Quan ens podrem banyar a la piscina? Tota la normativa arran de la covid-19

  • Avui a tot el país ja es poden fer servir les piscines per a fer esport · Per a ús recreatiu, cal que el territori sigui a la fase 2 del desconfinament

VilaWeb
Redacció
02.06.2020 - 21:50
Actualització: 02.06.2020 - 21:58

Quan ens podrem banyar a la piscina? Aquesta és una pregunta molt repetida aquests dies de tanta calor a tot el territori. La resposta és que la majoria de piscines no podran obrir fins a la segona fase del desconfinament, però hi ha excepcions.

Podem agafar la covid-19 a l’aigua?

Segons el Consell Superior d’Investigacions Científiques, CSIC, el contagi per coronavirus per contacte amb l’aigua és molt poc probable en platges i piscines. En canvi, destaquen que el virus pot viure durant més temps en l’aigua dels rius, llacs o gorgs.

Malgrat tot, els experts recorden que per evitar el contagi és important de mantenir les mesures higièniques establertes i les distàncies de seguretat, a més de no tocar superfícies ni compartir objectes.

Ja s’hi pot fer activitat esportiva

D’ençà de dilluns es permet l’obertura de piscines per a fer-ne un ús esportiu, mai recreatiu. Dissabte es va publicar al BOE aquesta normativa, perquè el Ministeri de Sanitat espanyol havia flexibilitzat les mesures. De primer, les piscines només es podien obrir a la fase 2, però després també es va permetre la pràctica esportiva individual a la fase 1, sempre sense contacte físic i mantenint les mesures de seguretat i protecció. Era una petició molt reclamada pels professionals de la natació.

Aquestes piscines hauran d’habilitar un sistema d’accés i control que eviti l’acumulació de persones i sempre s’haurà de respectar el límit del 30% de la capacitat d’ús esportiu de cada piscina. Per això, caldrà demanar cita prèvia.

Malgrat tot, molts gimnasos i clubs esportius han decidit de mantenir  tancada la instal·lació. Les piscines municipals de Barcelona, per exemple, no tenen previst d’obrir fins a la fase 3.

Piscina esportiva

Obertura de piscines municipals i comunitàries

En canvi, les piscines municipals i comunitàries d’ús recreatiu poden obrir si són en territoris de fase 2 i, a més, han de seguir aquestes normes:

  • Limitar-hi la capacitat a un 30 %.
  • Per poder accedir a les piscines comunitàries s’hauran de fer torns per organitzar-se. Per això, s’haurà de demanar cita prèviament.
  • Mantenir la distància de dos metres de seguretat entre els assistents a la piscina.
  • Neteja periòdica tant de l’interior de la piscina com de tot el material del voltant.
  • A l’accés de la piscina hi ha d’haver gel hidroalcohòlic.
  • És prohibit de col·locar les tovalloles a les tanques. A més es demana que tothom vigili les pertinences i que no es comparteixin les tovalloles.
  • Si a la piscina comunitària hi ha gandules, tan sols les podrà usar una persona. Un cop se’n vagi, s’haurà de desinfectar abans de poder-la fer servir algú altre.

Les empreses de manteniment també recomanen:

  • Emprar obligatòriament màscares i guants al recinte.
  • Dutxar-se abans d’entrar de l’aigua i sortir-ne.
  • Tancar els banys i vestuaris comunitaris.
  • Cancel·lar totes les activitats físiques dins la piscina.
  • Posar cartells als accessos amb la normativa vigent.

 

Dificultats per a complir la normativa a les piscines comunitàries

Quant a les piscines comunitàries, els administradors de finques alerten que moltes comunitats de veïns tindran dificultats per a complir les condicions de reobertura que els demanen. De fet, moltes han decidit de no obrir fins al final de l’estat d’alarma, quan esperen que es relaxin les mesures.

De moment, els administradors de finques diuen que la major part de comunitats no tenen cap sistema per a controlar la capacitat ni per a demanar cita prèvia, com reclama la nova normativa. La major part de piscines comunitàries tampoc no tenen cap responsable per a controlar-hi ni limitar-hi l’accés. Per això asseguren que els falta estructura per a poder-ho gestionar tot plegat.

Els administradors també diuen que haver d’establir una distribució de l’espai per garantir la distància mínima de dos metres entre usuaris pot ser complicat a les piscines comunitàries, perquè l’espai disponible es reduiria de manera que la capacitat real seria molt inferior a l’obligatòria, cosa que dispararia el cost del servei en proporció al nombre d’usuaris.

I banyar-se a la platja?

Els banys recreatius a la platja són permesos a partir de la fase 2, però la regulació  de l’activitat depèn de cada municipi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any