa)

Preparació

– Renteu les pomes
– Mentrestant escalfeu el forn, en posició de dalt i baix, a 180 ºC
– Feu servir aquell estri especial per a treure els cors de les pomes (o un ganivet de punta que talli bé) per fer-hi un forat al mig i treure’n el cor amb les llavors, però mireu de no travessar la poma de dalt a baix, és important que el cul de la poma quedi intacte perquè no vessi el líquid que posarem a dins
– Dins el forat que heu fet per a treure’n el cor sense arribar a baix de tot, hi tireu un rajolí de vi blanc (o de qualsevol altre vi que no sigui negre) o de vermut
– Poseu les pomes en una safata que pugui anar al forn i hi aboqueu un dit d’aigua perquè s’evapori durant la cocció
– Heu d’observar de tant en tant si la safata es queda sense aigua i afegir-ne una mica més per tal que la base no es cremi ni s’enganxi
– Quan les pomes hagin canviat a marró daurat i la pell sigui arrugada, ja estaran fetes
– Si veieu que les pomes s’esberlen i la pell badoca, abaixeu la temperatura del forn

Suggeriments

– Si en feu unes quantes i no us les mengeu totes, les podeu guardar a la nevera i reposades encara tenen un gust més intens, només cal tornar a escalfar-les una mica perquè són més bones si es mengen calentes
– Si voleu, podeu posar una branca de canyella a la safata perquè doni aroma a les pomes, si us hi agrada
– Abans era costum posar-hi a dins una culleradeta de sucre, però no fa falta perquè amb l’escalfor el sucre de la poma es caramel·litza i no cal afegir-hi més dolçor
– El vi o licor que hi poseu aportarà aromes però l’alcohol que contingui s’evaporarà del tot, ja que se n’hi posa només un petit raig
– Es pot menjar al final dels àpats, per esmorzar, per berenar o per fer un sopar lleuger acompanyant-la amb un iogurt

Observacions

– La poma és una fruita que conté un 85% d’aigua en la seva composició
– No conté proteïnes ni greixos, només glúcids i fibra
– Quan la fem cuita al forn, l’aigua s’evapora i la polpa s’estova: els glúcids i la fibra amb la temperatura es transformen i apareix un suc espès que s’anomena pectina
– Si la mengem crua té un efecte laxant perquè estimula el trànsit intestinal
– Si la mengem cuita té propietats protectores de l’estómac i els budells
– La poma al forn és deliciosa i, tot i que l’associem a una recepta per quan s’està malalt, no cal estar-ne per menjar-la
– És una recepta fàcil de cuinar que pot fer perdre la mandra de menjar poma perquè no cal ni pelar-la: la polpa se separa sola de la pell o es pot menjar amb pell i tot!

Valoració nutricional per a una persona.
Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002. 

Interpretació de la taula

– Una poma crua de bona mida fa uns 200 g
– Aquests són els valors de la poma crua, un cop cuita el pes es reduirà perquè l’aigua s’evaporarà i els glúcids es concentraran, però el valor calòric no variarà gaire
– Fixeu-vos que la fruita conté només glúcids, aportats per la fructosa, però no aporta ni greixos ni proteïnes
– És una bona font de fibra vegetal

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.