Incertesa absoluta a Perpinyà una setmana abans de la segona tanda de les eleccions municipals

  • El batlle sortint intentarà de concentrar tot el vot contra l'extrema dreta com va fer el 2014

VilaWeb
Redacció
20.06.2020 - 21:50

El diumenge que ve es vota la segona tanda de les eleccions municipals a Catalunya Nord, després de ser ajornades el mes de març per la crisi de la covid-19.

La votació a Perpinyà serà la que més centrarà l’atenció política, en veient la possibilitat que guanyi Louis Aliot, el candidat del partit d’extrema dreta Agrupament Nacional, el qual va ser el més votat la primera tanda amb un 36,65% dels sufragis. El batlle sortint dels Republicans, Jean-Marc Pujol, que va obtenir el 18,43% dels vots, serà el seu únic rival perquè els altres dos aspirants que podien passar a la segona tanda han decidit de retirar-se.

La candidata de la coalició formada pels Verds i pels socialistes, Agnès Langevine, va rebre el 14,5% dels vots, però ha decidit de retirar-se per evitar que la presència de la seva llista facilités la victòria a Aliot, ja que el sistema electoral marca que la candidatura més votada obtingui automàticament més de la meitat dels regidors. Romain Grau, de LREM, també ha decidit de no presentar-se pel mateix motiu, fet que fa que es repeteixi la votació del 2014, entre només dues opcions.

Un escenari diferent del 2014?

Aliot ha obtingut en aquestes eleccions un suport similar al d’ara fa sis anys, quan va assolir el 34,19% dels vots i posteriorment va ser derrotat a la segona tanda amb el 45%. Tanmateix, hi ha diversos factors que fan que les eleccions de diumenge que ve difereixin de les del 2014 en benefici del candidat de l’extrema dreta.

Un primer és que Jean-Marc Pujol parteix d’un suport molt més reduït. El 2014 va formar una llista molt àmplia políticament i amb perfils molt diversos, com els del catalanista Brice Lafontaine, l’ex-chevenementista Olivier Amiel i el mateix Romain Grau. Tanmateix, en aquesta ocasió s’ha envoltat de persones de la seva més estricta confiança i, en l’àmbit electoral, ha passat de ser frec a frec en la primera tanda el 2014 amb un 30,67% dels vots a assolir-ne només un 18%. Per tant, ara haurà de convèncer molta més gent.

El front republicà per a aturar l’extrema dreta també ha grinyolat. Tot i que s’han retirat la resta de candidats i ha rebut el suport de figures polítiques de més partits, com el del senador François Calvet (LREM) i la presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga (PS), aquest cop no ha rebut el suport unànime de la resta de formacions. El número tres de la llista de Grau, Alain Cavalière, ha demanat el vot per Aliot, i Olivier Amiel, ex-adjunt de batlle aquesta mateixa legislatura, s’ha negat a posicionar-se després d’haver quedat fora de la segona tanda amb el 4% dels vots.

Aquest cop, el factor principal serà l’abstenció. El 2014 van votar un 57% dels perpinyanesos cridats a les urnes. Tanmateix, en la primera tanda d’enguany, només ho van fer el 39,73%. La votació va estar marcada per la covid-19, que fins i tot va obligar a ajornar la segona tanda fins ara. L’abstenció va perjudicar Pujol, perquè la gent d’edat més avançada, més partidària de l’actual batlle, és la que més va decidir de no anar a votar.

Més enllà dels efectes que hi tingui la pandèmia, en aquesta segona tanda l’abstenció serà important pel fet que ara serà més difícil de mobilitzar l’esquerra que fa sis anys. L’oposició ha estat molt crítica amb la gestió de Pujol, i denuncia l’opacitat en l’administració, la ineficàcia econòmica i la creació d’un sistema de clienteles a conseqüència d’un domini absolut de la institució durant dècades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any