El govern espanyol ha aprovat el pla de recuperació econòmica amb els fons europeus Next generation, que el congrés espanyol haurà d’aprovat abans d’enviar-lo a les institucions europees. Segons que ha detallat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença de premsa posterior al consell de ministres, el pla de recuperació contempla 102 reformes i 110 grans inversions durant els pròxims sis anys que es finançaran gràcies als 140.000 milions d’euros que l’estat espanyol ha de rebre entre 2021 i 2026.

El president del govern espanyol ha detallat les principals inversions i reformes que es finançaran amb els fons europeus. En el capítol d’inversions en destaquen els 13.200 milions d’euros destinats a promoure la mobilitat sostenible i el vehicle elèctric amb mesures com electrificar les vies públiques o implantar punts de recàrrega; la rehabilitació dels habitatges per fer-los més sostenibles i eficients energèticament, amb 6.820 milions d’euros o la digitalització de l’administració, amb 4.315 milions d’euros, i de les pimes, amb 4.500 milions; i gairebé 4.000 milions al desenvolupament de la xarxa 5G.

Pel que fa a les reformes, que ha dit que es basen en Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, Sánchez n’ha destacat algunes com la modernització i reforç del sistema de salut; un nou sistema energètic i el desplegament de les energies renovables; la modernització de la justícia i les administracions públiques; una llei d’aigües i pla de depuració, sanejament, eficiència, estalvi i reutilització capaç de combatre les sequeres que es preveuen pel canvi climàtic; una nova política de residus i l’impuls de l’economia circular; o una nova política d’habitatge.

Sánchez ha dit que el pla es mou sobre cinc eixos que, segons l’opinió del govern, necessiten la societat i l’economia espanyola. Aquests són modernitzar el teixit productiu i l’administració pública, augmentar la productivitat, impulsar la capacitat de crear feina de qualitat, reduir les bretxes socials i de gènere i impulsar una economia verda mentre s’avança la lluita contra el canvi climàtic. Les mesures, ha dit, estan planificades per, a curt termini, promoure la recuperació econòmica dels sectors més afectats per la pandèmia, i a mitjà termini promoure una reconversió econòmica de l’estat espanyol d’acord amb la transició ecològica i la transformació digital. A llarg termini, ha dit Sánchez, vol aconseguir que l’estat espanyol tingui una economia amb uns fonaments forts i resilients.

Ha descrit el pla com una transformació de la societat i l’economia de l’estat espanyol equiparable amb la que es va produir per a la integració europea i ha dit que, segons les estimacions del govern, produirà un creixement addicional del PIB de vora el 2% a partir de 2021; la creació de 800.000 llocs de feina i la millora de la vertebració de l’estat i el combat contra el buidatge poblacional de territoris.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.