
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Miquel Iceta (1960). Va estudiar química però no va acabar la carrera per dedicar-se a la política. Va iniciar-se en les joventuts del PSC i a vint-i-set anys ja era regidor. Després va treballar a la Moncloa, com a sots-director del gabinet de la Presidència, al congrés espanyol, al Parlament de Catalunya i al PSC. Ara serà ministre del govern espanyol. No consta que haja tingut cap faena fora de la política i si li demanen què faria si un dia hagués d’abandonar la política no respon dient que cercaria feina de qualsevol altra cosa, sinó que es dedicaria a viatjar pel Tibet i el Nepal. Acumula trenta-quatre anys de càrrecs institucionals.
Salvador Illa (1966). Llicenciat en filosofia. Va acabar la carrera el 1989. El 1995 va ser triat batlle. Després ha estat director general d’Infrastructures de la Generalitat, ha tingut uns quants càrrecs a l’Ajuntament de Barcelona, secretari d’Organització del PSC i ministre. Va treballar durant uns quants mesos només en una empresa privada i acumula vint-i-sis anys de càrrecs institucionals. Junts, Iceta i Illa han viscut tants anys de la política com anys de vida tinc jo.
Aquests dos noms són els protagonistes del moment, amb el relleu del primer en el càrrec de ministre de Sanitat d’Espanya i el nomenament del segon com a ministre de Polítiques Territorials. Com tothom sap, Iceta havia de ser el candidat al Parlament de Catalunya i Illa s’havia de concentrar a lluitar contra la pandèmia. Però quan el PSOE decidí que Illa era més bon candidat, o que se l’havien de traure de sobre, Iceta ha hagut de ser recompensat amb un ministeri. Això és molt irritant, però dissortadament no és cap maniobra estranya. Recordeu com és que Illa va ser nomenat ministre i per què: “La incompetència dramàtica del ministre Illa: una cadena de decisions absurdes“.
Els dos perfils encaixen com un guant en la definició de ‘polític professional’ que registren els diccionaris: “Persona l’única ocupació de la qual és política per natura, normalment elegida per exercir un càrrec, per al partit o per a la població, i que rep un sou per fer aquesta tasca.”
La professionalització de la política ha estat sempre un problema important però no havia arribat mai als nivells de degeneració d’ara. Encara que pogués esdevenir una ocupació a temps complet, fins no fa pas tant la política no havia estat considerada com una professió, sinó com una vocació, en què allò que tenia pes era la voluntat de servei i no pas la carrera personal. Ara, en canvi, la percepció que la política és un negoci i que és molt allunyada de les aspiracions dels ciutadans és una percepció multitudinària. I molt perillosa.
Evidentment, totes les polèmiques o els escàndols que vivim quotidianament, de les portes giratòries a la corrupció o del transfuguisme a les reconversions ideològiques sobtades, influeixen molt en aquesta percepció. Jo diria que de manera inevitable. I un altre exemple el podríem trobar ahir mateix.
Ahir quan el govern de Catalunya va anunciar que la gent podia esquivar el confinament municipal per anar a un míting, les reaccions d’enuig no es van fer esperar gens. La teoria sobre per què es pren aquesta decisió és sòlida i rigorosa: la constitució espanyola no reconeix com un dret anar a visitar la família però sí la participació política –ho vulguem entendre o no. Ara, que aquest argument siga indiscutible no priva que la manca de delicadesa de la classe política i la manca d’empatia amb una població que pateix molt cride l’atenció i faça enfadar la gent. Els actors, per dir solament un sector que hi ha reaccionat en bloc, han respost a la proposta d’una manera impecable: si fa mesos que els governs els diuen que cal reinventar el teatre, com és que no cal que el govern i els partits reinventen els mítings? Touché.
Podem discutir molt respecte de la conveniència o no de tenir una classe política professionalitzada. És veritat que jo vull un dentista professional i un conductor de l’autobús professional i que no discutesc, tampoc, que la política té unes tècniques que reclamen temps i pràctica, uns coneixements adquirits. Però això no em fa acceptar aquesta professionalització de la política que hem de suportar, perquè estic convençut que una classe política professional, sobretot si és de l’estil d’Iceta i Illa, és incompatible amb l’essència de la representació popular democràtica. I que a la llarga els perills d’acceptar-la, d’acceptar que funcione així, no es compensen amb els beneficis que puga aportar, teòricament, a curt termini.
Per dos motius. El primer, perquè l’exercici d’una professió crea de manera automàtica rols, com ara –el més immediat i comprensible– la diferència entre “experts” i “clients”. Jo vull acudir com a client a un expert que em repare la cuina, perquè crec que no necessite saber electricitat i electrònica per a realitzar-me com a persona. Però això implica, de seguida, una distància amb el professional, que sap una cosa que jo no sé. I es crea una desconnexió evident, una dificultat de parlar en el mateix pla. I és aquesta desconnexió, innata a la professionalitat, la que no vull de cap manera que es trasllade a la vida política. Perquè, en els afers polítics, què convé a la societat ho hauríem de saber i decidir tots i, per tant, en cap cas no hauríem de ser clients de ningú, sinó l’origen, els qui –amb tots els altres conciutadans– decidim.
I, a més a més, no hauríem d’oblidar tampoc que un govern representatiu democràtic sempre ha d’intentar de fer com més curta i directa millor la connexió entre qui és representat i qui el representa. Altrament, no val. I ja m’explicareu quina experiència compartida del que és viure, quina connexió vital, poden tenir amb la gran majoria de nosaltres persones que fa tres dècades que no han hagut de patir ni un sol dia pel seu sou. O quina distància tan gran, quina incapacitat d’escoltar i atendre, quina actuació més poc entenedora, no es desprèn de la decisió del govern d’autoritzar el trasllat de poble per a assistir als mítings quan no pots traslladar-te per veure ta mare. Quina manca tan enorme de delicadesa, d’atenció, d’empatia amb qui pateix, que demostra ordenar això sense ni pensar que la gent pot enrabiar-se. Es podien haver posat d’acord, per exemple, per a fer mítings virtuals –hi insistesc: no perquè no tinguen el dret de fer-los presencials, sinó simplement atenent, i entenent, el sacrifici enorme que ells mateixos demanen a la gent. Com un gest. I assumint que no cal preocupar-se només d’allò que diu la llei sinó també de si els ciutadans que representes t’entenen o no. Però tenim allò que tenim.
PS1. Fa anys que ho escric i avui és un dia per a tornar-ho a dir molt clarament. El Primer d’Octubre no significa únicament un canvi de fronteres. És també i sobretot un apoderament popular capaç de fabricar una democràcia més perfecta. Oblidar-ne el mandat és també oblidar aquesta aspiració.
PS2. Enmig de tot plegat la pandèmia continua implacable. Us recomane molt que llegiu l’opinió d’Esperança Camps sobre la compareixença ahir a les Corts Valencianes de la consellera Barceló. No es pot descriure més clarament la gestió política de la pandèmia, i no tan sols al País Valencià: “Els mots ‘impotència’ i ‘lideratge’ no són compatibles.” És això.
63 comentaris dels subscriptors

Roger Firpo
26.01.2021 | 22:20
Potser si que ens calen polítics professionals, però no entesos com a professionals de la xerrameca buida o d’esgarrapar vots al preu que sigui, i viure d’això. D’un professional de la política n’esperaria feina feta per al país.

Josep Usó
26.01.2021 | 22:31
A més a més de totes les veritats com a punys de l’Editorial, caldria afegir que una part molt important d’aquests “polítics professionals” són uns perfectes ignorants. O bé no tenen cap mena de preparació o la que tenen és insuficient o inadequada per al càrrec que ocupen. Per això confonen les crítiques a una gestió nefasta amb atacs personals. Perquè l’únic títol que poden mostrar amb honradesa és aquest: el de persones.

Carme Garcia
26.01.2021 | 22:32
Això s’arregla donant nosaltres una lliçó als polítics: no anant a cap míting.

Victor Serra
26.01.2021 | 22:33
No cal reinventar els mítings a 2021. Ja prou mítings que ens fan cada dia a través de la majoría de mitjans de comunicació polítics i els seus tertulians afins. Anem sobradíssims de mítings.
I en quan a la professionalització de la política , el que cal és una nova lleu electoral i llistes obertes. Que el polític no pugui distanciar-se tant que faci trontollar tot el sistema, que és on som ara.

Enric Emo
26.01.2021 | 22:35
Els errors després de la victòria popular de l’1 d’Octubre i la incapacitat d’alguns per lluitar per la independència em va fer pensar i em fa pensar que tenim polítics que viuen de la política i son soldats disciplinats dels aparells de partits perquè així prosperen, però no son professionals en el sentits d’experts en el seu ofici. Son mediocres per no dir molt dolents. Quin ignorant podia pensar que l’estat espanyol i la Unió Europea reaccionarien com van fer a l’octubre del 2017 i que podien anar de catxa? I és un ignorant el polític que diu que l’Octubre varem perdre. No, ells no havien entés l’estat, ni havien preparat res i es varen rendir sense lluitar.

Rosa Gispert
26.01.2021 | 22:51
Els polítics han de ser professionals, però no de la política, si no de la matèria que volen i diuen defensar. Si tinguéssim una consellera/r de salut professional no hauríem vist les animalades que ha dit i fet la sra Vergés. Professional de la política, no de la salut, per molt que digui que “l’estima”. D’altra banda com el mateix Aragonès, que viu de la política des que era petitet ( d’edat és clar).
Estaria bé que WV ens fes un resum complet de la vida professional i política dels candidats catalans a les eleccions, no només socialistes. Tindríem algunes sorpreses.

Jaume Riu
26.01.2021 | 22:52
Polític professional és un oxímoron.
Per governar no s’ha de ser polític professional amb un sou com a polític, perquè passaria el que ara veiem amb Miquel Iceta o Salvador Illa.
Per governar s’ha de ser professional polític, que treballa per objectius i es remunera per resultats.
Hi ha professionals d’aquests que dic, i NO SÓN polítics, però ESTAN a la política, com per exemple Quim Torra, Jaume Alonso Cuevillas, Laura Borras, Clara Ponsatí, Joan Canadell, Jordi Cuixart, Gonzalo Boye…

Matilde Font
26.01.2021 | 22:56
Més que professionals de la política a la gent com Iceta o Illa jo els definitiva com vividors de la política. Sempre pensant en el benefici propi i no en el col·lectiu. El problema és que n’hi ha molts com ells.

Josep m Uribe-echevarria
26.01.2021 | 22:59
Perque deu ser,que despres de quaranta anys,no han estat capaços de fer una llei electoral pròpia?.Les llistes tancades i elaborades per els partits,son la seva assegurança de vida.Amb llistes obertes i districtes electorals mes petits,fa temps que aquests vividors serien al carrer.

Francesc Xavier Moncho
26.01.2021 | 23:00
Ep! Senyor Partal, que em sembla que se’n deixa un altre que ha viscut de la política bona part de la vida. L’actual Presi-Vicepresident Aragonès. Tant jovenet i ja acumula un bon grapat d’anys de carrera política fulgurant. Ara bé, com a mínim té bons estudis i ha treballat.

Mònica Batlle
26.01.2021 | 23:20
M’afegeixo a la proposta de la Sra. Rosa Gispert

Ramon Perera
26.01.2021 | 23:36
– Polítics professionals?
Penso que tractant només dels polítics no arreglarem la situació.
Caldria refer el sistema polític de dalt a baix. I entre altres coses assegurar que els alts funcionaris [deep state o sottogoverno] treballessin com a bons professionals i fossin independents dels partits polítics.
– Diu l’editorial “la constitució espanyola no reconeix com un dret anar a visitar la família”.
Penso que no és ben bé així.
“Los poderes públicos aseguran la protección social, económica y jurídica de la familia”. Article 39 de la CE.
– P.S. Al consultar l’article sobre la família, he trobat una cosa prou interessant a l’article del costat, article 40, cosa que ara explicaré encara que no correspongui al tema del dia.
Els polítics espanyols tenen l’hàbit de dir que “la solidaritat és entre les persones i no entre els territoris” i ho fan per desacreditar la reivindicació contra l’espoli fiscal que patim. Crec que aquest tema s’ha tractat abans en alguna editorial de Vilaweb.
L’article 40 CE diu: “Los poderes públicos promoverán las condiciones favorables para […] una distribución de la renta regional […] más equitativa…”.
O sigui que aquells polítics espanyols prediquen coses contraries a la CE.
No recordo haver trobat mai aquesta rèplica en el nostre àmbit.

Joan Cusidó
26.01.2021 | 23:50
La professionalitat d’un polític independentista rauria en el coneixement teòric exhaustiu i una aplicació pràctica correcta de com aconseguir una independència. No ho sé veure als polítics actuals. La professionalitat no hauria de consistir només al fet de rebre un sou.

