Podem Catalunya decideix avui si participa en l’assemblea fundacional del nou partit dels comuns

  • Un comunicat de la direcció reclama que la militància esculli qui i com es configura la direcció i que no s'acoti a una llista de consens

VilaWeb
Redacció
05.03.2017 - 22:00
Actualització: 06.03.2017 - 00:18

Podem Catalunya trasllada avui als cercles i als seus 45.000 inscrits el resultat del procés de construcció del nou espai dels comuns, que impulsen conjuntament amb ICV,EUiA i BComú, per tal que decideixin si participen finalment, o no, a l’assemblea fundacional del nou subjecte polític. Així ho defensa la direcció de la formació morada en un comunicat. El text afirma que a les properes hores intentaran tancar acord amb les altres forces per abandonar la lògica de quotes i donar veu a la militància.

És a dir, la formació que lidera Albano Dante Fachín no vol una llista de consens entre partits per integrar l’equip de trenta persones de l’executiva i el de cent vint per al Consell Nacional. Volen que tots els inscrits al nou subjecte puguin presentar-se als òrgans de direcció. Alhora, també recelen de limitar la participació en la presa de decisions a qui assisteixi presencialment a l’assemblea fundacional de l’abril.

Al document, la direcció de Podem assegura que hi ha qüestions fonamentals per resoldre en la configuració del nou espai, que arriba a la fase final de debat de les bases aquests dies. Un dels serrells per polir són els nous òrgans de direcció. Podem considera que hi ha consens en Xavier Domènech com la persona “capaç i més adient per encapçalar el projecte”. Un consens que igualment s’haurà de ratificar a les bases, adverteixen des de la formació morada. Ara bé, el debat és sobretot en qui i com es tria les persones que han d’ocupar l’executiva i el Consell Nacional.

En aquest sentit, discrepen de la llista de consens entre diversos partits i per això aposten per la seva proposta: que les persones inscrites al nou projecte que se sentin capacitades i motivades per treballar per construir-lo es presentin, explicant la seva biografia i la seva motivació. ‘Sense quotes de partit’, assegura el comunicat d’aquest dimarts. Aposten doncs perquè el consens sorgeixi de la lliure elecció de les bases. ‘Podem Catalunya ha deixat enrere totes les lògiques de quotes de partit i no entén que no sigui la gent qui triï lliurement d’entre totes aquelles persones que poden aportar alguna cosa als òrgans de direcció’, insisteix.

Tampoc està tancat quin és el grau de participació en la presa de decisions. Podem assegura que els altres actors volen limitar la participació i el dret de decidir només a les persones que puguin assistir a l’assemblea de manera presencial, un conclave que el calendari fixa a l’abril. Podem, en canvi, afirma que fa temps que ha deixat enrere el model que restringeix a poques mans la participació política en qüestions fonamentals. Entre d’altres motius, perquè tanca portes a les persones que no viuen a Barcelona, o que tenen mobilitat reduïda, problemes de transport o motius laborals.

‘Al llarg dels nostres tres anys de vida, la gent, els nostres inscrits i inscrites han tingut a les seves mans decisions enormement importants… I aquesta ha estat la millor guia possible. Desenes de milers de persones han triat llistes, han definit estratègies i han marcat el camí de la nostra organització. Aquesta és la clau per obrir la política a la gent i a Podem no hi pensem renunciar’, rebla el comunicat.

Per tot això, la direcció assegura que les properes hores intentaran arribar a acords per abandonar les lògiques de quotes de partit i donar veu a la gent en aquest procés tan apassionant. I al marge de com avancin les negociacions, dilluns enviaran a la seva militància el resultat d’aquest procés i, en base això, hauran de prendre la decisió de si Podem Catalunya ha de participar o no a l’assemblea fundacional del nou subjecte polític.

‘Les propostes que posem sobre la taula tenen a veure amb dotar-nos d’elements que ens permetin plantar cara i evitar que les eines que han de néixer siguin cooptades per velles estructures, per ESADE, per Endesa o per la patronal hospitalària’, conclou el manifest.

Alhora, valoren positivament les aportacions als documents polítics dels darrers dos mesos per exemple en feminisme, salut i codi ètic. ‘Podem ha fet una gran tasca de proposta ètica-organitzativa’, es felicita el document. A més, també asseguren que el procés de construcció del nou espai ha refermat el compromís de la formació morada amb la possibilitat de construir una eina política que ens permeti fer realitat la idea de construir, de baix a dalt. Podem sempre estarà allà on la ciutadania vulgui treballar pel bé comú més enllà de sigles i interessos de partits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any