Ara toca al Sabadell?

  • L'entitat vallesana s'ha adreçat a Goldman Sachs per a decidir la millor estratègia a seguir, mentre el mercat va ple de rumors sobre possibles fusions bancàries

Jordi Goula
10.09.2020 - 20:00
VilaWeb

L’agència nord-americana Bloomberg explicava ahir que el Banc Sabadell havia acudit a demanar assessorament a Goldman Sachs, en un context marcat per l’efervescència que han creat les converses entre Bankia i CaixaBank. Els consultors americans sembla que analitzen les opcions estratègiques que té el Sabadell amb vista al futur.

El fet és que cada dia hi ha més analistes que tenen coll avall que hi haurà una altra fusió al sector. Veuen molt difícil que el Sabadell pugui aplanar el camí del futur només amb desinversions. De fet, s’hauria de centrar sobretot al Regne Unit. I no sembla que –després de tots els problemes que hi ha hagut– ara sigui un moment adient per a fer-ho amb el TSB Banking, amb un mínim de garanties pel compte de resultats. A més, molts analistes veuen aquest camí tan sols com l’ajornament d’un final anunciat…

Per això el mercat bull de rumors. De fet, d’ençà que es va saber, divendres passat, l’operació de Bankia i CaixaBank, les accions del Sabadell havien pujat fins ahir d’un 20% –avui han tancat a la baixa– amb un considerable volum d’operacions, i això vol dir que els inversors semblen defensar una fusió i volen ser a dins, perquè el preu és molt baix. Potser cal recordar que el valor de les seves accions, des de principi d’any fins la setmana passada, havia caigut de gairebé un 70%.

No és cap secret que els bancs no passen el millor moment. El Banc Sabadell, en concret, va retallar el benefici d’un 72,7% el primer semestre d’enguany, fins a 145 milions d’euros, després d’acumular provisions de 1.089 milions d’euros per l’actualització dels models de la normativa comptable que incorporen els nous escenaris macroeconòmics per la covid-19.

Com a curiositat, alguns analistes recorden que durant la presentació d’aquests comptes a final de juliol, el conseller delegat, Jaume Guardiola, va assumir amb ‘certa normalitat’ que l’entitat formés part de les travesses d’una hipotètica operació de consolidació, si bé va assegurar –no podia dir res més sinó això– que el banc se centrava a mirar de capejar la crisi i millorar la rendibilitat de manera orgànica.

Però molts veuen que l’entitat vallesana s’ha quedat despenjada, cada vegada més lluny dels grans, i els moments actuals –i de futur immediat– que viu el sector són molt complicats, amb els tipus oficials al voltant del 0%. La valoració que en fa el mercat és molt minsa: per sota del 0,2 en la relació entre la cotització i el valor comptable. És a dir, que per cada euro que val l’entitat comptablement, estan disposats a pagar-ne amb prou feines 20 cèntims.

Sempre segons els rumors del mercat, sembla que el BBVA és el més ben situat per a l’operació, després de la digestió feixuga que té el Santander amb el Popular. Si això arribés a passar, el BBVA seria el que més hauria pescat a casa nostra. Recordem que es va quedar UNNIM (Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu), Catalunya Caixa (Catalunya, Tarragona i Manresa) i, anant més enrere, entitats com ara Banca Catalana, Mas Sardà… Però val més que no avancem esdeveniments, perquè, ara com ara, cap dels possibles protagonistes no ha badat boca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any