Josep Gualló
26.01.2021 | 23:56
UN PROFESSIONAL CANVIA D’EMPRESA CADA COP QUE OPTÉ UNA MILLORA
En general va a una empresa del mateix ram on tindrà un millor estipendi, més categoria, més poder, més tranquil·litat o el que sigui que desitja. De vegades canvia de ram per les mateixes raons o semblants.
També pot decidir crear la seva pròpia empresa o negoci. Sempre mogut per els motius esmentats.
Totes les persones som animals polítics i amb major o menor grau tenim idees clares sobre com volem que s’estructuri el país on vivim i quins ideals son més importants.
Les persones més vehements amb el tema de les estructures de país i els ideals, en temps molt poc llunyans, acostumaven a fer el salt a la política seguint aquesta vocació.
L’evolució tecnològica, ha fet néixer noves professions que vulgues o no han comportat canvis importants en la manera de viure. Això ha portat un efecte colateral nociu. Una nova professió. La política.
Un professional de la política, entén que els partits son empreses, i canviarà d’empresa per les mateixes raons que els altres professionals. No el mouen els ideals perquè no en te. Adopta els de l’empresa que el contracta.
Aquest sistema segur que morirà sol. No obstant jo voto per l’eutanàsia.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
27.01.2021 | 00:03
Això no és res, Vicent !
Eixos dos uns autèntics aprenents :))))))
Seguint el fil del meu comentari d’ahir sobre “la màfia i camorra” a recer de la monarquia des de 1707 i que entre 1812-21-23 (anys en què segons la estrafolària historiografia española diuen Periode ESTAT LIBERAL !) aconsegueixen “muntar” un “estat modern” que els fa de tapadora legal davant del món eixitr d’un cau de malfactors arriben a les dècades actuals.
No són els que arrosseguen els grans titulars dels mitjans de (des)informació, sinó eixa corrua de desqueferats que van a redòs del tema.
Tots els dies veiem a una vintena de “comentaristes” apostats darrere de premsa com Las Provincias, que els llença merda-informativa per a creant-hi una sensació de desori generalitzat i caos. Gent militant del PP apostats a l’espera d’un canvi de govern al Consell i la Generalitat VAlenciana per a trobar un racó des d’on rebre mil eurets mensuals.
No, no en parle d’aquesta gentola.
A mi m’agrada gent com el meu ex-company de l’Acadèmia Martí, situada al Palau dels comtes d’Alpontdel carrer de Cavallers de València. Front per front de l’eixida de la sagristia de l’església de Sant Nicolau.
El “fenomen” era un xic més aviat gris i més aviat curt d’enteniment per a l’estudi. I molt menys per a matèries de ciències que eren les meues fortes.
Sé que ben prompte s’afilià al Psoe de la ciutat. Crec recordar qu entrà en UGT i des de c./ de les blanqueries feia faena per al partit. Després ja del sector “tronc” (españolista) va anar col·locant-se i enfilant-se a llocs de responsabilitats com Regidoria d’esports, etc. Àdhuc formà part del Consell d’Administració dels anys tèrbols de Bancaja en la quota no sé si d’UGT, del PSOE, o de què?
El sector al que està adherit, en cos, ànima i butxaca és el de Jose-Luis Ábalos.
Eixe senyor madrileny, accidentalment nascut a Torrent (l’Horta), que el primer dia, en entrar al Congreso de diputados després de ser elegit vice-president de Sánchez, digué:
“Bon dia !”….i a mi quasi em pega un cobriment de cor, perquè mai de la vida havia dit ni pruna en valencià.
Un miratge, xe !
D’ell, va penjant un ninotet, que és el meu excompany de batxillerat. Té una llicenciatura de filosofia, i crec, una de ciències de l’educació i el “mitjà de valencià” que no li serveix de res, perquè durant els finals dels 1980′ i principis coincidiem al bar Sant Jaume, a la placata homònima, on ell servia darrere de la barra, però que mai em respongué ni una en valencià.
Doncs, des del dia 3 d’agost de 2018 fins avui és:
“José Vicente Berlanga Arona es el nombre del nuevo agraciado por el dedo de Pedro Sánchez. Este licenciado en filosofía cobrará 210.000 euros brutos al año por ser presidente de ENUSA, Empresa Nacional del Uranio, sin tener ni pajolera idea del sector energético. Y en 60 días.”
Vingaaaaaa afeccionaaaaats, supereu això !
#marca_espaÑa
Josep Blesa (València)

Anna Linares
27.01.2021 | 00:05
Crec que han de ser professional o entesos en la cartera que portin per exemple el ministre de sanitat ha de ser un metge el d’Economia un economista i així, poder exercir de polítics dues legislatures i cap a la seva feina!

Antoni Morell
27.01.2021 | 00:06
Quants anys fa que no anem a les reunions, mítings i xerrades dels polítics en temps de campanya? només hi assisteixen els afiliats que esperen treure redits personals en el carrusel de càrrecs posteriors si resulta elegit. . Amb les experiències dels primers anys, amb canvis de camisa, de paradigma identitari, supressió d’objectius de llarg abast (llei electoral, referèndum d’autodeterminació…) ja en vàrem tenir prou. Els de l’esquerra socialista i revolucionària (sobre el paper) han acabat fent el paperot en consells d’Administració de les empreses a les que blasmaven quatre des abans.
Que es pot anar a fer en aquests Congressos Eucarístics quadriennals? Tots saben que es tracta d’una desfilada de pretendents a ser incorporats/des al pessebre de l’Erari Públic. Els que son dalt de la tarima ja coneixen aquest guió per experiència pròpia. Ja que fa temps o mes recent ells/es han estat en la mateixa condició o semblant de merèixer o de meretriu
Per tant, i de fer les coses com seria el normal (en altres contrades ho és) seria lògic que les fessin per videoconferència… Però uns i altres necessiten mostrar-se per que els coneguin o recordin. Per a que els periodistes els facin preguntes de les que no tenen interès o no volen donar resposta ni sabrien raonar-la. Per tant que es deixen de comptar assistents o de dir que la sala era plena de gom a gom, perquè ja saben el que volen amagar. o està que facin els mítings per teleconferència.
La millor campanya seria la d’editar un full amb la llista de promeses o els silencis del quadrienni passat i, després de donar resposta a cadascun dels punts, proposar el programa a fer en els propers 4 anys… i comprometre’s a dimitir si no arriba ni al 50% de les promeses per les que va ser elegit.
Per què no passa res d’això?

Gerber van
27.01.2021 | 00:20
A més d’una manca enorme d’empatia, delicadesa i d’atenció de la classe política, permetre anar als mitings en aquesta situació de crisis de Covid és una gran irresponsabilitiat. Una irresponsabilitat, que suma amb el tribunal a no permetre el retard de les eleccions, perquè posa directament en risc les vides dels ciutadans.

Joan Rius
27.01.2021 | 00:29
Els polítics no tenen un codi ètic que reguli el seus actes durant l’exercici de la seva feina, ni cap impediment legal per a poder ocupar càrrecs en empreses privades un cop acabat el seu servei públic. Si a aquestes facilitats hi sumem aquelles tares naturals que el filòsof F. Torralba anomena “les ferides de l’ànima” ( incloses en el seu llibre La filosofia cura) tenim el resultat que tant bé descriu l’editorial d’avui.
Quan he llegit la notícia relacionada amb la permisivitat d’anar als mítings, he pensat en el greuge comparatiu amb els concerts suspesos des del primer confinament i m’he sentit més decebut encara amb aquesta classe política, que certament és el reflex de la nostra societat. Tot plegat molt trist i també necessari per a la regeneració democràtica que necessitem. Espero que fem la transició en pau…

Umberto Ciotti
27.01.2021 | 01:20
El concepto que la politica sea la ciencia que mira al bienestar de los ciudadanos de la “polis” es para la bestia española (educada al extremismo del egoismo y de la codicia hasta considerar la mentira y el crimen cuales expresiones de “inteligencia”), algo totalmente incomprensible

Secundí Mollà
27.01.2021 | 01:49
Salvador Illa com Miquel Iceta no tenen cap ideologia. Són dos espavilats que saben que fora del partit fa molt de fred. En la seva vida no han fet res més que mirar de surar dins del partit. I si la política no existís serien simples quincallaires d’aquells que surten a les pel·lícules de l’oest venent un elixir que tot ho guareix. Vaja, el que sempre han fet.

josep soler
27.01.2021 | 02:22
Els currículums dels principals candidats d’ERC tampoc tenen experiència professional. De l’institut a les joventuts del partit. De la universitat al càrrec.
El que estan cobrant pel càrrec no ho cobrarien mai en un empresa privada ni per la poca experiència ni pel poc talent. És aquest el motiu de la traïció d’ERC, són quasi 3.000 els càrrecs electes i de confiança que viuen de la política. És el preu de l’amnèsia per oblidar el Primer d’Octubre i per liderar la contrarevolució amb l’assessorament de la FAES.

