La Plataforma per la Llengua ha denunciat davant el Consell d’Europa que, al seu parer, Espanya incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. L’entitat ha presentat un informe davant el Comitè d’Experts de l’organisme europeu, que actualment està avaluant el compliment de la Carta. Segons l’estudi, que avalua els últims tres anys, els principals incompliments de l’Estat espanyol tenen lloc en els àmbits de la justícia i les administracions públiques. A l’informe hi han col·laborat entitats com el CIEMEN, Juristes per la Llengua, Grup Barnils, Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana, Obra Cultural Balear, el sindicat balear STEI i Moviment Franjolí.

Pel que fa al primer aspecte, des de l’entitat s’afirma que la Llei orgànica del poder judicial “no garanteix” que els òrgans jurisdiccionals menin els procediments en català a petició d’una de les parts i “no exigeix” el nivell de suficiència en català als jutges que demanin plaça a territoris del domini lingüístic català.Segons la Plataforma per la Llengua, el Comitè d’Experts ja va remarcar en el darrer cicle d’avaluació que l’estat espanyol hauria de reformar la llei per garantir que el català pugui ser utilitzat pels òrgans jurisdiccionals a petició d’una de les parts, com també que s’hauria d’exigir el requisit lingüístic a jutges, magistrats i personal al servei de l’Administració de justícia.

I en matèria d’administracions públiques, l’entitat afirma que el Comitè d’Experts ha dictaminat que l’Estat espanyol “hauria de garantir” que les autoritats administratives usin el català en les seves comunicacions amb els ciutadans.L’entitat afirma, a més, que en els propers mesos el Comitè d’Experts dictaminarà quines són les disposicions de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que l’Estat espanyol “segueix incomplint” i emetrà recomanacions sobre els canvis legislatius “que s’han de fer”.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb