vacuna

Cada vegada hi ha més gent vaccinada. Però malgrat tot, la pandèmia continua activa. I per tant, cada dia hi ha gent que continua agafant la covid-19. I la gent del voltant, arran de la possibilitat d’haver-se pogut contagiar, s’ha d’aïllar. Però que els passa als vaccinats? Poden haver agafat la malaltia? La poden encomanar? S’han d’aïllar? Responem a totes les qüestions a continuació.

Quan es considera que algú és contacte estret?

Es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció, a una distància inferior a 2 metres, des de 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

En el cas dels asimptomàtics, és contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte 48 hores abans del diagnòstic.

Els vaccinats també s’han d’aïllar?

El mes de març el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va canviar el protocol per a aquests casos. De llavors ençà, els qui hagin estat vaccinats correctament en entorns de cobertura vaccinal alta, com ara els qui estan en residències geriàtriques, no són considerats contactes estrets en cas d’exposició. Per tant, no han de fer quarantena ni s’han de fer proves diagnòstiques, tret que tinguin símptomes compatibles amb la infecció de la covid-19.

Els qui hagin estat vaccinats correctament en entorns de cobertura vaccinal moderada, com ara els centres sanitaris on pot haver-hi exposició a persones susceptibles, no són considerats contactes estrets en cas d’exposició i, per tant, no han de fer quarantena, però es poden sotmetre a proves de PCR per fer-ne seguiment i detectar precoçment signes d’infecció.

Tampoc no han de fer la quarantena els qui ja han tingut una infecció pel SARS-CoV-2 confirmada per PCR durant els tres mesos anteriors, perquè ara com ara no s’han trobat casos de reinfecció abans d’aquest període.

En canvi, la resta de vaccinats, si són considerats contactes estrets, han de fer quarantena i s’han de sotmetre a les proves diagnòstiques corresponents.

Què vol dir que algú sigui ‘correctament vaccinat’?

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya considera que algú és correctament vaccinat si ha rebut les dues dosis del vaccí d’AstraZeneca, Moderna o Pzifer, o bé una en el cas de Janssen.

Una persona vaccinada es pot infectar i contagiar?

La vaccinació de la covid-19 no protegeix completament de la infecció de la malaltia, perquè el vaccí no és pas cap escut que impedeixi totalment que el virus infecti les cèl·lules. El vaccí dóna al sistema immunitari un gran avantatge contra el coronavirus del SARS-CoV-2. És a dir, el qui l’hagi rebut sempre reaccionarà més bé a la covid-19.

 

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Els vaccinats també poden contagiar. Ara, la vaccinació en redueix la possibilitat. En teoria, la transmissió s’esdevé quan un infectat introdueix partícules virals a algú altre. Però, en general, encara que la vaccinació no eviti completament la infecció, fa que es redueixi la quantitat de virus que surten de la boca i el nas. Alhora, el virus s’elimina més de pressa. Això fa pensar que és molt menys probable que l’infectat que ha estat vaccinat arribi a encomanar la malaltia.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.