Albert Miret
27.01.2021 | 06:14
Cal diferenciar el que és la política del que és la política espanyola, o les seves còpies infectes a Catalunya. La política ben entesa és l’activitat humana més altruista i més maca que pot existir, però ho és només mirada com a sacrifici que hom fa per al seu poble, perquè visqui millor i d’una forma més justa i constructiva, mai com a benefici personal. Per tant, La política transformada en negoci és l’aberració de la política, és la no política. El poder, en totes les seves accepcions, significa sacrifici, i en aquest miserable país és entès de totes les maneres possibles menys com un sacrifici. Ho hem vist clarament amb la mostra dels vaccins antivirus, en què molts polítics a més de militars i policies han robat la vacuna que tocava a la gent més gran i als sanitaris que s’han jugat la vida cada dia, convençuts que hi tenien tot el dret com a polítics i com a autoritat, de fer-ho. En aquesta merda de país, en el que l’ètica fa vomitar, i la moral fa riure, els poquíssims polítics que tenim són a l’exili o uns quants a la presó, justament perquè van sacrificar la seva vida per al bé del poble. Això és el que no pot fer- segons les lleis espanyoles- un “polític espanyol”. Amb la sola escriptura d’aquestes dues paraules juntes: “polític espanyol”, me adonat que és en sí mateix una contradicció.

Santi ALBORS
27.01.2021 | 06:40
Sr. Partal m’agrada molt el exemple del electricista. Soc metge i explico als meus pacients que la medecina es com anar a la carnisseria i això ho dic per el fet de que si tu no entens de carn i tens desig de carn, vas a una carnisseria en la qual trobes un especialista del tema que te informa del tema pro es el client que pren la decisió de esculli la carn i el que se la menga. En la medicina la feina del metge es informar al malalt quin es el seu problema i les possibles solucions del problema i això es l’única cosa que pot exigir el pacient doncs la medecina no una ciència exacta i per tant no pot preveure amb exactitud el futur.
Tan mateix el polític, des de el meu punt de vista, tindria que estar explicant constantment les seves decisions i SOBRETOT lo que fa vostè, explicar el perquè de les coses. I aquí es on resideix gran part del problema que si no ets un expert amb una matèria, difícilment sabràs com funciona.
Agraït de nou per les seves explicacions que fan entendre a un ignorant com jo la problemàtica social del mon en que vivim.

Maria Cinta Comet
27.01.2021 | 07:02
Bon dia! Miri Sr. Partal tot el seu article és, com sempre bo (raonat i fonamentat correctament) però, avui, jo em quedo amb el seu PS.
Per què? Doncs, perquè és el camí que ens traurà de la podridesa política/governativa que arrosseguem des de fa massa, massa temps.
Tot i que siguin un “ufff”, monumental les eleccions datades per les togues (si no decedeixen canviar-ho ???) VOTAREM el 14-F se’ns OBRE una gran oportunitat si som fidels a l’1 dOctubre, VAJA si anem, en massa, a votar per aquella opció realment independentista, la que vol posar-se definitivament en marxa.
La del FER-HO JA!!!
Volem la INDEPENDÈNCIA sense més dilacions ni aixamplaments “utòpics”.
Som els i les que som i, clar, SEMPRE hi cap tohom i hi seguirà cabent tothom.
Però toca fer-ho. Tenim pressa, molta pressa per ser LLIURES de Ñ.
Fem-ho POSSIBLE, quan hem volgut de veritat, junts i units ho hem aconseguit!

Quim Paredes
27.01.2021 | 07:05
Dentites i conductors no acostumen ha estar implicats en casos de corrupció o enxufisme. treballen per a un sou digne, i també fan un servei a la societat. Quan als mítings i la seva aparent legalitat en temps de pandèmia … Això que la constitució vetlli pels drets polítics dels ciutadans em sembla molt bé. Parò ara i adès ens diuen que qualsevol activitat de les persones ja ÉS FER política, què hi ha que no ho sigui? Que una obra de teatre, o una exposició no té components d’influència política, de debat i d’idees? Trobo del tot injustificat aquesta decisió, i em reafirma en la voluntat de no anar a votar.

jordi Rovira
27.01.2021 | 07:06
Llegint l’aportació del senyor Miret, no puc dir-hi res més. Totalment d’acord: “polític espanyol” és una contradicció. I és aquí on rau el sentit final de l’editorial d’avui. Per això mateix ens recorda el PS que 1-O va més enllà d’un aspecte nacional. Estem al mig d’una guerra de fronteres, que és també una guerra pel model polític i econòmic. I no pas una guerra qualsevol. Nosaltres lluitem contra el mal govern institucionalitzat. Lluitem contra l’estat fallit. Si en aquest voler llegir la constitució espanyola que es gasten els del règim, cal anar a votar posant en risc la nostra salut; com atendran el malestar per la qüestió dels mítings? El poder autonòmic té les mans lligades, i ha d’aguantar el pes de la infàmia, el desgovern, i la culpa. Aquest model no va ni amb rodes. Crec que cal tenir molt clar com d’imprescindible és lluitar-hi en contra. Lluitar contra el model, no pas lluitar contra nosaltres mateixos. Lluitar contra aquesta mena de partit revolucionari institucional en que s’ha convertit el PSOE. Lluitar contra el mateix camí que ja mostren els regeneracionistes de podem. Lluitar contra l’estat que és una gran empresa de col·locació. I com bé recorda un usual d’aquest xat: a Espanya la màfia no cal, ja tenen l’estat. El mateix model que una república bananera de manual, però canviant d’oligarquia criolla, a oligarquia franquista més monarquia.

Joaquim Campanyà
27.01.2021 | 07:20
135 circumscripcions electorals d’elecció unipersonal i comencem a caminar.

Joan López
27.01.2021 | 07:27
El 8 de febrer,restaran suspesas las eleccions,l’efecte illa ja sa desinflat,I la pandemia no afluixa,bè una mostre mes que no decidim nosaltres,aqui fiscals
i jutges trian cuand hem de votar I sempre a les ordres del seus amos.
Mes motius per ser-hi independents, mana madrid I ancara tenim catalans que ho volan veure…..o no les interessa.
Illa e Iceta no son pas anomalias ,la politica actual tè pocs idealistas, son ejecutius que rebren l’ordres del ibex35.

Marc Alemany
27.01.2021 | 07:39
Un altre aspecte clau de la professionalització de la política es dóna quan es contraposa l’interès general (objectiu teòric del polític) amb l’interès personal o de partit. Per quina opció es decanta el polític professional si el seu principal objectiu és continuar vivint de la política?

Oriol Roig
27.01.2021 | 07:49
Un problema amb l’ecosistema polític és que qui hi progressa no és necessàriament qui millor fa la seva feina, sinó qui és més fidel. La lleialtat al partit pesa més que el bon servei a la ciutadania.

Joan Cuscó
27.01.2021 | 08:13
“En cap cas creiem ni en l’autodeterminació, ni creiem que hagi de ser la ciutadania la que dirimeixi una qüestió important com pot ser aquesta.”(Eva Granados 11/9/19.)
Crec que aquest pensament ja ho diu tot.
I aquesta senyora és queda a Catalunya!

