Canvis en les quarantenes: s’eliminen per als positius asimptomàtics i lleus

  • La mesura entrarà en vigor el dilluns 28 de març

VilaWeb
Redacció
13.01.2022 - 19:00
Actualització: 23.03.2022 - 18:58

Actualment, més del 80% de la població del país ha estat vaccinada. Però malgrat tot, la pandèmia continua activa, de manera que cada dia hi ha gent que agafa la covid-19. Des del 5 de març, s’han eliminat les quarantenes per a tots els contactes estrets, independentment de si s’han vaccinat o no. I des del 28 de març, s’eliminaran les quarantenes dels positius asimptomàtics o bé amb símptomes lleus, com també dels contactes estrets. 

La Comissió de Salut Pública preveu d’emetre recomanacions sobre mesures preventives com ara l’ús de la mascareta en tots els àmbits o evitar contacte amb persones vulnerables. En aquest sentit, en àmbits sensibles com centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, es podran implementar mesures específiques d’aïllament i de control.

Responem a totes les qüestions sobre els canvis en les quarantenes, a continuació.

Qui s’han d’aïllar?

Fins ara, els vaccinats que eren contactes estrets no calia que fessin quarantena si no tenien símptomes. Una mesura que ara també s’estén als no vaccinats i que suposa un dels principals canvis del protocol. Fa setmanes aquest aïllament també es va eliminar per les persones no vaccinades. Ara les institucions han decidit anar més enllà, i retirar a partir de dilluns que ve la quarantena per les persones que han donat positiu a la prova de covid-19, però tenen símptomes lleus o són asímptomàtics.

Diuen que el canvi respon als alts nivells d’immunitat i s’engloba dins la nova estratègia de vigilància i control de la pandèmia un cop superada la fase aguda. Una estratègia que s’aplicarà sempre que els indicadors d’utilització de serveis assistencials es trobin en nivell baix. Els nous protocols s’adrecen, ara, a persones i àmbits de més vulnerabilitat per monitoritzar els casos de covid-19 greus que hi pugui haver.

A qui se li faran proves?

Les proves diagnòstiques també se centraran en persones vulnerables, en el sector sanitari i en casos greus. És a dir, es faran a persones més grans de seixanta anys, amb immunodepressió o embarassades. Així com a gent que treballa en àmbits vulnerables, com personal sanitari i sociosanitari; i casos greus de la malaltia.

Quan es considera que algú és contacte estret?

Al llarg de la pandèmia es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció, a una distància inferior a 2 metres, des de 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

En el cas dels asimptomàtics, és contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte amb el contagiat 48 hores abans del diagnòstic.

I a les escoles fan quarentenes?

Als instituts s’han eliminat les quarantenes per a tots els alumnes. Els més grans de dotze anys, és a dir, a partir d’ESO, i d’educació especial, el protocol estableix que, tant si estan vaccinats com si no, no hauran de fer quarantena.

A Catalunya, d’ençà del 21 de febrer ja va entrar en vigor aquesta mesura també a les escoles. A la resta del país, quant als alumnes menors de dotze anys, d’educació infantil i primària, s’havien eliminat les quarantenes només si els casos no eren més de cinc a l’aula o el 20% en el cas de grups poc nombrosos. Una mesura, però, que està prevista que canviï de cara a la setmana vinent.

Algú vaccinat es pot infectar i contagiar?

La vaccinació de la covid-19 no protegeix completament de la infecció de la malaltia, perquè el vaccí no és pas cap escut que impedeixi totalment que el virus infecti les cèl·lules. El vaccí dóna al sistema immunitari un gran avantatge contra el coronavirus del SARS-CoV-2. És a dir, qui l’hagi rebut sempre reaccionarà més bé a la covid-19.

Els vaccinats també poden encomanar la covid. Ara, la vaccinació en redueix la possibilitat. En teoria, la transmissió s’esdevé quan un infectat introdueix partícules virals a algú altre. Però, en general, encara que la vaccinació no eviti completament la infecció, redueix la quantitat de virus que surten de la boca i el nas. Alhora, el virus s’elimina més de pressa. Això fa pensar que és molt menys probable que l’infectat que ha estat vaccinat arribi a encomanar la malaltia. Però amb la variant òmicron, com que és molt més contagiosa, tot pot canviar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any