Pete Buttigieg: els americans troben l’anti-Trump i vol ser el pròxim president

  • Un batlle d'una ciutat petita d'Indiana, de 37 anys, progressista, militar, religiós i gai, sacseja la campanya electoral del 2020

VilaWeb
Redacció
15.04.2019 - 21:50

Té un cognom maltès i molt difícil de pronunciar: Buttigieg. No és senador ni congressista, només és batlle. I d’una ciutat d’Indiana, l’estat del vice-president Mike Pence, de poc més de cent mil habitants, South Bend. Té 37 anys. Està casat amb un altre home, Chasten Glezman, amb qui es besa en públic i baixa de l’escenari agafat de la mà. És practicant religiós i tinent de l’armada –el 2014 va servir a l’Afganistan. En un país bàsicament monolingüe, ell parla set idiomes, entre els quals el noruec, l’àrab i el persa dari. Diu que la democràcia ha de controlar el capitalisme i que no pot ser que tot el debat polític giri al voltant de les obsessions de la dreta. I la matinada de diumenge a dilluns va presentar la seva candidatura a la presidència dels Estats Units, cosa que va fer desfermar una onada d’interès com no s’ha vist gaires vegades. En poques hores, va replegar un milió d’euros en donacions i ja és el tercer en les preferències dels votants demòcrates, només per darrere de Bernie Sanders i Joe Biden.

El fenòmen Pete Buttigieg ha irromput com una gran sorpresa en la llarga campanya electoral per a les eleccions del 2020. La seva experiència de gestió política es limita a dos mandats electorals com a batlle, des del 2011. Però ell respon que té més experiència en l’administració que no pas Trump i, en l’exèrcit, més que no pas Trump i Obama junts. Parla amb molta calma, però també amb molta contundència. Es va llicenciar a Harvard i a Oxford amb una Beca Rhodes. Després de llicenciar-se, va treballar a McKinsey and Company, on diu que va conèixer de primera mà el món del capitalisme financer, que considera perillós per a l’equilibri social. El seu programa electoral és ecologista, reclama el control d’armes i el diàleg amb els sindicats i critica el supremacisme blanc.

D’aquesta manera, Buttigieg apareix com un candidat situat a l’esquerra del Partit Demòcrata, però el seu perfil militar i religiós el fa molt diferent dels demòcrates tradicionals. En el seu missatge insisteix que representa, sobretot, la generació dels millennials i fa bromes sobre què farà quan tingui l’edat de l’actual president. Si fos elegit president, seria el més jove de la història dels Estats Units. Però el camí se li farà molt llarg. Primer ha de lluitar per la nominació demòcrata i, si ho aconsegueix, s’haurà d’enfrontar en una dura campanya amb Donald Trump, un home de qui diu que el separa tot.

De moment, el seu començament ha estat espectacular. Ahir, una enquesta a Indiana ja li donava l’11% dels vots demòcrates, partint de zero en l’anterior. La mateixa enquesta només dóna un 25% a Biden i un 24% a Sanders.

El gran dubte amb Buttigieg és d’on surt i si serà capaç d’aguantar la pressió d’una campanya nacional. S’ha fet famós ràpidament perquè ha aparegut als principals programes de la televisió nacional arran de la presentació del seu llibre, Shortest Way Home: One Mayor’s Challenge and a Model for America’s Future. Els seus detractors diuen que això no és tan senzill d’aconseguir i es demanen qui hi ha darrere d’aquesta espectacular aparició que ha sotragat la campanya. Una cosa és segura: els dies vinents, cada aspecte de la seva vida serà posat en qüestió per la premsa i regiraran fins el darrer calaix a la recerca d’alguna incongruència. Serà, sens dubte, la primera gran prova de foc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any