Mireia Bertran
27.01.2021 | 08:20
Un polític professional haguera de ser un professional en gestió especialitzat en un camp concret, sanitat, educació… preparat i amb experiència dins el camp no polític que fa un servei a la societat durant un període concret de la seva trajectòria professional, en el que evidentment rep una retribució econòmica, i que passat aquest període retorna a la seva professió anterior.
No una persona pràcticament sense preparació (carreres no finalitzades o sense estudis) que van pujant dins el partit a base d’anys i amiguisme. Completament desvinculada de la realitat dels ciutadans.

LLUÍS CASTILLO
27.01.2021 | 08:27
Sí Sr.Partal, els “apparàtxik” són especialment ominosos, per cert bon comentari del nostre arquitecte de capçalera Sr.Blesa 00:03 i també bona definició de Secundí Mollà 01:49. Llistes obertes i limitació de mandats y el vulgui viure permanentment dels pressuposts públics i ser un bon “public servant” que faci oposicions per funcionari. Salut.

Pep Agulló
27.01.2021 | 08:50
BENESTAR I BENEFICIS
Alguns polítics quan parlen del benestar de la ciutadania, pensen en els beneficis personals.
Quan parlem de tota la classe política, i el problem és sistèmic, el diagnòstic és una degradació moral d’un régim…

Roser Giner
27.01.2021 | 09:05
És la degradació absoluta de la política en el nostre país. Gent mediocre que no pensa com a servent públic que és.Gent de partits tancats i obsolets. Gent que no practica la desobediència davant les injustícies i les normes de partit. Gent que se n’en fot del carrer, de la gent. I una vegada sí que van ser al costat de la gent, el primer d’octubre. I el 3 d’octubre tots els sindicats, tots, hi eren al carrer. La punyalada que van rebre dels sindicats majoritaris, partits polìtics, entitats socials va ser monumental, com la gent que vam sortir al carrer. Amb tota aquesta gentussa hem de construïr la independència ? Hem de lluitar per rebatre totes les injustícies socials que estem patint ? Amb quin suport ? De tota aquesta gent no el tindrem pas. Sense desobediència no hi ni independència ni drets socials.

Montse Rodríguez
27.01.2021 | 09:34
S’haurien de bloquejar amb cotxes els accessos als mítings i que els fessin ells sols.
No tenen vergonya! 😡

ramon Feixas
27.01.2021 | 09:35
És certa la percepció dels política com un club de vividors i caçadors d’oportunitats porta-giratòries. Però no és que el tema s’hagi desviat, sinó que la percepció s’ha fet més evident, indubtable i la seva injecció de por ja no dóna l’abast. És un procés sistèmic i volgut pels que han conduit el negoci de la política. Un negoci que va molt més enllà que els escandalosos ingressos dels seus càrrecs. I és només les baralles competitives entre ells que fan que algun d’ells hagin de respondre un xic per la seva corrupció institucionalitzada. De fet és inimaginable en termes democràtics que un polític tingui negocis i administri cabals públics alhora, i és innegable que el braç administrador de privatitzacions és el que normalment decideix gaudint d’una fidelitat escandalosa per part de qui té el càrrec. L’estructura ve garantida per la força divina de jutges que psalmegen a favor dels interessos del capital que gaudeix de les privatitzacions. Aquest pas no crec que hores d’ara cap `persona honesta el contradigui.
Però és que el sistema ve de més lluny. L’aplicació social del capitalisme en la seva branca que anomenen lliberal, però que en realitat és garantia del dret llibertinatge pels malalts d’usura i líders. És tracta de basar l’activitat econòmica (producció-consum) en la capacitat de quedar-se els recursos que amb criteris econòmics proporcionarien l’equilibri i estabilitat social, que fins ara s’ha fet per mitjà del creixement de l’aberració social del deute. Seguint amb la desviació de sentit humà en el criteri del negoci podem observar que l’evolució de la decisió empresarial (inclús a Catalunya que va tenir la sort al seu moment de la cultura minifundista) no és l’amo que pren les decisions conegui el seu negoci, sinó que sovint l’amo és dins el sagrari de la borsa fent pujar i baixar accions a la conveniència del seu enriquiment i capacitat d ‘impedir la dignitat a la majoria d’humans. La anar de respecte dels anuncis en els que tots son els millors i els líders sense cap tipus de respecte a l’hora de profana el sentiments més humans i genuïns i injectar rivalitat a arreu. Aquesta gent es tria els candidats a promocionar perquè defensin els seus interessos ( ja niingú s’encandalitza que es parli d’interessos en la gestió d’afers públics). Com es pot arribat, sinó , a la tràgica barbaritat de que una multinacional pagui un 3% d’impost de societats i una pime pagui 25%. Que el sistema informàtic garantitzin que pot controlar un euro a les classes humils i no pot fer res més que agenollar-se davant la gran disbauxa de mogudes de diners dels operadors de borsa? Cóm pot ser sinó que hi hagi encara partits polítics catalans que maldin per impedir que les clases benestants paguin impostos i poca gent s’escandalitzi?
Igual un sistema teòricament més perfecte en termes de valors de dinàmica d’evolució com el comunisme, quan es va aplicar ho va fer prenent de model l’organització feudal, el capitalisme, que proposava l’equilibri social amb l’ús adequat del diner, també a l’hora d’aplicar-lo va prendre un model del valors en les religions monoteistes on la sagrada cúpula acaparadora transmet el voler de déu i l els més indefensos han d’entonar mea culpa’s reconeguin tots els errors haguts i per haver i assumir-ne les conseqüències. la resta barallar-se per aconseguir lloc d ela piràmide més santificat possible. Com el capitalisme és menys perfecte ha pogut organitzar l’engany amb una xarxa de medis d’adoctrinament tant pretensiós com les catedrals al religó catòlica. I la fe de moment segueix intacta a pesar fets tan reveladors. I si algú vol netejar alguna cosa de pet a la presó. I així anar fent.
L’independentisme ha tingut errors, encara que no siguin els errors que se li demana que reconegui per afeblir-lo. Quin dels errors és més important: El basat en la fe sistèmica, en l’agnosticisme sistèmic o en l’ateisme sistèmic? El dominador sempre vol dominar, El pràctic construeix sovint sense pensar en ell mateix i sol pagar els plats trencats i l’anti-sitema neda en una piscina sense aigua.
Però i el poble? El poble és bo sàpiga que si vol la independència ha de fer que els polítics l’acompanyin i obrin portes a la independència de tots (que déu ni do… presó i exili) no pas que el liderin., ja que com s’ha comprovat una persona honrada i amb consciència social, si es posa la política rep
Per suposat que el PSC és la cara dels valors dels catalans o forma part del grup de foment d’odi de a Catalunya de dins de Catalunya. El mestratge de Romeva parla de togues i urnes. De fet les urnes pels partidistes són les eines per accedir al poder, no pas la base per saber que vol el poble i es gasten milionades en campanyes electorals per no quedar fora de joc. El joc de les jugades que condueixen al ministeri.
Per sanejar un a mica també al món negocis hauria de regir el sentit ètic.

Josep Salart
27.01.2021 | 09:39
… i nosaltres, a casa, hem d’escombrar per sempre aquesta raça. Contrariament, ens pendran sempre per poc madurs, gens llestos i molt orelluts. Cada un de nosaltres (si no te el vot comprat per un partit) pot enviar a aquesta gent a la paperera.
Hem vist molts anys els de peix al cove que ens escopien a la cara, mentre els altres, els d’ERC aspiraven a les seves poltrones i els seus negocis. Doncs fora ¡¡
Quina diferència entre la Laura Borràs i la Marta Vilalta, o entre qualsevol cosa dels comuns. Parlar de l’Illa o de l’Aragonès és ofendre al President Puigdemont per pensar que tenen el mateix objectiu i principis.
El 14 de febrer, fem-nos un favor i que vegin qui mana ¡¡¡¡

Aleix Gaus
27.01.2021 | 09:42
Com pot funcionar un pais amb una classe politica tant mediocre? per aixo és tant necessari contruir una República i plantar noves arrels

Josep Jallé
27.01.2021 | 09:48
Fa anys el més crítics deien que la política era l’art d’enganyar. Tal i com han arribat les femtes actuals, ni art ni enganyar ja. Simplement un espectacle impropi de candidats vers els electors que, en general, no tenen perquè esser tractats com els candidats entre ells es manifesten o els fa manifestar la partitocràcia. Canvis de cromos, a mode de portes giratòries descarades dins la mateixa activitat política, en actiu. Corriments de candidats d’una llista anterior a d’altre actual. Populistes tractant a d’altres de pocs i purs. No, molts i coherents, farts de tanta clofolla estúpida, de tanta morralla de cul de xarxa. Viuen amb i de l’auto engany. Però ja no cola com abans, amb l’esperança de que si, ara si, ara va de debò. Vaccinadors sense dosis ni vergonya.

Mònica Vidal
27.01.2021 | 09:56
Acumulem tots plegats un gran desconhort i sembla que això no té atutador. I malgrat tot, ens ho empassem sense piular. Perquè expressar el nostre enuig aquí… bé, imagino que acaba sent el darrer consol.
Una cosa són els drets fonamentals i una altra és la tonteria. El dret fonamental és a votar; no a votar el 14-F. Em passa pel cap el codi de circulació: si un guardia urbá em diu que passi malgrat tinc un semàfor en vermell, doncs jo passo. I així, si la voluntat del poble, acordada al Parlament, diu que s’ajornen les seleccions, doncs s’ajornen perquè és la voluntat del poble. Si el dret individual passa per davant del col·lectiu, ací ja no sé què dir-vos.
L’entrevista d’ahir a R. Romeva em va trencar el cor; com es pot ser tan… Si Escòcia aconsegueix un segon referendum serà bàsicament, perquè l’argument principal de la campanya de Cameron, motiu pel qual les van perdre, fou que sortirien de la UE. Ara que Anglaterra no hi és, espero que arrasin. Les circumstàncies han canviat poderosament més enllà del que hagin fet o lliutat els partits independentiste. Però no, nosaltres haurem, d’aconseguir una i una altra i una altra vegada més del 50% dels vots i llavors, a parer d’aquest senyor, podrem començar a demanar un referendum acordad. Au, aneu a c…!
Discupeu, estic deprimida.

Carles Ortiz
27.01.2021 | 10:31
Estimat Partal,
Amb una política professionalitzada com la que tenim simplement no hi ha Democràcia. Recordeu que Democràcia vol dir “El govern del poble”. I els polítics professionalitzats governen per a ells, per mantenir la seva feina, com fa qualsevol treballador.
Una altra cosa, el polític professional no es pot comparar amb cap altre professional perquè la seva especialitat només és en mantenir el seu sou i res més. I sinó, quantes vegades hem vist un “polític professional” ocupar carteres ministerials diverses sense tenir ni idea d’economia, salut, etc.?
Hauríem de mirar enrere en el temps i pendre exemple de la Insaculació que feiem els catalans a l’edat mitja per exemple.
Salut

Carles Farre
27.01.2021 | 10:35
Bon dia, en primer lloc, a mi sempre m’ha sobtat que hi hagi una carrera universitària que es digui “ciències polítiques”, crec que el president d’un país, hauria de ser com el cap d’un departament de manteniment indústrial, que ha arribat a ser-ho, en virtut dels seus amplis coneixements teòrics i pràctics. I a sota seu i pot haver tots els especialistes que facin falta.
Per quins setze ous hi ha d’ haver al capdevant de la conselleria de sanitat, un filòsof o una economista?, o al inrevés?
Només hi ha una solució, llistes obertes i democràcia directa, i ser veritablement sobirans en el nostre territori, com ho es Suïssa, i començar a fomentar la auto suficiència en tots els aspectes, la UE, es una dictadura financera, amb això en tenen prou per sotmetre’t.

Carles Serra
27.01.2021 | 10:39
Gràcies Vicent com sempre, ni esma hem queda alçades d’ara de la meva vida i seguir denunciant aquesta brutalitat de faxendaria i cinisme.
Amb la que està caient quin ciutadà de Catalunya que pateix l’espoli i la falta d’una feina digne, pot votar elements com Illa, ja que dir del Carrizosa i VOX; Aquesta franquistes no serien RES sense el seu vot, que majoritàriament procedeix del cinturó de Barcelona, d’aquell que varen ser expulsats de la seva terra, per la puta misèria i sense futur pels seus fills.
Com li va dir en Josep Pla a Jaume Vicens Vives : en aquest aspecte hi ha la clau de la nostra discussió ¿per què, en el nostre País, ningú mai diu la veritat?

Jordi Parera
27.01.2021 | 10:52
entenc que s’haci de fer un toc d’atencio a la incongruencia de poder trencar el confinament municipal per anar a mitings (gaire gent va a mitings?..) pero no li veig la relacio amb la professionalitzacio de la politica.

Salvador Aregall
27.01.2021 | 10:53
Els que vam viure el final del franquisme i les primeres eleccions democràtiques, poc ens pensàvem que la política acabaria sent el que és i els partits polítics agències de col·locació. Efectivament podem i tenim dret a deduir, després de tot el que ha passat en els darrers quaranta anys, que els polítics a qui votem de tant en tant no tenen més ideologia que la de perpetuar-se en un càrrec o d’escalar posicions en l’empresa que els ha acollit. Això de l’Iceta i de l’Illa és fastigós però és el que hi ha a tot arreu. Va passar a CDC que, després de 25 anys tenia col·locats a tots els seus peons a la majoria d’ajuntaments, diputacions i Generalitat. Imagineu els diners i les influències que es trafiquen amb un poder així. “Quién se mueve no sale en la foto”, frase magistral del sinistre Alfonso Guerra. I la trajectòria de Millo?, de UDC a demanar entrar a ERC i anar a parar al PP. Perquè creieu que s’ha centrifugat CDC creant tres formacions polítiques?, doncs senzillament per mirar de sortir a la foto i seguir tenint un lloc on sigui. I a què atribuïu el canvi estratègic radical d’ERC?, perquè han caigut del cavall i han descobert de cop el camí autèntic que ens durà a l’alliberament?, sí? Us ho creieu?. Oriol Junqueras (al 2014 45 anys, historiador reputat i amb una trajectòria política que el va portar a ser eurodiputat i a la presidència d’ERC). Al 2014, abans del 9N, a la ràdio -extret del llibre de Manel Lucas “Les ànimes d’Esquerra”-: es va posar a plorar mentre afirmava ‘fem-ho d’una vegada -proclamar la independència-, ho demano amb esperança i al mateix temps amb l’angoixa d’aquell que sap que perdre el temps no és bo. Deixem de parlar’. Sergi Sol, cap de comunicació de Junqueras, penjava un tuit demanant una DUI com una casa després de la consulta. Recordeu les 150 monedes de plata de Rufian?, o la vehemència de Marta Rovira cridant a Puigdemont perquè no convoqués eleccions i declarés la independència?. Podriem continuar i no pararíem. No es pot entendre com persones adultes, formades i amb un coneixement -se’ls hi suposa- profund de l’estat espanyol facin un canvi tan radical. I jo no entenc com un partit polític sigui tan vertical que tots els seus membres, com un sol home, diuen i pensen el mateix. Tan li fa que es digui Tardà, Romeva o Forcadell. Estic d’acord, tristament, amb en Partal, la professionalització de la política ha arribat a uns nivells de degeneració insuportable i que l’han desprestigiat totalment.

Miquel Cribillers
27.01.2021 | 10:54
“…..la percepció que la política és un negoci i que és molt allunyada de les aspiracions dels ciutadans és una percepció multitudinària. I molt perillosa.”
Serà molt perillosa, però és certa. Potser vos coneixereu algunes excepcions però una, o quatre, flors no fan primavera.
I em temo que d’aquesta situació en tenim per anys.

Maria Villarroya
27.01.2021 | 11:03
Jo també em quedo amb la PS1
I com que els catalans en general tenim com un aferrament molt peculiar a “ser” d’esquerres (els aferraments exagerats acaben emmalaltint a les persones), no ens despistem, i actualment les esquerres catalanes també han renunciat a l’1O
De les esquerres espanyoles…bé…ningú com el Professor…per descriure-les.
https://cotarelo.blogspot.com/2021/01/aixo-es-lesquerra-espanyola.html

Jordi Cots
27.01.2021 | 11:14
Una molt bona reflexió sobre els efectes nocius de la professionalització de la política, i entre altres conseqüències, el gran distanciament que comporta entre les elits de l’anomenada “classe política” i la ciutadania que suposadament haurien de representar.
La qualitat democràtica d’uns sistema polític, entre altres mesures, hauria d’aprofundir en la limitació de mandats, en tots el àmbits (no anar saltant d’un àmbit a un altre permanentment), introducció mecanismes de llistes obertes (hi ha diversos models), i combinació de circumscripcions properes a la ciutadania per permetre la relació més directa entre càrrec electe i el seu electorat -que indirectament facilita la rendició de comptes de la seva gestió política-, amb altres circumscripcions més generals sistemes electorals proporcionals per facilitar la representació del màxim de pluralitat de les opcions polítiques -com podria ser en part el debatut model electoral alemany-.
La professionalització de la política volent separar la política de la ciutadania, també és una de les causes de que en 40 anys d’autonomia limitada, la partitocràcia catalana no hagi estat capaç d’elaborar una llei electoral catalana, com permetien els Estatuts d’Autonomia tant de 1979 i del 2006, aplicant permanentment la calculadora electoral davant de cada proposta ferma presentada, prioritzant els interessos partidistes a la representació de la ciutadania i de les diferents realitats territorials del Principat.
Per tant, enhorabona per les encertades reflexions, que recorden i evidencien algunes de les greus mancances i baixa qualitat democràtica del sistema polític que es fonament en les estructures del règim del 78.

Guillem Canet
27.01.2021 | 11:38
Aragonés i Torrent en són clars exemples també. El PSC m’està farcit (Granados, Pere Navarro, Laia Bonet, Collboni i no recordo el nom del que està ara a AENA.
Som manats per aquesta tipologia de gent que com es deia abans “no saben el que costa un duro” o no saben administrar casa seva i en canvi ens administren a nosaltres.
Ara això és generalitzat i així estem. Hi ha una manca molt gran de sentit comú.

XAVIER UTRILLA
27.01.2021 | 12:21
Mira que en sou de negatius, eh? Ara podrem veure la mare, anant ambdós a un míting del partit, amb distància, gel a les mans i la mascareta antimulta i antirebuig social de roba, amb el logo corresponent (aquesta que als països nòrdics és nociva per la salut, com ja sabíem, i a Alemanya és inútil, com ja sabíem, i aquí és obligatòria)…
Ironíes a banda. Un altre exemple del sense sentit imperant en aquests complicats mesos que vivim i en la política en general (que patim).
El problema rau, a parer meu, en dos factors que es retroalimenten: la incultura general del poble i el sistema que l’administra. I si m’haig de decantar per una solució, lluitaría contra la incultura. Sense ella, el cercle tancat del sistema pseudo-democràtic, polític, econòmic, sindical, funcionarial i judicial, no ho tindría tant fàcil. Pot ser.
I aquesta solució, al país que ens colonitza, no és possible. Per tant, el primer pas ha de ser la república independent. “I quina república ha de ser?”, diuen cupaires i comuns. La pitjor que pogueu imaginar en el món. Aquesta la signo ara. Per la raó que ja l’anirem millorant nosaltres, que això sí serà possible.
Ja sabeu qui votar. (Que no són els personatges de l’editorial ni els seus homòlegs d’erc…)

Carles Viñals
27.01.2021 | 12:54
Heu vist el film “Becket” ? Enric II, rei d’Anglaterra, que es disposava a esclafar brutalment les ciutats normandes que se li acababen de sotmetre, fou dissuadit de fer-ho pel seu conseller Thomas Becket: “No ho feu, senyor. -li aconsellà aquest.- La desesperació els donaría el valor i la força que avui els manquen i acabarien revoltant-se contra vós. Una força d’ocupació no ha d’esclafar; HA DE CORROMPRE.”
Monàrquics o republicans, els espanyols ho han sabut sempre. Han aixafat, sí, però no s’han oblidat mai de corrompre tot seguit els esclafats, A TOTS EL NIVELLS de la seva societat.
Hi ha partits a casa nostra: PSC, PPC, C’s, Comuns, VOX (i potser algun altre), servits per polítics catalans, corromputs i amorals, que fonamenten la seva existència en la corrupció de bona part de la societat que els sustenta amb el seu vot. Corrupció, aquesta última, potser no basada -encara- com la dels polítics en l’apetència de diners fàcils, però sí, com bé diu Joan Ramon Resina, “en votar, des de la ignoráncia -real o fingida,- allò que estem en condicions de saber.”
Resta una part de la societat catalana que no ha estat corrompuda ni vol participar de la corrupció. El proper 14-F sabrem si és, encara, majoritària.

Octavi ENGUITA
27.01.2021 | 13:25
Quanta littérature…i molts disposats a morir per assistir a un miting…per escoltar aquesta gent…les eleccions no son res comparat amb el risc del mitings..ja ningu en parla…deu senyor des véritables esclaus…

Joan Sebastià Valls
27.01.2021 | 14:41
Tants comentaris i ningú ha recordat al gran Zaplana!
“Pero tu que te crees…yo me metí en política pa forrarmel
Es l’únic que ha dit la veritat…

Montserrat P.
27.01.2021 | 15:13
Claríssim! Votaré Laura Borràs!
Fora tots els paràsits vividors de la política com l’iseta, l’illa, l’aragonès, la vilalta, la colau, l’albiach, el coscu, el tardà , en torrent, i tants d’altres.
La Laura Borràs no és d’aquests, en Canadell tampoc, el President Puigdemont tampoc.
No cal fer mal dient que tots els polítics són iguals. No ho són. N’hi ha que valen i jo voto aquests.

Maria Serrano
27.01.2021 | 15:34
Estimat Vicent: la teva editorial m’acompanya tots els vespres, així que des d’aquesta intimitat em permeto tutejar-te.
Em sorprèn que en aquesta ocasió aparentment compris el relat de que la participació política sigui un dret fonamental reconegut per “la Consti”, com si passejar-se per la totalitat del territori per visitar família i amics…. o per gratar-se el nas contemplant el paratge que més t’agradi, no en fos un altre. L’art. 19 de la tan masegada Constitució vé a dir això, si no m’erro. També tenim restringit el dret de reunir-nos tanta gent com es vulgui, recollit en l’article 21. Tots dos articles figuren en la part de drets fonamentals de la Carta Magna.
No sóc jurista i des de la ignorància assumeixo que hi ha alguna cosa grossa que se m’escapa, però em produeix certa angúnia que ara que ells volen eleccions, reclamem el respecte a la participació política (que hi ha de ser), mentre portem mesos amb altres drets, igualment fonamentals, patejats. Parafrassejant Orwell, sembla que uns drets fonamentals siguin més fonamentals que d’altres.
Com que ja hem vist que les interpretacions de “la Consti” sovint van a favor de grups concrets (l’aparell de l’Estat Espanyol, els mal anomenats partits constitucionalistes o l’IBEX35 i els seus mitjans) em malfio que la claca mediàtica no estigui fent la seva feina ara també. Però en aquest cas sembla que s’hi suma la classe política catalana, seguida pels mitjans i tvs de casa.
Rstaria bé reflexionar sobre si estem assumint marcs mentals d’altrui o si els interessos d’uns i altres no són tan divergents. Evidentment aquesta darrera part no va per tu i dono per fet que tens prou feina com per dedicar-te a contestar comentaris, però des del més gran respecte i afecte, secretament continuaré desitjant que em treguis del meu error.

Roser Caminals
27.01.2021 | 15:56
Perdoneu la dutxa d’aigua freda. De polítics aprofitats n’hem tingut a la Catalunya sotmesa i en tindrem a la Catalunya independent. Cap estat se’n salva. Val més no somniar truites i no estripar-se les vestidures quan un conseller hipotètic en una Catalunya lliure s’embutxaqui un tant per cent que no li toca. Dit això, uns són més corruptibles que altres i el polític honrat també existeix.
El que diferència els polítics catalans és que no tenen el chip autocràtic i imperialista dels espanyols i, per tant, estan més equipats per governar un estat democràtic.

Miquel Àngel Sirera
27.01.2021 | 16:13
Yo, Daniel Blake, la pel·licula de Ken Loach que haurien de veure tots els polítics, tots els funcionaris i tots els votants (abans d’anar a votar).

Jordi Torres
27.01.2021 | 19:15
Subscric l’editorial de dalt a baix. La política espanyola, i la de casa nostra subsidiàriament, ha arribat a uns nivells de corrupció, incompetència i manca d’escrúpols, que fan feredat. Però, què podíem esperar d’un sistema que sembla dissenyat exactament per a produir aquest resultat?
A la política espanyola no es premia la capacitat professional, ni la honestedat, ni la iniciativa; ben al contrari, molesten. El que prima és la fidelitat i la protecció a ultrança dels interessos, ja siguin de partit o d’aquesta menjadora comú que és el règim del 78. Així doncs, quins incentius podria tenir, per exemple, un jove militant del PSC per a no ser un mentider o un incompetent, quan al seu davant té l’exitosa trajectòria del Sr. Iceta: de militant de base a ministre, passant per tota una varietat de càrrecs ben remunerats, sense cap formació específica i sense haver posat els peus (professionalment parlant) fora de la seu del partit?
Hi ha tota una estructura política, judicial i mediàtica que sustenta aquestes actituds. Així que mentre siguem dins d’Espanya, no hi ha res a fer.
Salut !!*!!

jaume vall
27.01.2021 | 20:14
Bé pels comentaris d’Enric Emo, de Jaume Riu, com sempre Josep Blesa -amb els “fenòmens” que esmenta, coneguts i saludats que han fet carrera a base de llepar-.
Bé pel recull de Salvador Aregall -les contradiccions campaneres de l’ERC, per la dutxa freda de la Roser Caminals -a la R.Catalana, també hi haurà “impresentables” (jo crec que la diferència és el fet de retre comptes, perquè la societat reclama que els polítics retin comptes, aquesta és l’exigència que diferencia una societat submisa de súbdits, d’una societat crítica de ciutadans).
Fixem-nos el que diu un senador republicà per donar suport a un procés de judici contra Trump.
https://www.youtube.com/watch?v=lTPJA5zbfPM&ab_channel=GuardianNews

Jaume Bosch
27.01.2021 | 20:53
No és cap percepció, ja no, és una certesa.

Gemma R.
27.01.2021 | 22:34
No ens donem compte que quan més tardem en sortir al carrer, pitjors seran les conseqüències. A Catalunya, només a Catalunya hi haurà 1.500.000 més de persones pobres. No en el llindar de la pobresa, pobres. No ho dic jo, ho diuen economistes com Santiago Niño Becerra, però no només. I els que penseu que amb aquests números no ho patireu perquè ja esteu jubilats, teniu la casa pagada o una feina que us sembla de lo més estable, no serà així. Si fills, néts o germans no poden pagar-se la supervivència rebreu igual perquè no els podreu deixar caure si els estimeu. Aquests números ens toquen a tots. I no hi podem arribar. Hem de capgirar aquests governs fratricides i incompetents i exigir els nostres diners. Ni la banca ni Florentino, la gent! Però sembla que aquí els únics que ploren són els més rics, la plebe estem adormida i ho pagarem molt car. S’ han de prendre mesures dràstiques i salvar vides amb tancaments abans del colapse fins que no estiguem vacunats , i això no es pot dissociar de la renta mínima vital, però vital, no només mínima. Perquè amb 430 euros ningú viu, ningú. No sé què ens passa, però nosaltres tampoc estem responent adequadament. ” Where is my money” ( ón són els meus diners), a EEUU ja s’ han donat compte que la reserva Federal és un banc privat que viu de la inflació i que fabrica diners quan vol, tants com vol i per a qui vol. I qui proveeix al BCE al 0% i ell a la vegada als nostres bancs al mateix si fa O no fa i els quals no arriben mai a la gent quan ho necessita, ni a preu conseqüent sinó que a més a més els hem de rescatar quan fan gestions mafioses i se’ ls peta la bombolla de l’ engany? Despertem! Semblem tots robots O zombies. I els joves deuen pensar que els pares duraran sempre. No doncs crèdit de res últimament, perdoneu-me.
S'ha afegit la noticia a Favorits